Бука око "грид дјевојака" се не смањује!

На Великој награди Аустрије је чак био престиж бити једна од девојака која ће бити на стази пред старт трке.

Остали спортови 04.02.2018 | 22:45
Бука око "грид дјевојака" се не смањује!
"Формула 1" је објавила да од ове сезоне више неће бити чувених "грид гирлс" односно девојака које су красиле почетак сваке трке. Овај потез је објашњен речима како "досадашња вишедеценијска традиција није у складу с 'вредностима бренда', као ни са нормама друштва у ком живимо."

Осим великом броја фанова, побуниле су се и саме девојке, које сматрају да им је овим потезом ускраћено право на рад.

"Волим свој посао. Цењена сам, добро плаћена и поносни представник тим за који радим. Ово не представља иста права за све, како кажу 'феминстикиње' које осуђују наше послове, а остављају многе жене незапослене. Где је овде једнакост и оснаживање?" – написала је Луси Стоукс, поносна "грид девојка" на Твитеру.

Ребека Купер, која себе назива "петоструком Ф1 грид девојком", написала је такође на Твитеру – "Догодило се неизбежно, Ф1 грид девојке су забрањене. Смешно је да жене које кажу да се 'боре за женска права' одређују ко ће шта да ради и спречавају нас да радимо послове које волимо и на које смо поносне. Политичка коректност је отишла до врага."

"Због ових феминисткиња, ми смо остале без посла. Била сам осам година грид девојка и никад се нисам осећала нелагодно. Волим свој посао јер да га не волим, не бих ово радила. Нико нас не тера да радимо ово. То је наш избор", написала је још једна "Ф1 девојка", Лорен-Џејд Поуп.

Наравно и има других "гласова".

Чувена лепотица Џордан Ф1 тима, Мелинда Месинџер рекла је за британски Канал 5 како мисли да је ово добар потез и како је ово знак да се крећемо у добром смеру.

"Лично, уживала сам (док сам то радила) и добро зарадила. Било ми је и забавно, али сад кад погледам ми смо биле само декорација и мислим да је то највећи проблем. Мислим да се мењамо и да треба да идемо напред." – изјавила је Месинџер, која је радила четири године за тим Едија Џордана.

У целу дискусију се укључио и чувени Берни Еклстон, бивши власник "Формуле 1", који сматра да ове девојке ни на који начин нису неколико учиниле нешто штетно.

"Ове девојке су биле лепо обучене и рекламирале су спонзоре на прави начин." – изјавио је 87-годишњи Еклстон. "Можда сад можемо (из истог разлога) да кажемо људима да не иду на модне догађаје."

"Мислим да су људи уживали да гледају ове девојке, а и биле су потребне возачима којима се оне помагале да лакше нађу своје возило на старту." – додао је Еклстон.

Своје мишљење је у ауторском тексту за ББЦ изнела и Сузи Волф, бивши професионални тркачки возач. Она је истакла да је, за 25 година колико је возила тркачка возила, "грид девојке" никад нису вређале.

"Сматрам и да то није био приоритет 'Формули 1' како би она даље еволуирала." – истакла је Волф и додала да она гледа на ове девојке као на лепу спортску традицију. "Оне су обично лепо одевене и представљају луксузне брендове. На трци за Велику награду Аустрију, девојке носе традиционалну ношњу и ствар је престижа бити на 'старту' тамо."

Волф се сећа да је једном приликом, док је возила у ДТМ шампионату, причала са једном "грид девојком" студентом медицине која је била фасцинирана чињеницом да стоји поред тркачког аутомобила пред сам почетак трке.

Свој ауторски текст је завршила питањем – "Свидело се то нама или не, 'грид девојака' више нема. Битније је питање – шта је следеће у њиховој агенди?"

Ко је ваше мишљење о овој промени у "формули1"?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар