Buka oko "grid djevojaka" se ne smanjuje!

Na Velikoj nagradi Austrije je čak bio prestiž biti jedna od devojaka koja će biti na stazi pred start trke.

Ostali sportovi 04.02.2018 | 22:45
Buka oko "grid djevojaka" se ne smanjuje!
"Formula 1" je objavila da od ove sezone više neće biti čuvenih "grid girls" odnosno devojaka koje su krasile početak svake trke. Ovaj potez je objašnjen rečima kako "dosadašnja višedecenijska tradicija nije u skladu s 'vrednostima brenda', kao ni sa normama društva u kom živimo."

Osim velikom broja fanova, pobunile su se i same devojke, koje smatraju da im je ovim potezom uskraćeno pravo na rad.

"Volim svoj posao. Cenjena sam, dobro plaćena i ponosni predstavnik tim za koji radim. Ovo ne predstavlja ista prava za sve, kako kažu 'feminstikinje' koje osuđuju naše poslove, a ostavljaju mnoge žene nezaposlene. Gde je ovde jednakost i osnaživanje?" – napisala je Lusi Stouks, ponosna "grid devojka" na Tviteru.

Rebeka Kuper, koja sebe naziva "petostrukom F1 grid devojkom", napisala je takođe na Tviteru – "Dogodilo se neizbežno, F1 grid devojke su zabranjene. Smešno je da žene koje kažu da se 'bore za ženska prava' određuju ko će šta da radi i sprečavaju nas da radimo poslove koje volimo i na koje smo ponosne. Politička korektnost je otišla do vraga."

"Zbog ovih feministkinja, mi smo ostale bez posla. Bila sam osam godina grid devojka i nikad se nisam osećala nelagodno. Volim svoj posao jer da ga ne volim, ne bih ovo radila. Niko nas ne tera da radimo ovo. To je naš izbor", napisala je još jedna "F1 devojka", Loren-Džejd Poup.

Naravno i ima drugih "glasova".

Čuvena lepotica Džordan F1 tima, Melinda Mesindžer rekla je za britanski Kanal 5 kako misli da je ovo dobar potez i kako je ovo znak da se krećemo u dobrom smeru.

"Lično, uživala sam (dok sam to radila) i dobro zaradila. Bilo mi je i zabavno, ali sad kad pogledam mi smo bile samo dekoracija i mislim da je to najveći problem. Mislim da se menjamo i da treba da idemo napred." – izjavila je Mesindžer, koja je radila četiri godine za tim Edija Džordana.

U celu diskusiju se uključio i čuveni Berni Eklston, bivši vlasnik "Formule 1", koji smatra da ove devojke ni na koji način nisu nekoliko učinile nešto štetno.

"Ove devojke su bile lepo obučene i reklamirale su sponzore na pravi način." – izjavio je 87-godišnji Eklston. "Možda sad možemo (iz istog razloga) da kažemo ljudima da ne idu na modne događaje."

"Mislim da su ljudi uživali da gledaju ove devojke, a i bile su potrebne vozačima kojima se one pomagale da lakše nađu svoje vozilo na startu." – dodao je Eklston.

Svoje mišljenje je u autorskom tekstu za BBC iznela i Suzi Volf, bivši profesionalni trkački vozač. Ona je istakla da je, za 25 godina koliko je vozila trkačka vozila, "grid devojke" nikad nisu vređale.

"Smatram i da to nije bio prioritet 'Formuli 1' kako bi ona dalje evoluirala." – istakla je Volf i dodala da ona gleda na ove devojke kao na lepu sportsku tradiciju. "One su obično lepo odevene i predstavljaju luksuzne brendove. Na trci za Veliku nagradu Austriju, devojke nose tradicionalnu nošnju i stvar je prestiža biti na 'startu' tamo."

Volf se seća da je jednom prilikom, dok je vozila u DTM šampionatu, pričala sa jednom "grid devojkom" studentom medicine koja je bila fascinirana činjenicom da stoji pored trkačkog automobila pred sam početak trke.

Svoj autorski tekst je završila pitanjem – "Svidelo se to nama ili ne, 'grid devojaka' više nema. Bitnije je pitanje – šta je sledeće u njihovoj agendi?"

Ko je vaše mišljenje o ovoj promeni u "formuli1"?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar