Зашто је Јованка била у изолацији?

Потпуна изолација и контрола Јованке Броз, удовице доживотног југословенског диктатора Тита, договорена је на седници Савета за заштиту уставног поретка СФРЈ.

Србија 02.02.2018 | 07:21
Зашто је Јованка била у изолацији?
На тој седници од 22. јула 1985. под тачкама разно разматрана је акција “Сенка”, што је било кодно име за праћење и прислушкивање Јоваке Броз од ДБ-а. О њеној судбини су на тој седници одлучивали најважнији комунистички руководиоци у то време, међу којима и Никола Љубичић, Стане Доланц, Милка Планинц, Добросав Ћулафић и Лазар Мојсов.

Генерал Љубичић, председник Председништва Србије и министар Војске, као и Доланц, министар полиције и члан Председништва СФРЈ, највише су оптуживали Јованку и залагали се за оштре мере против ње, док други нису пуно заостајали за њима. Из записника са седнице види се да је Доланц оптужио Јованку да је за Броза, док је још био жив, говорила да је бандит, лопов и криминалац, те да је Ратко Дугоњић, председник Председништва БиХ, тражио да против ње због тога буде поднета кривична пријава. Доланц и Љубичић су се сложили да треба тужити Јованку, али су поставили и питање да ли би то било добро због јавности.

Доланц подсећа друге комунистичке функционере да су “на Јованку упозоравали пре 10 година”, а да им је Едвард Кардељ, тада први заменик Броза, рекао да она ништа не може да нашкоди.

Љубичић се залажио да се онима који би посећивали Јованку каже да је она болесна и да се размисли да ли Титова удовица и телефоном може да разговара с ким хоће. Доланц затим пита да ли је Јованкина сестра Нада под присмотром и добија потврду од Иве Барићевића да јесте.

Планинц, Доланц и Мојсов се залажу да се објави имовинско стање Јованке и то „најбоље преко делегата у Савезној скупштини“. Мојсов каже да неког треба задужити да то напише, а Доланц одговара да се већ ради на томе. Лазар Мојсов је тражио и да се усвоји Закон о наслеђивању Титове имовине и да се објави Јованкин статус делегатима. Такође се заложио да се о њој уради “бела књига”, а документација из ње искористи у случају потребе. Он затим наводи да ће бити дат налог (не зна се одакле) да се “темпирана бомба Јованка” активира, па да зато све треба предвидети и направити предлог мера.

Доланц је формулисао закључке састанка у којима пише да треба припремити сумарну информацију са свим предлозима који су изнети, као и да се “настави најоштрији надзор над Јованкиним кретањем и везама”. Наводи се да ће бити донет закон о наслеђивању и да ће се тако делегатима Скупштине објаснити њен статус, а ако буде проблема са законом, да се преко делегатског питања да одговор о томе. У закључцима стоји и да се “да упутство да новине не смеју објављивати њене интервјуе, мемоаре или било шта друго у вези са Јованком”.

Комунисти за “крајњу меру, ако треба”

Генерал Петар Матић, члан Председништва Централног комитета Савеза комуниста, обратио се на крају дискусије рекавши да ће највишем телу комунистичке партије пренети шта је договорено на седници Савета за заштиту уставног поретка. Он је напоменуо да мисли да проблем око Јованке предуго траје и да “до јесени ситуација мора да буде чиста”.

- Мислим да би њој требало да буде јасан програм мера, укључујући и оно крајње ако треба, изолацију - напоменуо је Матић.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мило

02.02.2018 06:40

Црвена банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

02.02.2018 08:39

Госпођа Јованка је и послије комуниста била у изолацији! Нажалост то смо ми? Ми све што је некад било затиремо? Да није било Расима Љајића,киснула би у тој назови кући!? Битно је било уништити петокраку и тиме показати моћ? Затрти 50 година прошлости? А показати фа смо људи и поштовати прошлост,ма колико нам се свиђала или не свиђала! Не раде тако свјетски градови,зато и јесу метрополе са много туриста! Показују прошлост! Рим,Париз и........ Добро је да Госпођи Јованки још и не судисмо зато што је Титова супруга! Само толико о нама,а могао би се роман написати!

Name

Црни Груја

02.02.2018 07:38

Комуњаре су били тотални лудаци и идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паф

02.02.2018 07:56

Увијек на власт долазе криминалци, некад већи а некад мањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

02.02.2018 10:15

Зар није била у праву? Бандит, лопов, криминалац. Зато је и владао доживотно, наравно уз помоћ овилх лопурди. Додуше, није једини. Сваки је такав па и дан данас. Али, кад мало боље размислиш такав је и морао бити и не само он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???Па

02.02.2018 10:39

Кад бојаше то што ти изрече шта остави у наследство дјеци??? Ништа! Све државна имовина! Послије њега навалише такви као што ти рече за њега и расчерупаше све! Ђаво носио све,али и фирме раскућише и још увијек то раде! Мислим они послије нас неће нити омати шта черупати,нити уништавати! Само је питање ко ће радоти овим нафатираним јер ко икако може бјежи одавде глвом безобзира! Али,гријешим,накупили су они и уа своју чукун унучад! Еј,мој па,мало шире размисли! Бојим се да си се задовољио тиме што ти сметају СТАРА ДОБРА втемена,како их новокомпоновани богаташи називају-мрак!? Угасите таковам Бога овдашње свјетло!!!

Name

ГРУЈО

02.02.2018 13:34

ПА САД РЕЦИМО ДА ОВИ САДАШЊИ КОЈИ СУ НА ВЛАСТИ НИСУ ПОТОМЦИ РАНИЈИХ КОЈИ СУ ВЛАДАЛИ...САМО СУ ОВИ ДАНАШЊИ МНОГО ЖЕШЋИ И БЕЗОБРАЗНИЈИ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кисели

02.02.2018 19:14

Ово је вец други цланак о Јованки у кратко вријеме на овоме порталу.Углавном,несто је прогоне,не дају јој да говори,да писе мемоаре,да се састаје са другима,али нико неце да казе засто је прогоне и цега се боје да це она урадити.Да ли ји је мозда хтјела да избрбља истину о Титу или несто друго,не мозес знати ни данас,каду су вец сви отисли Богу на истину.Највиси облик мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и да не знам за то

03.02.2018 08:08

Југославија је једина држава у Европи у којој је био рат послије 1945.године.

ОДГОВОРИТЕ