Zašto je Jovanka bila u izolaciji?

Potpuna izolacija i kontrola Jovanke Broz, udovice doživotnog jugoslovenskog diktatora Tita, dogovorena je na sednici Saveta za zaštitu ustavnog poretka SFRJ.

Srbija 02.02.2018 | 07:21
Zašto je Jovanka bila u izolaciji?
Na toj sednici od 22. jula 1985. pod tačkama razno razmatrana je akcija “Senka”, što je bilo kodno ime za praćenje i prisluškivanje Jovake Broz od DB-a. O njenoj sudbini su na toj sednici odlučivali najvažniji komunistički rukovodioci u to vreme, među kojima i Nikola Ljubičić, Stane Dolanc, Milka Planinc, Dobrosav Ćulafić i Lazar Mojsov.

General Ljubičić, predsednik Predsedništva Srbije i ministar Vojske, kao i Dolanc, ministar policije i član Predsedništva SFRJ, najviše su optuživali Jovanku i zalagali se za oštre mere protiv nje, dok drugi nisu puno zaostajali za njima. Iz zapisnika sa sednice vidi se da je Dolanc optužio Jovanku da je za Broza, dok je još bio živ, govorila da je bandit, lopov i kriminalac, te da je Ratko Dugonjić, predsednik Predsedništva BiH, tražio da protiv nje zbog toga bude podneta krivična prijava. Dolanc i Ljubičić su se složili da treba tužiti Jovanku, ali su postavili i pitanje da li bi to bilo dobro zbog javnosti.

Dolanc podseća druge komunističke funkcionere da su “na Jovanku upozoravali pre 10 godina”, a da im je Edvard Kardelj, tada prvi zamenik Broza, rekao da ona ništa ne može da naškodi.

Ljubičić se zalažio da se onima koji bi posećivali Jovanku kaže da je ona bolesna i da se razmisli da li Titova udovica i telefonom može da razgovara s kim hoće. Dolanc zatim pita da li je Jovankina sestra Nada pod prismotrom i dobija potvrdu od Ive Barićevića da jeste.

Planinc, Dolanc i Mojsov se zalažu da se objavi imovinsko stanje Jovanke i to „najbolje preko delegata u Saveznoj skupštini“. Mojsov kaže da nekog treba zadužiti da to napiše, a Dolanc odgovara da se već radi na tome. Lazar Mojsov je tražio i da se usvoji Zakon o nasleđivanju Titove imovine i da se objavi Jovankin status delegatima. Takođe se založio da se o njoj uradi “bela knjiga”, a dokumentacija iz nje iskoristi u slučaju potrebe. On zatim navodi da će biti dat nalog (ne zna se odakle) da se “tempirana bomba Jovanka” aktivira, pa da zato sve treba predvideti i napraviti predlog mera.

Dolanc je formulisao zaključke sastanka u kojima piše da treba pripremiti sumarnu informaciju sa svim predlozima koji su izneti, kao i da se “nastavi najoštriji nadzor nad Jovankinim kretanjem i vezama”. Navodi se da će biti donet zakon o nasleđivanju i da će se tako delegatima Skupštine objasniti njen status, a ako bude problema sa zakonom, da se preko delegatskog pitanja da odgovor o tome. U zaključcima stoji i da se “da uputstvo da novine ne smeju objavljivati njene intervjue, memoare ili bilo šta drugo u vezi sa Jovankom”.

Komunisti za “krajnju meru, ako treba”

General Petar Matić, član Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista, obratio se na kraju diskusije rekavši da će najvišem telu komunističke partije preneti šta je dogovoreno na sednici Saveta za zaštitu ustavnog poretka. On je napomenuo da misli da problem oko Jovanke predugo traje i da “do jeseni situacija mora da bude čista”.

- Mislim da bi njoj trebalo da bude jasan program mera, uključujući i ono krajnje ako treba, izolaciju - napomenuo je Matić.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Milo

02.02.2018 06:40

Crvena banda.

ODGOVORITE
Name

Рада

02.02.2018 08:39

Госпођа Јованка је и послије комуниста била у изолацији! Нажалост то смо ми? Ми све што је некад било затиремо? Да није било Расима Љајића,киснула би у тој назови кући!? Битно је било уништити петокраку и тиме показати моћ? Затрти 50 година прошлости? А показати фа смо људи и поштовати прошлост,ма колико нам се свиђала или не свиђала! Не раде тако свјетски градови,зато и јесу метрополе са много туриста! Показују прошлост! Рим,Париз и........ Добро је да Госпођи Јованки још и не судисмо зато што је Титова супруга! Само толико о нама,а могао би се роман написати!

Name

Crni Gruja

02.02.2018 07:38

Komunjare su bili totalni ludaci i idioti.

ODGOVORITE
Name

paf

02.02.2018 07:56

Uvijek na vlast dolaze kriminalci, nekad veći a nekad manji.

ODGOVORITE
Name

Па

02.02.2018 10:15

Зар није била у праву? Бандит, лопов, криминалац. Зато је и владао доживотно, наравно уз помоћ овилх лопурди. Додуше, није једини. Сваки је такав па и дан данас. Али, кад мало боље размислиш такав је и морао бити и не само он.

ODGOVORITE
Name

???Па

02.02.2018 10:39

Кад бојаше то што ти изрече шта остави у наследство дјеци??? Ништа! Све државна имовина! Послије њега навалише такви као што ти рече за њега и расчерупаше све! Ђаво носио све,али и фирме раскућише и још увијек то раде! Мислим они послије нас неће нити омати шта черупати,нити уништавати! Само је питање ко ће радоти овим нафатираним јер ко икако може бјежи одавде глвом безобзира! Али,гријешим,накупили су они и уа своју чукун унучад! Еј,мој па,мало шире размисли! Бојим се да си се задовољио тиме што ти сметају СТАРА ДОБРА втемена,како их новокомпоновани богаташи називају-мрак!? Угасите таковам Бога овдашње свјетло!!!

Name

GRUJO

02.02.2018 13:34

PA SAD RECIMO DA OVI SADAŠNJI KOJI SU NA VLASTI NISU POTOMCI RANIJIH KOJI SU VLADALI...SAMO SU OVI DANAŠNJI MNOGO ŽEŠĆI I BEZOBRAZNIJI......

ODGOVORITE
Name

Kiseli

02.02.2018 19:14

Ovo je vec drugi clanak o Jovanki u kratko vrijeme na ovome portalu.Uglavnom,nesto je progone,ne daju joj da govori,da pise memoare,da se sastaje sa drugima,ali niko nece da kaze zasto je progone i cega se boje da ce ona uraditi.Da li ji je mozda htjela da izbrblja istinu o Titu ili nesto drugo,ne mozes znati ni danas,kadu su vec svi otisli Bogu na istinu.Najvisi oblik mafije.

ODGOVORITE
Name

i da ne znam za to

03.02.2018 08:08

Jugoslavija je jedina država u Evropi u kojoj je bio rat poslije 1945.godine.

ODGOVORITE