Фрка због џемпера: Норвежани нацисти?!

Због џемпера које би норвешки скијашки тим требало да носи на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји избио скандал.

Остали спортови 04.02.2018 | 20:30
Фрка због џемпера: Норвежани нацисти?!
Нова фрка пред Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу (од 9. до 25. фебруара).

У центру пажње је норвешки скијашки тим, али не због евентуалног допинга или нечег сличног, већ због одевних предмета.

Проблем је џемпер и мотиви на њему. Иако те "шаре" вуку корене из норвешке митологије и културе Викинга, норвешким дизајнерима, односно чувеном произвођачу џемпера "Дале оф Норwаy", који је обукао олимпијце, спочитава се да те симболе сада користе неонацистички покрети!

Мотив који је "проблематичан" је симбол једноруког бога Тира (Тyр), који представља снагу, борбу и победу. У митологији се изједначава са римским богом рата Марсом.

Али, тај симбол су у Другом светском рату присвојили нацисти, а сада га користе неонацистички покрети у Скандинавији. Пред Други светски рат, то је био главни симбол (стрелица ка горе) Рајхсфирершуле - школе коју су похађали млади нацисти предодређени да буду најважнији сарадници Адолфа Хитлера. Данас за ту школу кажу да је била "образовна институција за масовно убијање".

У данашњој Скандинавији неонацистичка организација "Нордиска Мотстандсрорелсен" (Нордијски покрет отпора) користи управо тај симбол. Активна је и у Норвешкој и у Шведској.

Сада је норвешки олимпијски тим у скијању на удару због тог симбола на џемперу, али се у Норвешкој сматра део културног наслеђа и има разноразне варијације.

Упркос негативним коментарима, произвођач џемпера за норвешки скијашки тим одбио је да повуче опрему, уз образложење да припада скандинавском културном наслеђу и обичајима и да не припада ултрадесничарима.

"Неонацисти су марширали и са заставама Норвешке. Да ли то значи да треба да престанемо и њих да користимо?", запитао је високи званичник фирме "Дале оф Норwаy", Хилде Мидтјел.

Неколико норвешких скијаша, међутим, изјавило је да тај џемпер неће носити. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар