Frka zbog džempera: Norvežani nacisti?!

Zbog džempera koje bi norveški skijaški tim trebalo da nosi na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji izbio skandal.

Ostali sportovi 04.02.2018 | 20:30
Frka zbog džempera: Norvežani nacisti?!
Nova frka pred Zimske olimpijske igre u Pjongčangu (od 9. do 25. februara).

U centru pažnje je norveški skijaški tim, ali ne zbog eventualnog dopinga ili nečeg sličnog, već zbog odevnih predmeta.

Problem je džemper i motivi na njemu. Iako te "šare" vuku korene iz norveške mitologije i kulture Vikinga, norveškim dizajnerima, odnosno čuvenom proizvođaču džempera "Dale of Norway", koji je obukao olimpijce, spočitava se da te simbole sada koriste neonacistički pokreti!

Motiv koji je "problematičan" je simbol jednorukog boga Tira (Tyr), koji predstavlja snagu, borbu i pobedu. U mitologiji se izjednačava sa rimskim bogom rata Marsom.

Ali, taj simbol su u Drugom svetskom ratu prisvojili nacisti, a sada ga koriste neonacistički pokreti u Skandinaviji. Pred Drugi svetski rat, to je bio glavni simbol (strelica ka gore) Rajhsfireršule - škole koju su pohađali mladi nacisti predodređeni da budu najvažniji saradnici Adolfa Hitlera. Danas za tu školu kažu da je bila "obrazovna institucija za masovno ubijanje".

U današnjoj Skandinaviji neonacistička organizacija "Nordiska Motstandsrorelsen" (Nordijski pokret otpora) koristi upravo taj simbol. Aktivna je i u Norveškoj i u Švedskoj.

Sada je norveški olimpijski tim u skijanju na udaru zbog tog simbola na džemperu, ali se u Norveškoj smatra deo kulturnog nasleđa i ima raznorazne varijacije.

Uprkos negativnim komentarima, proizvođač džempera za norveški skijaški tim odbio je da povuče opremu, uz obrazloženje da pripada skandinavskom kulturnom nasleđu i običajima i da ne pripada ultradesničarima.

"Neonacisti su marširali i sa zastavama Norveške. Da li to znači da treba da prestanemo i njih da koristimo?", zapitao je visoki zvaničnik firme "Dale of Norway", Hilde Midtjel.

Nekoliko norveških skijaša, međutim, izjavilo je da taj džemper neće nositi. 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar