Љекари ступају у генерални штрајк

Синдикат доктора медицине и стоматологије Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) прекинуо је преговоре са Владом ХНК и покренуо процедуру за генерални штрајк, који би требало да почне 12. фебруара, рекла је предсједник тог синдиката Кристина Беванда.

Босна и Херцеговина 31.01.2018 | 12:36
Љекари ступају у генерални штрајк
Беванда је навела да је кантонални министар здравства Горан Опсеница “и оно мало помака који су направљени у комуникацији вратио на почетак”.
 
- Намјера је била да се опструишу преговори и ми нисмо упали у замку. Нисмо имали другог избора, већ да овако реагујемо - рекла је Беванда.

Она је додала да више нема комуникације.

- Видимо се на потписивању колективног уговора - поручила је Беванда.

Из Синдиката су појаснили да је након низа одржаних штрајкова упозорења и покретања процедуре за генерални штрајк доктора медицине и стоматологије у ХНК, надлежни министар здравства, рада и социјалне заштите, који је љекар по струци, једним дописом поништио сав труд Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије и вратио све на почетак проблема.

- Исти дан кад је Синдикат обуставио припреме за генерални штрајк као знак добре воље и бриге за пацијенте, упућено је обавјештењу синдикату да је из Министарства здравства отишао допис предсједнику Владе ХНК у којему се наводи да министар сматра, уколико буде потписан колективни уговор са докторима медицине и стоматологије, да ће остали запослени у здравству бити стављени у неповољнији положај - наведено је у саопштењу Синдиката.

У саопштењу се додаје да је министар оцијенио да би тиме био продубљен јаз између љекара и осталих радника у здравству, али и истиче да Синдикат доктора ни у једном тренутку није тражио да буде потписан само њихов колективни уговор.

- Што се тиче љекара, Влада може потписати још 20 колективних уговора у здравству и повећати плате колико хоће осталим запосленим, али љекарски колективни уговор мора и биће потписан. Уколико се са сва три синдиката буде преговарало одвојено, преговори неће бити завршени у задатом року - навели су љекари.

Они су додали да су Министарству предата два колективна уговора, један за љекаре, један за све остале запсолене.

- Посебан колективни уговор је императив, наше законско право, наша обавеза и дужност. Недопустиво је да на дан кад смо обуставили генерални штрајк добијемо допис од колеге министра којим се крши Закон о раду, уноси поново немир и нарушава овај трачак поверења између Владе и Синдиката. Председник Владе је више пута контактиран, нисмо добили никакав одговор - истакли су из Синдиката.

Синдикат доктора медицине и стоматологије поручио је да обуставља сву даљу комуникацију са Владом ХНК и да 600 доктора у ХНК неће обуставити генерални штрајк до потписивања колективног уговора за докторе медицине и стоматологије.

У саопштењу се додаје да ће истовремено 4.000 лекара из целе Федерације БиХ штрајковати са љекарима из ХНК путем штрајка солидарности.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ро

31.01.2018 11:47

Него шта ? А зашто не штрајкује приватни сектор у здравству ? Све сам голи лопов,али неће дуго.Народ одлази полако али сигурно.Лијечите пензионере јадне а после њих нећете имати кога.

ОДГОВОРИТЕ