Ljekari stupaju u generalni štrajk

Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prekinuo je pregovore sa Vladom HNK i pokrenuo proceduru za generalni štrajk, koji bi trebalo da počne 12. februara, rekla je predsjednik tog sindikata Kristina Bevanda.

Bosna i Hercegovina 31.01.2018 | 12:36
Ljekari stupaju u generalni štrajk
Bevanda je navela da je kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica “i ono malo pomaka koji su napravljeni u komunikaciji vratio na početak”.
 
- Namjera je bila da se opstruišu pregovori i mi nismo upali u zamku. Nismo imali drugog izbora, već da ovako reagujemo - rekla je Bevanda.

Ona je dodala da više nema komunikacije.

- Vidimo se na potpisivanju kolektivnog ugovora - poručila je Bevanda.

Iz Sindikata su pojasnili da je nakon niza održanih štrajkova upozorenja i pokretanja procedure za generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u HNK, nadležni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, koji je ljekar po struci, jednim dopisom poništio sav trud Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i vratio sve na početak problema.

- Isti dan kad je Sindikat obustavio pripreme za generalni štrajk kao znak dobre volje i brige za pacijente, upućeno je obavještenju sindikatu da je iz Ministarstva zdravstva otišao dopis predsjedniku Vlade HNK u kojemu se navodi da ministar smatra, ukoliko bude potpisan kolektivni ugovor sa doktorima medicine i stomatologije, da će ostali zaposleni u zdravstvu biti stavljeni u nepovoljniji položaj - navedeno je u saopštenju Sindikata.

U saopštenju se dodaje da je ministar ocijenio da bi time bio produbljen jaz između ljekara i ostalih radnika u zdravstvu, ali i ističe da Sindikat doktora ni u jednom trenutku nije tražio da bude potpisan samo njihov kolektivni ugovor.

- Što se tiče ljekara, Vlada može potpisati još 20 kolektivnih ugovora u zdravstvu i povećati plate koliko hoće ostalim zaposlenim, ali ljekarski kolektivni ugovor mora i biće potpisan. Ukoliko se sa sva tri sindikata bude pregovaralo odvojeno, pregovori neće biti završeni u zadatom roku - naveli su ljekari.

Oni su dodali da su Ministarstvu predata dva kolektivna ugovora, jedan za ljekare, jedan za sve ostale zapsolene.

- Poseban kolektivni ugovor je imperativ, naše zakonsko pravo, naša obaveza i dužnost. Nedopustivo je da na dan kad smo obustavili generalni štrajk dobijemo dopis od kolege ministra kojim se krši Zakon o radu, unosi ponovo nemir i narušava ovaj tračak poverenja između Vlade i Sindikata. Predsednik Vlade je više puta kontaktiran, nismo dobili nikakav odgovor - istakli su iz Sindikata.

Sindikat doktora medicine i stomatologije poručio je da obustavlja svu dalju komunikaciju sa Vladom HNK i da 600 doktora u HNK neće obustaviti generalni štrajk do potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

U saopštenju se dodaje da će istovremeno 4.000 lekara iz cele Federacije BiH štrajkovati sa ljekarima iz HNK putem štrajka solidarnosti.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ro

31.01.2018 11:47

Nego šta ? A zašto ne štrajkuje privatni sektor u zdravstvu ? Sve sam goli lopov,ali neće dugo.Narod odlazi polako ali sigurno.Liječite penzionere jadne a posle njih nećete imati koga.

ODGOVORITE