На удару САД Путинови људи

Америчка администрација објавила је листу 114 руских политичара и 96 олигарха који су напредовали током владавине предсједника Владимира Путина.

Свијет 30.01.2018 | 10:42
На удару САД Путинови људи
Администрација предсједника Доналда Трумпа листу је објавила на захтјев Конгреса САД чији је циљ био кажњавање Москве због наводног мијешања у америчке изборе 2016. године.  

Ипак, Трумпова администрација је саопштила да је одлучила да никога не казни - за сада, наводи АП.  

Документ неформално назван "Путинова листа" има седам страница и нема ознаку поверљиво. Идеја Конгреса САД била је да се именују они за које се вјерује да имају користи од Путиновог мандата.  

За особе са списка не уводе се санкције САД, мада је више од десетак њих већ на мети раније уведених санкција.  

На листи су премијер Дмитриј Медведев, 114 званичника руске владе, 42 Путинова помоћиника и министара, међу којима министар спољних послова Сергеј Лавров и високи званичници у водец́им руским обавјештајним агенцијама ФСБ и ГРУ.  

На листи су и директори великих државних компанија, укључујуц́и енергетски гигант Росњефт и Сбербанк.  

На списку је и 96 олигарха, како америчко министарство финансија назива Русе чије се богатсво процјењује на најмање милијарду долара. Међу њима су на списку Роман Абрамович, Михаил Прохоров и Олег Дерипаска.  

Ни Кремљ ни Руска амбасада у Вашингтону нису коментарисале листу коју је америчка администрација објавила мало прије поноћи.  

(Н1/Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миле

30.01.2018 18:37

па колико то слузбеника америцке владе има користи од трампа колико то америка им милијардера који су се обогатили само сто су њима прилагодени порези колико то америка има безкуцника и тако даље

ОДГОВОРИТЕ