Na udaru SAD Putinovi ljudi

Američka administracija objavila je listu 114 ruskih političara i 96 oligarha koji su napredovali tokom vladavine predsjednika Vladimira Putina.

Svijet 30.01.2018 | 10:42
Na udaru SAD Putinovi ljudi
Administracija predsjednika Donalda Trumpa listu je objavila na zahtjev Kongresa SAD čiji je cilj bio kažnjavanje Moskve zbog navodnog miješanja u američke izbore 2016. godine.  

Ipak, Trumpova administracija je saopštila da je odlučila da nikoga ne kazni - za sada, navodi AP.  

Dokument neformalno nazvan "Putinova lista" ima sedam stranica i nema oznaku poverljivo. Ideja Kongresa SAD bila je da se imenuju oni za koje se vjeruje da imaju koristi od Putinovog mandata.  

Za osobe sa spiska ne uvode se sankcije SAD, mada je više od desetak njih već na meti ranije uvedenih sankcija.  

Na listi su premijer Dmitrij Medvedev, 114 zvaničnika ruske vlade, 42 Putinova pomoćinika i ministara, među kojima ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i visoki zvaničnici u vodećim ruskim obavještajnim agencijama FSB i GRU.  

Na listi su i direktori velikih državnih kompanija, uključujući energetski gigant Rosnjeft i Sberbank.  

Na spisku je i 96 oligarha, kako američko ministarstvo finansija naziva Ruse čije se bogatsvo procjenjuje na najmanje milijardu dolara. Među njima su na spisku Roman Abramovič, Mihail Prohorov i Oleg Deripaska.  

Ni Kremlj ni Ruska ambasada u Vašingtonu nisu komentarisale listu koju je američka administracija objavila malo prije ponoći.  

(N1/Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mile

30.01.2018 18:37

pa koliko to sluzbenika americke vlade ima koristi od trampa koliko to amerika im milijardera koji su se obogatili samo sto su njima prilagodeni porezi koliko to amerika ima bezkucnika i tako dalje

ODGOVORITE