Проблем хокејашица - 70 година мржње двије Кореје утицало на језик

Женски тим хокеја на леду две Кореје суочава се с неочекиваним препрекама током тренинга, тако што играчице са истим језиком користе другачије спортске термине.

Остали спортови 06.02.2018 | 09:30
Проблем хокејашица - 70 година мржње двије Кореје утицало на језик
Током седам деценија раздвојености после Корејског рата (1950.-1953.) и отстуства контакта измедју грађана северног и јужног дела полуострва, језик некада заједнички развио се различитим смеровима.

Две Кореје користе исто писмо, хангул, које потиче из 15. века и замењује кинеске знакове. Међутим, обе Кореје су развиле другачију спортску терминологију, тако да јужни сусед користи радије енглеске термнине док је север измислио нове, описне термине и због тога на тренингу долази до збуњености хокејашица. 

Како би се избегли каснији проблеми у комуникацији током Зимских олимпијских игара (ЗОИ) направљен је списак спортског речника како би се играчице боље споразумеле, навели су медији. 

Две Кореје су договориле наступ севернокорејских спортиста на Играма, заједнички дефиле на отварању под заставом уједињене Кореје а имаће и заједничку репрезентацију у женском хокеју на леду. 

Јужна Кореја је домаћин ЗОИ од 9. до 15. фебруара.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар