Problem hokejašica - 70 godina mržnje dvije Koreje uticalo na jezik

Ženski tim hokeja na ledu dve Koreje suočava se s neočekivanim preprekama tokom treninga, tako što igračice sa istim jezikom koriste drugačije sportske termine.

Ostali sportovi 06.02.2018 | 09:30
Problem hokejašica - 70 godina mržnje dvije Koreje uticalo na jezik
Tokom sedam decenija razdvojenosti posle Korejskog rata (1950.-1953.) i otstustva kontakta izmedju građana severnog i južnog dela poluostrva, jezik nekada zajednički razvio se različitim smerovima.

Dve Koreje koriste isto pismo, hangul, koje potiče iz 15. veka i zamenjuje kineske znakove. Međutim, obe Koreje su razvile drugačiju sportsku terminologiju, tako da južni sused koristi radije engleske termnine dok je sever izmislio nove, opisne termine i zbog toga na treningu dolazi do zbunjenosti hokejašica. 

Kako bi se izbegli kasniji problemi u komunikaciji tokom Zimskih olimpijskih igara (ZOI) napravljen je spisak sportskog rečnika kako bi se igračice bolje sporazumele, naveli su mediji. 

Dve Koreje su dogovorile nastup severnokorejskih sportista na Igrama, zajednički defile na otvaranju pod zastavom ujedinjene Koreje a imaće i zajedničku reprezentaciju u ženskom hokeju na ledu. 

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar