Како Амстердам мијења свој имиџ

Највећи холандски град Амстердам већ деценију покушава да измени свој постојећи имиџ јефтине туристичке меке. Грађани сматрају да се морало урадити много више.

Путовања 29.01.2018 | 08:32
Како Амстердам мијења свој имиџ
У Амстердаму је пре 10 година затворена трећина бордела, а 2011. године почело је и гашење кафе барова у близини школа где се могла слободно конзумирати марихуана.
Ипак, све то није учинило град мање атрактивним – број туриста који ту проводе најмање један дан готово је удвостручен у протеклих седам година, у њему живи око 900.000 становника, а годишње угости више од шест милиона страних посетилаца. Локално становништво није задовољно.

„Многе продавнице и пекаре у граду су угашене, а отворене радње намењене само страним туристима. Ово више није моје суседство какво познајем. На другој страни не само да ми смета велики број туриста, већ и њихово понашање, превише је бучно у мом крају“, каже Берт Неп из Амстердама.

Основане су и многе организације, попут „Амстердама у развоју“, које развијају конкретне планове за повратак равнотеже између локалног становништва и туриста. Власт не само да брине број страних посетилаца већ и њихова култура, каже челник те организације.

„Желимо да туриста буде са искуством, појединац који неће својим понашањем наносити штету граду, већ постати део њега. Желимо да га заинтересујемо за живот овде и наше вредности. То је мој идеал“, објашњава Стефан Ходс, оснивач организације „Амстердам у развоју“.

Водичи у центру Амстердама такође раде на промени имиџа града наглашавајући да је он културно и историјско средиште, а не место где су алкохол и забава јефтини.

Холандска престоница привлачи посетиоце и због куће Ане Франк и музеја где су изложена ремек дела Рембранта и Ван Гога, наглашавају водичи.

„Имиџ Амстердама да је у њему све јефтино није тачан. Потребно га је мењати, желимо да угостимо туристе које занима холандска историја и посебан карактер града“, истиче водич, Анемике Биринга.

Амстердам постаје и важно седиште у Европској унији. Европска медицинска агенција, где ради 900 људи, која је била смештена у Лондону, пресељена је у Холандију због изласка Велике Британије из Уније.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар