Kako Amsterdam mijenja svoj imidž

Najveći holandski grad Amsterdam već deceniju pokušava da izmeni svoj postojeći imidž jeftine turističke meke. Građani smatraju da se moralo uraditi mnogo više.

Putovanja 29.01.2018 | 08:32
Kako Amsterdam mijenja svoj imidž
U Amsterdamu je pre 10 godina zatvorena trećina bordela, a 2011. godine počelo je i gašenje kafe barova u blizini škola gde se mogla slobodno konzumirati marihuana.
Ipak, sve to nije učinilo grad manje atraktivnim – broj turista koji tu provode najmanje jedan dan gotovo je udvostručen u proteklih sedam godina, u njemu živi oko 900.000 stanovnika, a godišnje ugosti više od šest miliona stranih posetilaca. Lokalno stanovništvo nije zadovoljno.

„Mnoge prodavnice i pekare u gradu su ugašene, a otvorene radnje namenjene samo stranim turistima. Ovo više nije moje susedstvo kakvo poznajem. Na drugoj strani ne samo da mi smeta veliki broj turista, već i njihovo ponašanje, previše je bučno u mom kraju“, kaže Bert Nep iz Amsterdama.

Osnovane su i mnoge organizacije, poput „Amsterdama u razvoju“, koje razvijaju konkretne planove za povratak ravnoteže između lokalnog stanovništva i turista. Vlast ne samo da brine broj stranih posetilaca već i njihova kultura, kaže čelnik te organizacije.

„Želimo da turista bude sa iskustvom, pojedinac koji neće svojim ponašanjem nanositi štetu gradu, već postati deo njega. Želimo da ga zainteresujemo za život ovde i naše vrednosti. To je moj ideal“, objašnjava Stefan Hods, osnivač organizacije „Amsterdam u razvoju“.

Vodiči u centru Amsterdama takođe rade na promeni imidža grada naglašavajući da je on kulturno i istorijsko središte, a ne mesto gde su alkohol i zabava jeftini.

Holandska prestonica privlači posetioce i zbog kuće Ane Frank i muzeja gde su izložena remek dela Rembranta i Van Goga, naglašavaju vodiči.

„Imidž Amsterdama da je u njemu sve jeftino nije tačan. Potrebno ga je menjati, želimo da ugostimo turiste koje zanima holandska istorija i poseban karakter grada“, ističe vodič, Anemike Biringa.

Amsterdam postaje i važno sedište u Evropskoj uniji. Evropska medicinska agencija, gde radi 900 ljudi, koja je bila smeštena u Londonu, preseljena je u Holandiju zbog izlaska Velike Britanije iz Unije.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar