Еко топлана почиње с радом

Представници градске власти и предузећа ИЕЕ, данас су обишли објекат нове „Еко топлане Бањалука“. Најављено је да нова топлана дефинитивно почиње са радом 1. Фебруара.

Република Српска 26.01.2018 | 20:03
Еко топлана почиње с радом
Опозиција тврди да се након низа неправилности о формирању заједничког предузећа, сада припрема и незаконито изнајмљивање старе топлане и приватизацију гријања у Бањалуци.     

Нова топлана у Бањалуци, коначно би требало да почне са гријањем од 1.фебруара. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да ће овим бити ријешен вишедеценијски проблем градског гријања у граду.

„Прво да грађани имају поуздано гријање, јер је сваке године пријетила опасност да у сред зиме дође до хуманитарне катастрофе и да 20 хиљада потрошача, од домаћинстава до хирургије и вртића остану без гријања. И друго, да град ријеши проблем највећег губиташа у граду Бањалуци“, рекао је Радојичић.

Из „Еко топлана“ кажу да је нова топлана прошла пробни рад. Увјеравају да ће грађани имати гријање 24 сата дневно без престанка.

„Главни императив је рад на дистрибутивној мрежи у наредних 10 година од чега је у прве три године циљ да се уради комплетна аутоматска регулација мреже. Инвестиције су милион и по марака годишње, директне наше инвестиције у мрежу као Еко топлана. Понављам Еко топлане су 51%-49% власништво компаније и града,“ изјавио је директор „Еко топлане Бањалука“ Борко Торбица.

Ови подаци нису тачни јер према изводу из Окружног привредног суда, ова топлана је регистрована као ДОО са 52,70% у власништва компаније ИЕЕ, а 47,30 % у власништву града. За сада нико не говори ни о тачном износу новца који је уложио већински власник нове топлане. На питање зашто није расписан ниједан тендер за изградњу и опремање „Еко топлане“, градоначелник каже:

„Да је ово јавна инвестиција у којој је већински јавни сектор, ми би смо морали водити јавне набавке које би трајале десет година. Пошто је већински власник 51% приватна компанија, а 49% град и зато нам је било важно због рокова. Није закон о јавним набавкама онај који важи за јавни сектор. “

Опозиција тврди да је на помолу приватизација старе топлане без које нова топлана не може гријати град. Поручују да грађани ускоро могу очекивати поскупљење гријања.

„Обавезе ће се акумулирати, Еко топлана ће ићи подсредством суда, који ће блокирати и плате и пензије, а немојте искључивати блокаде станова и стамбених објеката, све у корист еко топлане и овог приватног предузетника.“ рекао је Миленко Јаћимовић из Клуба одборника „Слобода“.

Са оваквом оцјеном се слажу и економисти. Њихова процјена је да ће цијене гријања бити веће и до 50%.

„Ми управо свједочимо једној потпуно ирационалној, невјероватној ситуацији, готово незабиљеженој ни у ближем, ширем ни у даљем окружењу, да град сву имовину предузећа чији је већински власник „де фацто“ даје, поклања на кориштење предузећу које је у приватном власништву. Дакле, овдје се поклања како производни капацитет тако и дистрибутивна мрежа, дакле грађани се у економском смислу препуштају на милост и немилост приватнику.“ сматра економиста, Горан Радивојац.

Намјера нове Еко топлане да изнајми стару топлану и преузме дио радника је нови проблем. Одлука о томе требало би да буде донесена у понедјељак, на ванредној скупштини акционара старе Топлане. Коначну одлуку треба да донесе Скупштина града, на сједници у сриједу.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

БањаЛука

26.01.2018 19:19

Мајло мила који мапет шоу који лажови и дебили на овом снимку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

27.01.2018 01:13

Ма ста смо друго могли оцекивати гласајуци за снсд-овог црногорца и протуву.Спорт,косарка у Александровцу а фудбал у Крупу.На ста спаде моја Бањалука?

Name

Цист КРИМИНАЛ

27.01.2018 08:09

Вриједност оног сто је Град улозио у нову Ецо топлану (земљисте, простор, опрема, мреза, итд) далеко је веца од оног сто је приватна фирма инвестирала, тако да је проценат уцесца у новој фирми требало да буде обрнут, односно висеструко у корист Града. То и не цуди ако се зна ција је приватна фирма. Такодје, треба видјети ко је гарантовао плацање куповине опреме ција обавеза је била на приватној фирми.

Name

Фадил Стил

26.01.2018 19:33

Јос дуго це моторка да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

26.01.2018 20:44

Можда није ни требало правити еко топлану?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

26.01.2018 21:37

Како да преузме гијање града Еко топлана када нема УПОТРЕБНУ ДОЗВОЛУ и не може је имати када није у раду 10+2 котла већ само 6 котлова.Сво вријеме град грије стара Топлана а ова скаламерија само дими без ефекта .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

26.01.2018 21:39

Што нове газде не направише топловод, поставише нове цијеви? Познавајући карактер ових газда могу поручити : размишљајте о искључивању са мреже или спремите добре паре да им плаћате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

26.01.2018 21:44

Погледајте шта изјави градоначелник Радојичић: ,,Није Закон о јавним набавкама тај који вриједи за јавни сектор,,! Ајјјј мајко ко води град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеја

27.01.2018 07:15

Откачивањееее са система што прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

27.01.2018 07:41

су они својим халфовима дали све фирме у рс цуј 51 посто дао лику колико је добио кеса да му да топлану и јос му гарант за кредит огроман

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торбицис

27.01.2018 07:44

Борку Торбици ста додје Драган Торбица серија Дрзавни посао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дип.Инг.

27.01.2018 09:00

Ево ја сам јутрос морао све прозоре отворити изгори се,иако јос није пустена у рад дзаба немос пипнути радијатор,казу да је Вуциц тразио да цијелу Србију споји на ову топлану да то јос у свијету није видјено тако несто,наводно да це моци подмиривати поребе 7 милиона зграда и објеката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.01.2018 13:12

Спалионица новца.

ОДГОВОРИТЕ