Eko toplana počinje s radom

Predstavnici gradske vlasti i preduzeća IEE, danas su obišli objekat nove „Eko toplane Banjaluka“. Najavljeno je da nova toplana definitivno počinje sa radom 1. Februara.

Republika Srpska 26.01.2018 | 20:03
Eko toplana počinje s radom
Opozicija tvrdi da se nakon niza nepravilnosti o formiranju zajedničkog preduzeća, sada priprema i nezakonito iznajmljivanje stare toplane i privatizaciju grijanja u Banjaluci.     

Nova toplana u Banjaluci, konačno bi trebalo da počne sa grijanjem od 1.februara. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da će ovim biti riješen višedecenijski problem gradskog grijanja u gradu.

„Prvo da građani imaju pouzdano grijanje, jer je svake godine prijetila opasnost da u sred zime dođe do humanitarne katastrofe i da 20 hiljada potrošača, od domaćinstava do hirurgije i vrtića ostanu bez grijanja. I drugo, da grad riješi problem najvećeg gubitaša u gradu Banjaluci“, rekao je Radojičić.

Iz „Eko toplana“ kažu da je nova toplana prošla probni rad. Uvjeravaju da će građani imati grijanje 24 sata dnevno bez prestanka.

„Glavni imperativ je rad na distributivnoj mreži u narednih 10 godina od čega je u prve tri godine cilj da se uradi kompletna automatska regulacija mreže. Investicije su milion i po maraka godišnje, direktne naše investicije u mrežu kao Eko toplana. Ponavljam Eko toplane su 51%-49% vlasništvo kompanije i grada,“ izjavio je direktor „Eko toplane Banjaluka“ Borko Torbica.

Ovi podaci nisu tačni jer prema izvodu iz Okružnog privrednog suda, ova toplana je registrovana kao DOO sa 52,70% u vlasništva kompanije IEE, a 47,30 % u vlasništvu grada. Za sada niko ne govori ni o tačnom iznosu novca koji je uložio većinski vlasnik nove toplane. Na pitanje zašto nije raspisan nijedan tender za izgradnju i opremanje „Eko toplane“, gradonačelnik kaže:

„Da je ovo javna investicija u kojoj je većinski javni sektor, mi bi smo morali voditi javne nabavke koje bi trajale deset godina. Pošto je većinski vlasnik 51% privatna kompanija, a 49% grad i zato nam je bilo važno zbog rokova. Nije zakon o javnim nabavkama onaj koji važi za javni sektor. “

Opozicija tvrdi da je na pomolu privatizacija stare toplane bez koje nova toplana ne može grijati grad. Poručuju da građani uskoro mogu očekivati poskupljenje grijanja.

„Obaveze će se akumulirati, Eko toplana će ići podsredstvom suda, koji će blokirati i plate i penzije, a nemojte isključivati blokade stanova i stambenih objekata, sve u korist eko toplane i ovog privatnog preduzetnika.“ rekao je Milenko Jaćimović iz Kluba odbornika „Sloboda“.

Sa ovakvom ocjenom se slažu i ekonomisti. Njihova procjena je da će cijene grijanja biti veće i do 50%.

„Mi upravo svjedočimo jednoj potpuno iracionalnoj, nevjerovatnoj situaciji, gotovo nezabilježenoj ni u bližem, širem ni u daljem okruženju, da grad svu imovinu preduzeća čiji je većinski vlasnik „de facto“ daje, poklanja na korištenje preduzeću koje je u privatnom vlasništvu. Dakle, ovdje se poklanja kako proizvodni kapacitet tako i distributivna mreža, dakle građani se u ekonomskom smislu prepuštaju na milost i nemilost privatniku.“ smatra ekonomista, Goran Radivojac.

Namjera nove Eko toplane da iznajmi staru toplanu i preuzme dio radnika je novi problem. Odluka o tome trebalo bi da bude donesena u ponedjeljak, na vanrednoj skupštini akcionara stare Toplane. Konačnu odluku treba da donese Skupština grada, na sjednici u srijedu.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

BanjaLuka

26.01.2018 19:19

Majlo mila koji mapet šou koji lažovi i debili na ovom snimku.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

27.01.2018 01:13

Ma sta smo drugo mogli ocekivati glasajuci za snsd-ovog crnogorca i protuvu.Sport,kosarka u Aleksandrovcu a fudbal u Krupu.Na sta spade moja Banjaluka?

Name

Cist KRIMINAL

27.01.2018 08:09

Vrijednost onog sto je Grad ulozio u novu Eco toplanu (zemljiste, prostor, oprema, mreza, itd) daleko je veca od onog sto je privatna firma investirala, tako da je procenat ucesca u novoj firmi trebalo da bude obrnut, odnosno visestruko u korist Grada. To i ne cudi ako se zna cija je privatna firma. Takodje, treba vidjeti ko je garantovao placanje kupovine opreme cija obaveza je bila na privatnoj firmi.

Name

Fadil Stil

26.01.2018 19:33

Jos dugo ce motorka da radi.

ODGOVORITE
Name

007

26.01.2018 20:44

Možda nije ni trebalo praviti eko toplanu?

ODGOVORITE
Name

Stanko

26.01.2018 21:37

Kako da preuzme gijanje grada Eko toplana kada nema UPOTREBNU DOZVOLU i ne može je imati kada nije u radu 10+2 kotla već samo 6 kotlova.Svo vrijeme grad grije stara Toplana a ova skalamerija samo dimi bez efekta .

ODGOVORITE
Name

Piksi

26.01.2018 21:39

Što nove gazde ne napraviše toplovod, postaviše nove cijevi? Poznavajući karakter ovih gazda mogu poručiti : razmišljajte o isključivanju sa mreže ili spremite dobre pare da im plaćate!

ODGOVORITE
Name

Stanko

26.01.2018 21:44

Pogledajte šta izjavi gradonačelnik Radojičić: ,,Nije Zakon o javnim nabavkama taj koji vrijedi za javni sektor,,! Ajjjj majko ko vodi grad.

ODGOVORITE
Name

Aleja

27.01.2018 07:15

Otkačivanjeeee sa sistema što prije.

ODGOVORITE
Name

Neka

27.01.2018 07:41

su oni svojim halfovima dali sve firme u rs cuj 51 posto dao liku koliko je dobio kesa da mu da toplanu i jos mu garant za kredit ogroman

ODGOVORITE
Name

Torbicis

27.01.2018 07:44

Borku Torbici sta dodje Dragan Torbica serija Drzavni posao?

ODGOVORITE
Name

Dip.Ing.

27.01.2018 09:00

Evo ja sam jutros morao sve prozore otvoriti izgori se,iako jos nije pustena u rad dzaba nemos pipnuti radijator,kazu da je Vucic trazio da cijelu Srbiju spoji na ovu toplanu da to jos u svijetu nije vidjeno tako nesto,navodno da ce moci podmirivati porebe 7 miliona zgrada i objekata.

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.01.2018 13:12

Spalionica novca.

ODGOVORITE