Видео - Партизан: Сви у лед као Ди Каприо!

Црно-белима не смета киша, Ђукића не заваравају дебакли Викторије! Фудбалери Партизана полако улазе у јак тренажни ритам у кипарском Лимасолу, где ће радити наредне две недеље.  Саставни део припрема Партизана је и опоравак у леду. Сазнајте ко је први "излетео", шта је "тајна" старијих и искуснијих кад треба да уђу у ледену воду, коме су очи засузиле, ко је најиздржљивији.

Фудбал 26.01.2018 | 17:00
Видео - Партизан: Сви у лед као Ди Каприо!
Црно-беле је после дужег путешествија и двочасовне паузе на аеродрому у Атини на Кипру дочекала киша, али то није покварило добро расположење у редовима српског шампиона.

Промена средине, па и климе, позитивно је утицала на српског шампиона, а то се могло приметити и када је пиштаљка означила почетак тренинга.

После уводног загревања за које је био задужен кондициони тренер Миша Филиповић, играчи су добили лопте, али и тактичке вежбе, унапред припремљене од стране Мирослава Ђукића и његових помоћника. 

"Покушавамо да оформимо младу екипу, изградимо јој стил игре и притоме бележимо добре резултате. Живимо од победа и спремамо се да то на пролеће преточимо у дело. Млади играчи имају шансу и могућност да остану, буду део нас. Волим генерацијску мешавину, млади екипи дају потребну енергију. За таленте сам отворен као књига, нисам од оних који се плаше да их пошаљу на терен", рекао је тренер Ђукић, а преноси "Спортски журнал. 

И у петак ће играчи два пута на тренинг, а у суботу одиграти прву тест утакмицу, против пољског Горника.

Партизан ће пролеће почети двомечом са Виктиријом Плзењ у 1/16 финала Лиге Европе. Чеси су после победе над Базелом 2:1, доживели два дебакла од по 5:1 на припремама.

"То у припремном периоду не мора ништа да значи. Знате ли да ли су били уморни. како су тренирали у ком саставу су играли? Викторија је одлична екипа и тако се за њу припремамо. Знаћемо све о Чесима, али смо сами себи најбитнији. Поклањам пажњу својој екипи, хоћу да доминирамо, водимо главу реч", каже Ђукић.



Саставни део припрема Партизана је и опоравак у леду. Сазнајте ко је први "излетео", шта је "тајна" старијих и искуснијих кад треба да уђу у ледену воду, коме су очи засузиле, ко је најиздржљивији.

"Од 6 до 10 минута! Сви!", командовао је кондициони тренер Миша Филиповић играчима Партизана после напорног тренинга на припремама на Кипру.

То време требало је да проведу потопљени до паса у леденој води пуној леда. Температура воде 9 степени Целзијуса. Ефекат је, каже Филиповић, као да су тренирали, мада су се многи осећали као Леонардо ди Каприо у филму "Титаник" док је био у леденој води...

"Лука Цуцин, он је најтеже поднео, баш не подноси лед", "октуцао" је свог вршњака штопер Светозар Марковић, а крилни нападач Страхиња Јовановић искусно је обуо чарапе пре него што је закорачио у буре пуно леда.

"Открили су ми на прошлим припремама, лакше се подноси", каже млади фудбалер Партизана, који је поново на припремама првог тима црно-белих.

Један од оних који се баш мучио био је и новајлија Ђорђе Ивановић.

"Радио сам и раније ово, али није била толико хладна вода, није било толико леда. Мени је Миша рекао да останем 3 минута, иначе је од 6 до 10. Ја сам издржао минут и по, доста је за први пут", рекао је "смрзнути" Ивановић за ТВ Партизан.

Кондициони тренер Миша Филиповић објашњава да је ово нека врста тренибга, тачније ефекат је исти.

"Ова врста терапије је тренинга опоравка. Играчи који су дошли недавно и који нису имали искуства са ледом то јако тешко подносе. Температура је 9 целзијуса. Потреба је да издрже од 6 до 10 минута, али многи једва издрже минут", каже он.

Искуснији играчи који "знају за фору" облаче чарапе...

"Кад је хладно, прво што страда је перферија, стопала се најбрже хладе и играчи то покушавају да компензују чарапама", каже он.

Најиздржљивији су, додаје, штопер Милан Митровић, Зоран "Бамби" Тошић и Леандре Тавамба.

Шта је поента оваквог тренинга и шта се њиме постиже?

"Ми намерно у првом делу припрема не користимо опоравак, тражимо да играчи трпе, да њихово тело трпи. Када дођемо у специфичну фазу када много играмо, онда идемо у тзв. форсирани опоравак, када играчи треба да буду у леду од 6 до 10 минута на 9 степени. Ефекат на мускулатури је сличан као да сте растрчали, јер се под утицајем хладноће мишићи и крвни судови скупе, мишићи стисну крвне судове, проток крви је слабији и кад изађете крвни судови се нагло шире и огромна количина крви дође у мускулатуру која је охлађена, 'прочишћена'. То је исто као да сте тренирали у том периоду", каже Миша Филиповић.



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар