Video - Partizan: Svi u led kao Di Kaprio!

Crno-belima ne smeta kiša, Đukića ne zavaravaju debakli Viktorije! Fudbaleri Partizana polako ulaze u jak trenažni ritam u kiparskom Limasolu, gde će raditi naredne dve nedelje.  Sastavni deo priprema Partizana je i oporavak u ledu. Saznajte ko je prvi "izleteo", šta je "tajna" starijih i iskusnijih kad treba da uđu u ledenu vodu, kome su oči zasuzile, ko je najizdržljiviji.

Fudbal 26.01.2018 | 17:00
Video - Partizan: Svi u led kao Di Kaprio!
Crno-bele je posle dužeg putešestvija i dvočasovne pauze na aerodromu u Atini na Kipru dočekala kiša, ali to nije pokvarilo dobro raspoloženje u redovima srpskog šampiona.

Promena sredine, pa i klime, pozitivno je uticala na srpskog šampiona, a to se moglo primetiti i kada je pištaljka označila početak treninga.

Posle uvodnog zagrevanja za koje je bio zadužen kondicioni trener Miša Filipović, igrači su dobili lopte, ali i taktičke vežbe, unapred pripremljene od strane Miroslava Đukića i njegovih pomoćnika. 

"Pokušavamo da oformimo mladu ekipu, izgradimo joj stil igre i pritome beležimo dobre rezultate. Živimo od pobeda i spremamo se da to na proleće pretočimo u delo. Mladi igrači imaju šansu i mogućnost da ostanu, budu deo nas. Volim generacijsku mešavinu, mladi ekipi daju potrebnu energiju. Za talente sam otvoren kao knjiga, nisam od onih koji se plaše da ih pošalju na teren", rekao je trener Đukić, a prenosi "Sportski žurnal. 

I u petak će igrači dva puta na trening, a u subotu odigrati prvu test utakmicu, protiv poljskog Gornika.

Partizan će proleće početi dvomečom sa Viktirijom Plzenj u 1/16 finala Lige Evrope. Česi su posle pobede nad Bazelom 2:1, doživeli dva debakla od po 5:1 na pripremama.

"To u pripremnom periodu ne mora ništa da znači. Znate li da li su bili umorni. kako su trenirali u kom sastavu su igrali? Viktorija je odlična ekipa i tako se za nju pripremamo. Znaćemo sve o Česima, ali smo sami sebi najbitniji. Poklanjam pažnju svojoj ekipi, hoću da dominiramo, vodimo glavu reč", kaže Đukić.



Sastavni deo priprema Partizana je i oporavak u ledu. Saznajte ko je prvi "izleteo", šta je "tajna" starijih i iskusnijih kad treba da uđu u ledenu vodu, kome su oči zasuzile, ko je najizdržljiviji.

"Od 6 do 10 minuta! Svi!", komandovao je kondicioni trener Miša Filipović igračima Partizana posle napornog treninga na pripremama na Kipru.

To vreme trebalo je da provedu potopljeni do pasa u ledenoj vodi punoj leda. Temperatura vode 9 stepeni Celzijusa. Efekat je, kaže Filipović, kao da su trenirali, mada su se mnogi osećali kao Leonardo di Kaprio u filmu "Titanik" dok je bio u ledenoj vodi...

"Luka Cucin, on je najteže podneo, baš ne podnosi led", "oktucao" je svog vršnjaka štoper Svetozar Marković, a krilni napadač Strahinja Jovanović iskusno je obuo čarape pre nego što je zakoračio u bure puno leda.

"Otkrili su mi na prošlim pripremama, lakše se podnosi", kaže mladi fudbaler Partizana, koji je ponovo na pripremama prvog tima crno-belih.

Jedan od onih koji se baš mučio bio je i novajlija Đorđe Ivanović.

"Radio sam i ranije ovo, ali nije bila toliko hladna voda, nije bilo toliko leda. Meni je Miša rekao da ostanem 3 minuta, inače je od 6 do 10. Ja sam izdržao minut i po, dosta je za prvi put", rekao je "smrznuti" Ivanović za TV Partizan.

Kondicioni trener Miša Filipović objašnjava da je ovo neka vrsta trenibga, tačnije efekat je isti.

"Ova vrsta terapije je treninga oporavka. Igrači koji su došli nedavno i koji nisu imali iskustva sa ledom to jako teško podnose. Temperatura je 9 celzijusa. Potreba je da izdrže od 6 do 10 minuta, ali mnogi jedva izdrže minut", kaže on.

Iskusniji igrači koji "znaju za foru" oblače čarape...

"Kad je hladno, prvo što strada je perferija, stopala se najbrže hlade i igrači to pokušavaju da kompenzuju čarapama", kaže on.

Najizdržljiviji su, dodaje, štoper Milan Mitrović, Zoran "Bambi" Tošić i Leandre Tavamba.

Šta je poenta ovakvog treninga i šta se njime postiže?

"Mi namerno u prvom delu priprema ne koristimo oporavak, tražimo da igrači trpe, da njihovo telo trpi. Kada dođemo u specifičnu fazu kada mnogo igramo, onda idemo u tzv. forsirani oporavak, kada igrači treba da budu u ledu od 6 do 10 minuta na 9 stepeni. Efekat na muskulaturi je sličan kao da ste rastrčali, jer se pod uticajem hladnoće mišići i krvni sudovi skupe, mišići stisnu krvne sudove, protok krvi je slabiji i kad izađete krvni sudovi se naglo šire i ogromna količina krvi dođe u muskulaturu koja je ohlađena, 'pročišćena'. To je isto kao da ste trenirali u tom periodu", kaže Miša Filipović.



Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar