ЕЛ: Калатес претрчао Мицића и отео победу Жалгирису!

Калатес јунак ПАО – побегао Мицићу и дао кош за победу! Кошаркаши Панатинаикоса победили су Жалгирис на домаћем терену у ОАКА арени са 94:93 у 20. колу Евролиге.  Сјајни плејмејкер Панатинаикоса поентирао у последњем секунду продужетка. Уникаха изгубила од Басконије такође у драматичној завршници. Одлични Недовић недовољан за победу Уникахе, Реал лако с Ефесом! Кошаркаши Реал Мадрида савладали су Ефес са 20. колу Евролиге са 87:68, док је Басконија у гостима победила Уникаху – 85:83.

Кошарка 25.01.2018 | 23:15
ЕЛ: Калатес претрчао Мицића и отео победу Жалгирису!
Калатес за ерупцију у Атини, храбри Жалгирис пропустио две шансе за нокаут! Панатинаикос славио са 94:93 после продужетка у 20. колу Евролиге.

Панатинаикосу је победу у последњој секунди продужетка са звуком сирене донео Ник Калатес који је у продору побегао српском кошаркашу Васи Мицићу.

Један од најдужих мечева у историји Евролиге Калатес је решио тек трећим поготком из 13 шутева јер током меча није могао да погоди готово ништа.

Најефикаснији су код победника били управо Калатес, Маркус Денмон и Лукас Лекавичијус са по 14 поена, док је на другој страни најбољи био Кавалијаускас са 21 и Вајт 17 поена. Васа Мицић је уписао шест поена уз пет асистенција.

Панатинаикос је током читавог меча био бољи. Да код куће са њима неће бити шале потврдио је Маркус Денмон двема тројкама већ на почетку утакмице када је Панатинаикос направио прву разлику 10:3.

Жалгирис се одржавао на прихватљивој разлици од пет, шест поена свега пет минута. Маркус Денмон је у првој четвртини наставио да решета са спољних позиција, а Панатинаикос већ до краја прве деонице улази с двоцифреном предношћу 29:17.

Слично као и у првој четвртини, у другој се Жалгирис држао неких пет минута после чега је уследио пад концентрације. Искористио је то Кеј Си Риверс да постигне тројку за +14 (35:21), а након коша Вујукаса ПАО је имао и свих 20 поена предности 43:23.

Жалгирис је потом заиграо боље и већ до полувремена смањио на десет поена, 47:37. Одбијали су играчи Шарунаса Јасикевичијуса да се предају у наставку осокољени добром завршницом првог дела игре.

Такав приступ им је донео изједначење у после поена Аксела Тупана нешто мање од четири минута пре краја треће четвртине, 53:53.

Екипе су до краја одиграле поен за поен и у четврту четвртину се ушло са поеном предности за Панатинаикос 59:58.

Најузбудљивији део игре виђен је баш у овом периоду и продужетку. Прво је Синглтон тројком за 71:64 наизглед трасирао пут ПАО до победе на шест и по минута до краја. Није тако мислио и Кавалијаускас који је ушао у мини-серију и вратио свој тим у игру уз помоћ Пангоса.

Жалгирис је на минут и по до краја успео да поведе 79:76, а тројка Пангоса из ћошка после чеоног аута је деловала као хладан туш за све у арени. Кеј Си Риверс је узвратио тројком, Тупан је промашио једно слободно бацање и отшло се у продужетак.

У продужетку је за минут и по тим из Каунаса направио серију 7:0 и опет није било довљно за победу. Ушло се у неизвесну завршницу у којој је ПАО био скоцентрисанији, Ник Калатис је продором и кошем са звуком сирене погодио, а ПАО је уписао 13. победу и налази се на петом месту, док је место испод Жалгирис.

Окршај тимова који су у 20. коло Евролиге ушли изједначени на табели, на деоби четвртог места, завршен је победом Атињана. Али, тек после много, много обрта!

Панатинаикос - Жалгирис 94:93 (29:17, 18:20, 12:21, 24:25, 11:10)!

Победоносни кош постигао је Ник Калатес, ове сезоне најбољи играч и прави вођа "зелених". Он је при резултату 92:93 узео лопту, претрчао са њом цео терен и у дуелу "1 на 1" био успешнији од Василија Мицића.

Репрезентативац Србије није успео да сачува вођство које је Жалгирису 4,7 секунди пре краја обезбедио Кевин Пангос, али мора се признати да није добио ни неопходну помоћ саиграча, у ситуацији када је било јасно да Калатес нема избора осим да сам проба да реши утакмицу.

Жалгирис се у регуларном току два пута враћао из значајног заостатка.

Изабраници Шарунаса Јасикевичијуса успели су да са 43:23 у 17. минуту преокрену на 55:58 у финишу треће четвртине, али је Панатинаикос поново преузео контролу, највише захваљујући кошевима Лукаса Лекавичијуса, летос доведеног управо из табора првака Литваније.

После тројке тог играча у 35. минуту било је 74:66, а Жалгирис је ушао у нову серију и уз значајан допринос Мицића закуцао на тријумфална врата. Мицић је офанзивним скоком омогућио Арону Вајту да преокрене на 78:79, а потом додавањем из аута асистирао Пангосу за тројку и великих 78:82, када је увелико текао последњи минут.

Међутим, Кејси Риверс је одговорио тројком и полагањем (83:83), а на другој страни Пангос није добио фаул у покушају да соло продором постане јунак.

Продужетак је почео серијом Вајта од 7:0 и вођством Жалгириса 83:90, али радост на клупи гостију потрајала је кратко, јер је Панатинаикос узвратио још јаче (91:90) и онда у резултатској "клацкалици" рекао последњу реч, преко изванредног Калатеса.

Каква драма у Атини, а јунак је опет био Ник Калатес. Имали су Жалгирис и Шарунас Јасикевичијус победу у рукама, и то два пута, али им је Панатинаикос побегао "са лопате" и преживео велики тест. На крају је, после продужетка, било 94:93 за атинског великана који је направио важан корак у борби за четврто место и предност домаћег терена у плеј-офу.

Калатес је утакмицу завршио са 14 поена, девет асистенција и осам скокова, а исти кошгетерски учинак имао је Лукас Лекавичијус. Код гостију је Артурас Кавалијаускас дао 21 поен, Василије Мицић додао је шест поена, али и по пет скокова, асистенција и изгубљених лопти.

Литвански великан вечерас је у другом полувремену одиграо веома храбро и борбено, али није издржао притисак када се ломио резултат.

Ерон Вајт је практично сам на старту продужетка донео Жалгирису седам поена предности (90:83), али је домаћин после тога потпуно преузео контролу и серијом од 8:0 дошао до минималне предности. Када је Кевин Пенгос на 4,7 секунди до краја вратио тас на вагу гостију (93:92), изгледало је да домаћима нема спаса.

Али, онда “указао“ Ник Калатес који је претрчао цео терен, побегао Васи Мицићу и протурио лопту кроз обруч иако се она мало нећкала.

Утакмица је била веома узбудљива, пуна преокрета, мада је Панатинаикос у првом полувремену имао и плус 20 у једном тренутку (43:23). Маркус Денмон и Лукас Лекавичијус су били најзаслужнији за такав исход.

Међутим, Јасикевичијус је још једном показао какву је ратничку екипу направио од Жалгириса. Гости се нису предавали и корак по корак су стизали заостатак.

Крај треће деонице донео је и резултатски преокрет, Антанас Кавалијаускас је био незаустављив, а придружили су му се касније Пенгос и Тупан.

Чинило се да је све готово када је Пенгос тројком донео гостима предност од 82:78 на 55 секунди пре краја, али је Кејси Риверс сам донео изједначење Панатинаикосу, али су и судије у тим тренуцима донеле пар дискутабилних одлука. 

Веома узбудљиво било је на утакмици у Малаги, где је гостујућа Басконија славила против Уникахе са 85:83. Јунак победе Баскијаца био је Јанис Тима који је две секунде пре краја утакмице постигао победоносни кош. 

Још једну одличну партију за Уникаху пружио је Немања Недовић који је дао 19 поена, аДраган Милосављевић утакмицу је завршио са три поена.

Одлични Недовић недовољан за победу Уникахе, Реал лако с Ефесом! Кошаркаши Реал Мадрида савладали су Ефес са 20. колу Евролиге са 87:68, док је Басконија у гостима победила Уникаху – 85:83.

Мадриђани су од почетка имали предност, да би питање победника било решено у трећем кварталу, када су ’Краљевићи’ после серије од 9:0 имали вођство од 57:40.

Реал је остварио 13. победу у Евролиги.

Најефикаснији у домаћем саставу био је Лука Дончић са 17 поена, шест скокова и пет асистенција, док је Таварес додао 14 поена и девет скокова.

Код Ефеса Зоран Драгић 18 поена, Дерик Браун 12 и само су њих двојица били двоцифрени. Српски играч Владимир Штимац је за седам минута уписао два поена и три скока.

У неизвесном мечу, Басконија је у готима била боља од Уникахе са 85:83.

Јунак меча био је Јанис Тим, који је две секунде пре краја донео победоносне поене свом тиму, док је на другој страни Драган Милосављевић покушао из даљине, али није успео да погоди тројку за победу.

Најефикаснији у екипи из Малаге био је наш Немања Недовић са 19 поена и три асистенције, Драган Милосављевић је уписао је три поена и исто толико скокова.

У победничком тиму истакао се јунак Јанис Тим са 17 поена.

Басконија је забележила девету победу, док Уникаха сада има скор 8/12.

Узбуђења је било на претек и у мечу шпанских екипа, које се труде да ухвате прикључак са Макабијем у борби за пласман у Топ 8.

Басконија је прошле недеље код куће изгубила од Арманија кошем у последњем секунду, а "вратило" јој се у Малаги, где је Јанис Тима две секунде пре краја донео победу којом се његов тим издваја на деветој позицији.

Немања Недовић убацио је 19 поена, а Драган Милосављевић три поена за домаћина, који није успео да после Реала савлада још једног локалног ривала у евролигашком такмичењу.

Владимир Штимац играо је само седам минута и забележио два поена и три скока у мечу Реал - Ефес 87:68.

РЕЗУЛТАТИ 20. КОЛА:

Панатинаикос - Жалгирис 94:93 (83:83)
/Калатес 14, 8ск, 9ас - Кавалиаускас 21/

Реал - Ефес 87:68
/Дончић 17, 6ск, 5ас, Тавареш 14, 9ск, 4блк - Драгић 18, 5ск, 3ас, 3укр/

Уникаха - Басконија 83:85
/Недовић 19, 3ас - Тима 17/

петак:

ЦСКА - Бамберг 18.00
Фенербахче - Барселона 18.45
Црвена звезда - Олимпијакос 19.00
Валенсија - Химки 20.30
Армани - Макаби 20.45

ТАБЕЛА: ЦСКА 15-4, Фенербахче 13-6, Олимпијакос 13-6, Реал 13-7, Панатинаикос 13-7, Жалгирис 12-8, Химки 11-8, Макаби 10-9 (плеј-оф), Басконија 9-11, Уникаха 8-12, Барселона 7-12, Звезда 7-12, Бамберг 7-12, Валенсија 6-13, Армани 6-13, Ефес 5-15.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар