EL: Kalates pretrčao Micića i oteo pobedu Žalgirisu!

Kalates junak PAO – pobegao Miciću i dao koš za pobedu! Košarkaši Panatinaikosa pobedili su Žalgiris na domaćem terenu u OAKA areni sa 94:93 u 20. kolu Evrolige.  Sjajni plejmejker Panatinaikosa poentirao u poslednjem sekundu produžetka. Unikaha izgubila od Baskonije takođe u dramatičnoj završnici. Odlični Nedović nedovoljan za pobedu Unikahe, Real lako s Efesom! Košarkaši Real Madrida savladali su Efes sa 20. kolu Evrolige sa 87:68, dok je Baskonija u gostima pobedila Unikahu – 85:83.

Košarka 25.01.2018 | 23:15
EL: Kalates pretrčao Micića i oteo pobedu Žalgirisu!
Kalates za erupciju u Atini, hrabri Žalgiris propustio dve šanse za nokaut! Panatinaikos slavio sa 94:93 posle produžetka u 20. kolu Evrolige.

Panatinaikosu je pobedu u poslednjoj sekundi produžetka sa zvukom sirene doneo Nik Kalates koji je u prodoru pobegao srpskom košarkašu Vasi Miciću.

Jedan od najdužih mečeva u istoriji Evrolige Kalates je rešio tek trećim pogotkom iz 13 šuteva jer tokom meča nije mogao da pogodi gotovo ništa.

Najefikasniji su kod pobednika bili upravo Kalates, Markus Denmon i Lukas Lekavičijus sa po 14 poena, dok je na drugoj strani najbolji bio Kavalijauskas sa 21 i Vajt 17 poena. Vasa Micić je upisao šest poena uz pet asistencija.

Panatinaikos je tokom čitavog meča bio bolji. Da kod kuće sa njima neće biti šale potvrdio je Markus Denmon dvema trojkama već na početku utakmice kada je Panatinaikos napravio prvu razliku 10:3.

Žalgiris se održavao na prihvatljivoj razlici od pet, šest poena svega pet minuta. Markus Denmon je u prvoj četvrtini nastavio da rešeta sa spoljnih pozicija, a Panatinaikos već do kraja prve deonice ulazi s dvocifrenom prednošću 29:17.

Slično kao i u prvoj četvrtini, u drugoj se Žalgiris držao nekih pet minuta posle čega je usledio pad koncentracije. Iskoristio je to Kej Si Rivers da postigne trojku za +14 (35:21), a nakon koša Vujukasa PAO je imao i svih 20 poena prednosti 43:23.

Žalgiris je potom zaigrao bolje i već do poluvremena smanjio na deset poena, 47:37. Odbijali su igrači Šarunasa Jasikevičijusa da se predaju u nastavku osokoljeni dobrom završnicom prvog dela igre.

Takav pristup im je doneo izjednačenje u posle poena Aksela Tupana nešto manje od četiri minuta pre kraja treće četvrtine, 53:53.

Ekipe su do kraja odigrale poen za poen i u četvrtu četvrtinu se ušlo sa poenom prednosti za Panatinaikos 59:58.

Najuzbudljiviji deo igre viđen je baš u ovom periodu i produžetku. Prvo je Singlton trojkom za 71:64 naizgled trasirao put PAO do pobede na šest i po minuta do kraja. Nije tako mislio i Kavalijauskas koji je ušao u mini-seriju i vratio svoj tim u igru uz pomoć Pangosa.

Žalgiris je na minut i po do kraja uspeo da povede 79:76, a trojka Pangosa iz ćoška posle čeonog auta je delovala kao hladan tuš za sve u areni. Kej Si Rivers je uzvratio trojkom, Tupan je promašio jedno slobodno bacanje i otšlo se u produžetak.

U produžetku je za minut i po tim iz Kaunasa napravio seriju 7:0 i opet nije bilo dovljno za pobedu. Ušlo se u neizvesnu završnicu u kojoj je PAO bio skocentrisaniji, Nik Kalatis je prodorom i košem sa zvukom sirene pogodio, a PAO je upisao 13. pobedu i nalazi se na petom mestu, dok je mesto ispod Žalgiris.

Okršaj timova koji su u 20. kolo Evrolige ušli izjednačeni na tabeli, na deobi četvrtog mesta, završen je pobedom Atinjana. Ali, tek posle mnogo, mnogo obrta!

Panatinaikos - Žalgiris 94:93 (29:17, 18:20, 12:21, 24:25, 11:10)!

Pobedonosni koš postigao je Nik Kalates, ove sezone najbolji igrač i pravi vođa "zelenih". On je pri rezultatu 92:93 uzeo loptu, pretrčao sa njom ceo teren i u duelu "1 na 1" bio uspešniji od Vasilija Micića.

Reprezentativac Srbije nije uspeo da sačuva vođstvo koje je Žalgirisu 4,7 sekundi pre kraja obezbedio Kevin Pangos, ali mora se priznati da nije dobio ni neophodnu pomoć saigrača, u situaciji kada je bilo jasno da Kalates nema izbora osim da sam proba da reši utakmicu.

Žalgiris se u regularnom toku dva puta vraćao iz značajnog zaostatka.

Izabranici Šarunasa Jasikevičijusa uspeli su da sa 43:23 u 17. minutu preokrenu na 55:58 u finišu treće četvrtine, ali je Panatinaikos ponovo preuzeo kontrolu, najviše zahvaljujući koševima Lukasa Lekavičijusa, letos dovedenog upravo iz tabora prvaka Litvanije.

Posle trojke tog igrača u 35. minutu bilo je 74:66, a Žalgiris je ušao u novu seriju i uz značajan doprinos Micića zakucao na trijumfalna vrata. Micić je ofanzivnim skokom omogućio Aronu Vajtu da preokrene na 78:79, a potom dodavanjem iz auta asistirao Pangosu za trojku i velikih 78:82, kada je uveliko tekao poslednji minut.

Međutim, Kejsi Rivers je odgovorio trojkom i polaganjem (83:83), a na drugoj strani Pangos nije dobio faul u pokušaju da solo prodorom postane junak.

Produžetak je počeo serijom Vajta od 7:0 i vođstvom Žalgirisa 83:90, ali radost na klupi gostiju potrajala je kratko, jer je Panatinaikos uzvratio još jače (91:90) i onda u rezultatskoj "klackalici" rekao poslednju reč, preko izvanrednog Kalatesa.

Kakva drama u Atini, a junak je opet bio Nik Kalates. Imali su Žalgiris i Šarunas Jasikevičijus pobedu u rukama, i to dva puta, ali im je Panatinaikos pobegao "sa lopate" i preživeo veliki test. Na kraju je, posle produžetka, bilo 94:93 za atinskog velikana koji je napravio važan korak u borbi za četvrto mesto i prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Kalates je utakmicu završio sa 14 poena, devet asistencija i osam skokova, a isti košgeterski učinak imao je Lukas Lekavičijus. Kod gostiju je Arturas Kavalijauskas dao 21 poen, Vasilije Micić dodao je šest poena, ali i po pet skokova, asistencija i izgubljenih lopti.

Litvanski velikan večeras je u drugom poluvremenu odigrao veoma hrabro i borbeno, ali nije izdržao pritisak kada se lomio rezultat.

Eron Vajt je praktično sam na startu produžetka doneo Žalgirisu sedam poena prednosti (90:83), ali je domaćin posle toga potpuno preuzeo kontrolu i serijom od 8:0 došao do minimalne prednosti. Kada je Kevin Pengos na 4,7 sekundi do kraja vratio tas na vagu gostiju (93:92), izgledalo je da domaćima nema spasa.

Ali, onda “ukazao“ Nik Kalates koji je pretrčao ceo teren, pobegao Vasi Miciću i proturio loptu kroz obruč iako se ona malo nećkala.

Utakmica je bila veoma uzbudljiva, puna preokreta, mada je Panatinaikos u prvom poluvremenu imao i plus 20 u jednom trenutku (43:23). Markus Denmon i Lukas Lekavičijus su bili najzaslužniji za takav ishod.

Međutim, Jasikevičijus je još jednom pokazao kakvu je ratničku ekipu napravio od Žalgirisa. Gosti se nisu predavali i korak po korak su stizali zaostatak.

Kraj treće deonice doneo je i rezultatski preokret, Antanas Kavalijauskas je bio nezaustavljiv, a pridružili su mu se kasnije Pengos i Tupan.

Činilo se da je sve gotovo kada je Pengos trojkom doneo gostima prednost od 82:78 na 55 sekundi pre kraja, ali je Kejsi Rivers sam doneo izjednačenje Panatinaikosu, ali su i sudije u tim trenucima donele par diskutabilnih odluka. 

Veoma uzbudljivo bilo je na utakmici u Malagi, gde je gostujuća Baskonija slavila protiv Unikahe sa 85:83. Junak pobede Baskijaca bio je Janis Tima koji je dve sekunde pre kraja utakmice postigao pobedonosni koš. 

Još jednu odličnu partiju za Unikahu pružio je Nemanja Nedović koji je dao 19 poena, aDragan Milosavljević utakmicu je završio sa tri poena.

Odlični Nedović nedovoljan za pobedu Unikahe, Real lako s Efesom! Košarkaši Real Madrida savladali su Efes sa 20. kolu Evrolige sa 87:68, dok je Baskonija u gostima pobedila Unikahu – 85:83.

Madriđani su od početka imali prednost, da bi pitanje pobednika bilo rešeno u trećem kvartalu, kada su ’Kraljevići’ posle serije od 9:0 imali vođstvo od 57:40.

Real je ostvario 13. pobedu u Evroligi.

Najefikasniji u domaćem sastavu bio je Luka Dončić sa 17 poena, šest skokova i pet asistencija, dok je Tavares dodao 14 poena i devet skokova.

Kod Efesa Zoran Dragić 18 poena, Derik Braun 12 i samo su njih dvojica bili dvocifreni. Srpski igrač Vladimir Štimac je za sedam minuta upisao dva poena i tri skoka.

U neizvesnom meču, Baskonija je u gotima bila bolja od Unikahe sa 85:83.

Junak meča bio je Janis Tim, koji je dve sekunde pre kraja doneo pobedonosne poene svom timu, dok je na drugoj strani Dragan Milosavljević pokušao iz daljine, ali nije uspeo da pogodi trojku za pobedu.

Najefikasniji u ekipi iz Malage bio je naš Nemanja Nedović sa 19 poena i tri asistencije, Dragan Milosavljević je upisao je tri poena i isto toliko skokova.

U pobedničkom timu istakao se junak Janis Tim sa 17 poena.

Baskonija je zabeležila devetu pobedu, dok Unikaha sada ima skor 8/12.

Uzbuđenja je bilo na pretek i u meču španskih ekipa, koje se trude da uhvate priključak sa Makabijem u borbi za plasman u Top 8.

Baskonija je prošle nedelje kod kuće izgubila od Armanija košem u poslednjem sekundu, a "vratilo" joj se u Malagi, gde je Janis Tima dve sekunde pre kraja doneo pobedu kojom se njegov tim izdvaja na devetoj poziciji.

Nemanja Nedović ubacio je 19 poena, a Dragan Milosavljević tri poena za domaćina, koji nije uspeo da posle Reala savlada još jednog lokalnog rivala u evroligaškom takmičenju.

Vladimir Štimac igrao je samo sedam minuta i zabeležio dva poena i tri skoka u meču Real - Efes 87:68.

REZULTATI 20. KOLA:

Panatinaikos - Žalgiris 94:93 (83:83)
/Kalates 14, 8sk, 9as - Kavaliauskas 21/

Real - Efes 87:68
/Dončić 17, 6sk, 5as, Tavareš 14, 9sk, 4blk - Dragić 18, 5sk, 3as, 3ukr/

Unikaha - Baskonija 83:85
/Nedović 19, 3as - Tima 17/

petak:

CSKA - Bamberg 18.00
Fenerbahče - Barselona 18.45
Crvena zvezda - Olimpijakos 19.00
Valensija - Himki 20.30
Armani - Makabi 20.45

TABELA: CSKA 15-4, Fenerbahče 13-6, Olimpijakos 13-6, Real 13-7, Panatinaikos 13-7, Žalgiris 12-8, Himki 11-8, Makabi 10-9 (plej-of), Baskonija 9-11, Unikaha 8-12, Barselona 7-12, Zvezda 7-12, Bamberg 7-12, Valensija 6-13, Armani 6-13, Efes 5-15.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar