"Премало новца шкоди фудбалу, превише новца убија фудбал!"

Парламентарна скупштина Савета Европе разматра формирање независног спољног органа за надзор фудбалских организација, дискредитованих финансијским скандалима.

Фудбал 31.01.2018 | 12:00
"Премало новца шкоди фудбалу, превише новца убија фудбал!"
"Премало новца шкоди фудбалу, превише новца убија фудбал. Треба избећи самоуништење фудбала", навела је у извештају луксембуршка посланица Ен Брасер. Резолуција која предвиђа оснивање таквог органа усвојена је са 131 гласом за, пет против и 10 уздржаних.

У резолуцијие наводи да ће тај орган оцењивати управљање у ФИФА, УЕФА и другим управним органима фудбала, укључујући и "интегритет избора њихових управних структура".

"Морамо окочати праксу скривања, игнорисања, минимизирања прекршаја. Заинтересоване стране треба да сарађују да би стале на пут финансијским ексцесима у којима фудбал губи. Треба дубински променити културу управљања на свим нивоима, да би се она фокусирала на поштовање људских права и владавине права, интерну демократију и партиципацију, транспарентност и одговорност, безрезервно придржавање највиших етичких вредности, солидарност и бригу за опште добро", рекла је Брасер.

Брасер је препоручила ФИФА и УЕФА да "оснују заједнички 'радни сто' за дискусију о финансијском фер плеју, власништву над играчима, менаџерима и посредницима и другим питањима".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар