"Premalo novca škodi fudbalu, previše novca ubija fudbal!"

Parlamentarna skupština Saveta Evrope razmatra formiranje nezavisnog spoljnog organa za nadzor fudbalskih organizacija, diskreditovanih finansijskim skandalima.

Fudbal 31.01.2018 | 12:00
"Premalo novca škodi fudbalu, previše novca ubija fudbal!"
"Premalo novca škodi fudbalu, previše novca ubija fudbal. Treba izbeći samouništenje fudbala", navela je u izveštaju luksemburška poslanica En Braser. Rezolucija koja predviđa osnivanje takvog organa usvojena je sa 131 glasom za, pet protiv i 10 uzdržanih.

U rezolucijie navodi da će taj organ ocenjivati upravljanje u FIFA, UEFA i drugim upravnim organima fudbala, uključujući i "integritet izbora njihovih upravnih struktura".

"Moramo okočati praksu skrivanja, ignorisanja, minimiziranja prekršaja. Zainteresovane strane treba da sarađuju da bi stale na put finansijskim ekscesima u kojima fudbal gubi. Treba dubinski promeniti kulturu upravljanja na svim nivoima, da bi se ona fokusirala na poštovanje ljudskih prava i vladavine prava, internu demokratiju i participaciju, transparentnost i odgovornost, bezrezervno pridržavanje najviših etičkih vrednosti, solidarnost i brigu za opšte dobro", rekla je Braser.

Braser je preporučila FIFA i UEFA da "osnuju zajednički 'radni sto' za diskusiju o finansijskom fer pleju, vlasništvu nad igračima, menadžerima i posrednicima i drugim pitanjima".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar