Због влаге боле кости

Сваки десети становник има неку болест коштано-зглобног система. Помажу физикална терапија и рехабилитација, а са лековима против болова треба бити опрезан.

Здравље 24.01.2018 | 15:18
Због влаге боле кости
ХЛАДНОЋА, влага и ветар "бацају у очај" све оне који пате од костобоље, а то је огроман број људи. Лекари процењују да сваки десети становник наше земље има неку болест коштано-зглобног система. На тегобе које ове болести изазивају лоше утиче зима, пре свега због велике влажности ваздуха, па се симптоми погоршавају.

Због тегоба које значајно утичу на њихове свакодневне активности, особе погођене болестима коштано-зглобног система посежу за лековима против болова више него што то медицина толерише, чиме ризикују да оштете друге органе, пре свега желудац.

Реуматолошка одељења су и иначе препуна, јер је становништво генерално све старије, а с годинама су учесталије и болести коштано-зглобног система. Када је реч о деформитетима, пацијенти су углавном старији, односно они који имају више од 55 година. Углавном болују од артрозе, дегенеративних обољења, и то највише колена и кука, а код жена је честа остеопороза због хормонског дисбаланса после менопаузе.

Болести коштано-зглобног система, ако се открију на време, успешно могу да се лече. Постоји више метода: од физикалне терапије, преко убризгавања хијалуронске киселине у зглобове, која би требало да обнови хрскавицу, до употребе разних гелова и крема против болова и бањске рехабилитације. Све то, када се примени на време, може, како тврде лекари, да одложи операцију чак и до 10 година.

ВИШЕ ПАТЕ ЖЕНЕНА реуматске болове се чешће жале жене него мушкарци, и то не без разлога, јер искуства лекара потврћују да су жене, због хормона, три пута подложније овим обољењима него "јачи пол". Нова истраживања показују да неке реуматске болести углавном погађају жене. То су реуматоидни артритис, системски еритемски лупус, системска склероза и фибромијалгија. Прве три су аутоимуне болести, док је фибромијалгија неуролошка болест.

Иако се због болова у зглобовима многи пацијенти мање крећу, лекари кажу да је то погрешно и да оболели од коштано-зглобних болести треба да буду физички активни. То помаже да се зглобови "размрдају", јер физичка активност има сличан ефекат као аналгетици.

Код запаљенског и дегенеративног реуматизма, остеопорозе, али и после повреда и операција, рецимо, након уградње вештачког кука или колена, физикална терапија, као и рехабилитација у бањама, изузетно је важна.

Једно од најтежих реуматских обољења је реуматоидни артритис. У Србији око 35.000 људи болује од реуматоидног артритиса, укључујући и више од 2.000 деце. Ако се не лечи правилно, за две године он доводи до оштећења зглобова, због чега се развија инвалидитет, а ти пацијенти стално трпе и бол. Ова болест највише угрожава зглобове шака и стопала и доводи до непоправљивих оштећења. Може да захвати и друге органе као што су бубрези, срце или плућа, а код деце чак и очи, што може довести до слепила.

Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар