Zbog vlage bole kosti

Svaki deseti stanovnik ima neku bolest koštano-zglobnog sistema. Pomažu fizikalna terapija i rehabilitacija, a sa lekovima protiv bolova treba biti oprezan.

Zdravlje 24.01.2018 | 15:18
Zbog vlage bole kosti
HLADNOĆA, vlaga i vetar "bacaju u očaj" sve one koji pate od kostobolje, a to je ogroman broj ljudi. Lekari procenjuju da svaki deseti stanovnik naše zemlje ima neku bolest koštano-zglobnog sistema. Na tegobe koje ove bolesti izazivaju loše utiče zima, pre svega zbog velike vlažnosti vazduha, pa se simptomi pogoršavaju.

Zbog tegoba koje značajno utiču na njihove svakodnevne aktivnosti, osobe pogođene bolestima koštano-zglobnog sistema posežu za lekovima protiv bolova više nego što to medicina toleriše, čime rizikuju da oštete druge organe, pre svega želudac.

Reumatološka odeljenja su i inače prepuna, jer je stanovništvo generalno sve starije, a s godinama su učestalije i bolesti koštano-zglobnog sistema. Kada je reč o deformitetima, pacijenti su uglavnom stariji, odnosno oni koji imaju više od 55 godina. Uglavnom boluju od artroze, degenerativnih oboljenja, i to najviše kolena i kuka, a kod žena je česta osteoporoza zbog hormonskog disbalansa posle menopauze.

Bolesti koštano-zglobnog sistema, ako se otkriju na vreme, uspešno mogu da se leče. Postoji više metoda: od fizikalne terapije, preko ubrizgavanja hijaluronske kiseline u zglobove, koja bi trebalo da obnovi hrskavicu, do upotrebe raznih gelova i krema protiv bolova i banjske rehabilitacije. Sve to, kada se primeni na vreme, može, kako tvrde lekari, da odloži operaciju čak i do 10 godina.

VIŠE PATE ŽENENA reumatske bolove se češće žale žene nego muškarci, i to ne bez razloga, jer iskustva lekara potvrćuju da su žene, zbog hormona, tri puta podložnije ovim oboljenjima nego "jači pol". Nova istraživanja pokazuju da neke reumatske bolesti uglavnom pogađaju žene. To su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza i fibromijalgija. Prve tri su autoimune bolesti, dok je fibromijalgija neurološka bolest.

Iako se zbog bolova u zglobovima mnogi pacijenti manje kreću, lekari kažu da je to pogrešno i da oboleli od koštano-zglobnih bolesti treba da budu fizički aktivni. To pomaže da se zglobovi "razmrdaju", jer fizička aktivnost ima sličan efekat kao analgetici.

Kod zapaljenskog i degenerativnog reumatizma, osteoporoze, ali i posle povreda i operacija, recimo, nakon ugradnje veštačkog kuka ili kolena, fizikalna terapija, kao i rehabilitacija u banjama, izuzetno je važna.

Jedno od najtežih reumatskih oboljenja je reumatoidni artritis. U Srbiji oko 35.000 ljudi boluje od reumatoidnog artritisa, uključujući i više od 2.000 dece. Ako se ne leči pravilno, za dve godine on dovodi do oštećenja zglobova, zbog čega se razvija invaliditet, a ti pacijenti stalno trpe i bol. Ova bolest najviše ugrožava zglobove šaka i stopala i dovodi do nepopravljivih oštećenja. Može da zahvati i druge organe kao što su bubrezi, srce ili pluća, a kod dece čak i oči, što može dovesti do slepila.

Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar