Већа накнада за незапослена лица

Из Републике Српске одлази квалификована радна снага, јер траже боље плаћено радно мјесто и зараду од које могу да живе достојанствено у 21. Вијеку, упозорила је данас предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић.

Република Српска 24.01.2018 | 14:48
Већа накнада за незапослена лица
Стога, у Синдикату траже да процес подршке запошљавању у РС буде транспарентнији те да се повећају накнаде за вријеме незапослености и рок у којем ће се оне исплаћивати.

"У овом тренутку те накнаде су најмање у РС и најкраћи је рок у којем је примају радници који у процесу стечаја остану без посла. Тражимо да најмања накнада износи 50 одсто просјечне плате и да се продужи рок примања накнаде, у складу с годинама стажа, до 24 мјесеца. Сада је накада од 260 КМ, уз повећање за године стажа, и исплаћује се до 12 мјесеци", рекла је Мишић и затражила да се те накнаде ускладе с оним у Федерацији БиХ.

У паузи сједнице Економско-социјалног савјета РС, на којој се разматра Акциони план запошљавања за ову годину, за шта је намијењено око 14,6 милиона КМ, Мишић је рекла да засад нема тачних података колико је  новаца потрошено раније за те намјене, која предузећа су добила новац и колико је радника који су били у програму запошљавања остало да ради и у којим фирмама.

"Најчешће добијемо проценте о броју оних који су остали да раде, али не и у којим фирмама. Постоје фирме које користе средства за отварање нових радних мјеста и раднике задрже за стално, али има и оних предузећа, која своје услуге базирају на константном запошљавању радника из пројеката Завода за запошљавање", указала је она.

Предсједник Уније удружења послодаваца у РС Драгутин Шкребић је указао да је ово тек нацрт Акционог плана и сматра да има довољно времена да се документ доради примједбама социјалних партнера.

Слаже се да треба повећати накнаде за раднике који су на евиденцији Завода за запошљавање, након што остану без посла због стечаја, јер број тих особа није велики и накнаде би требало да се изједначе с оним у окружењу.

Министар рада РС Миленко Савановић је истакао да је интерес Владе да се створи амбијент за веће запошљавање и развије тржиште рада те да ће уважити сугестије социјалних партнера у овој области.

"Акциони план запошљавања је дао одређене резултате, истина не онолико колико желимо, али ћемо наставити рад на запошљавању у реалном сектору", рекао је Савановић.



(БН/Фена

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

24.01.2018 13:52

КЛЕПЕТАЧО БЈЕЖИ МИ СА ОЧИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.01.2018 15:07

Ова сподоба узима 5000 КМ мјесечно и она прича о правима радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

24.01.2018 15:52

НАЈ ПАМЕТНИЈА ЈЕ ДА НЕПРОГОВАРА СВИ ОНИ ПРОСИПАЈУ ИЗ СУПЉЕГ У ПРАЗНО А ПЛАТЕ ИМ АСТОНОМСКЕ.

Name

Ин

24.01.2018 16:15

Сути мајке ти ухљебила си се подобна си политицарима за раднике немарис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

24.01.2018 17:31

Ко храни и плаца ове синдикалце па колико их има лебами све би ја њих на њиву копање забранио тај синдикат јер нераде сто требају.Они су продузена рука сваке власти.

ОДГОВОРИТЕ