Veća naknada za nezaposlena lica

Iz Republike Srpske odlazi kvalifikovana radna snaga, jer traže bolje plaćeno radno mjesto i zaradu od koje mogu da žive dostojanstveno u 21. Vijeku, upozorila je danas predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Republika Srpska 24.01.2018 | 14:48
Veća naknada za nezaposlena lica
Stoga, u Sindikatu traže da proces podrške zapošljavanju u RS bude transparentniji te da se povećaju naknade za vrijeme nezaposlenosti i rok u kojem će se one isplaćivati.

"U ovom trenutku te naknade su najmanje u RS i najkraći je rok u kojem je primaju radnici koji u procesu stečaja ostanu bez posla. Tražimo da najmanja naknada iznosi 50 odsto prosječne plate i da se produži rok primanja naknade, u skladu s godinama staža, do 24 mjeseca. Sada je nakada od 260 KM, uz povećanje za godine staža, i isplaćuje se do 12 mjeseci", rekla je Mišić i zatražila da se te naknade usklade s onim u Federaciji BiH.

U pauzi sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, na kojoj se razmatra Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, za šta je namijenjeno oko 14,6 miliona KM, Mišić je rekla da zasad nema tačnih podataka koliko je  novaca potrošeno ranije za te namjene, koja preduzeća su dobila novac i koliko je radnika koji su bili u programu zapošljavanja ostalo da radi i u kojim firmama.

"Najčešće dobijemo procente o broju onih koji su ostali da rade, ali ne i u kojim firmama. Postoje firme koje koriste sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i radnike zadrže za stalno, ali ima i onih preduzeća, koja svoje usluge baziraju na konstantnom zapošljavanju radnika iz projekata Zavoda za zapošljavanje", ukazala je ona.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca u RS Dragutin Škrebić je ukazao da je ovo tek nacrt Akcionog plana i smatra da ima dovoljno vremena da se dokument doradi primjedbama socijalnih partnera.

Slaže se da treba povećati naknade za radnike koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, nakon što ostanu bez posla zbog stečaja, jer broj tih osoba nije veliki i naknade bi trebalo da se izjednače s onim u okruženju.

Ministar rada RS Milenko Savanović je istakao da je interes Vlade da se stvori ambijent za veće zapošljavanje i razvije tržište rada te da će uvažiti sugestije socijalnih partnera u ovoj oblasti.

"Akcioni plan zapošljavanja je dao određene rezultate, istina ne onoliko koliko želimo, ali ćemo nastaviti rad na zapošljavanju u realnom sektoru", rekao je Savanović.(BN/Fena

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

24.01.2018 13:52

KLEPETAČO BJEŽI MI SA OČIJU.

ODGOVORITE
Name

BL

24.01.2018 15:07

Ova spodoba uzima 5000 KM mjesečno i ona priča o pravima radnika.

ODGOVORITE
Name

Brzi

24.01.2018 15:52

NAJ PAMETNIJA JE DA NEPROGOVARA SVI ONI PROSIPAJU IZ SUPLJEG U PRAZNO A PLATE IM ASTONOMSKE.

Name

In

24.01.2018 16:15

Suti majke ti uhljebila si se podobna si politicarima za radnike nemaris.

ODGOVORITE
Name

dzoo

24.01.2018 17:31

Ko hrani i placa ove sindikalce pa koliko ih ima lebami sve bi ja njih na njivu kopanje zabranio taj sindikat jer nerade sto trebaju.Oni su produzena ruka svake vlasti.

ODGOVORITE