ЕП: Луди преокрет Чеха, Мрква "скинуо" седмерац у 60'!

Иако су водили 57 минута, Македонци нису успјели да савладају Чехе, који су тријумф одбранили у посљедњем секунду меча, када је чувар мреже Томас Мрква одбранио седмерац Дејану Манаскову.  Падоше снови о полуфиналу: Чешка шокирала Македонију! Екипа Раула Гонзалеса прокоцкала пет голова предности и доживела други узастопни порау на турниру – 24:25.

Остали спортови 23.01.2018 | 23:17
ЕП: Луди преокрет Чеха, Мрква "скинуо" седмерац у 60'!
Пуних 57 минута Македонија је имала предност против Чешке, на тренутке водила и пет разлике, али је ровалу дозволила да преокрене и слави, чиме је шансе за пласман у полуфинале Европског првенства свела на минимум.

У посљедњој секунди меча, при резултату 25:24 за Чехе, Дејан Манасков имао је прилику са седам метара да донесе бод својој селекцији, али је голман Томас Мрква "прочитао" гдје ће шутирати и израстао у хероја сусрета.

МАКЕДОНИЈА - ЧЕШКА 24:25 (13:11)

Македонци су од почетка заиграли ангажовано, стекли предност и чували је већи дио сусрета. Ипак, нису успјели да направе осјетнију разлику, па су Чеси остали у игри до самог краја. На паузу између два дијела игре отишло се са 13:11 за Македонију.

И наставак су боље отворили изабраници шпанског стручњака Раула Гонзалеса. Серијом 4:1 на почетку другог полувремена дошли су до 17:12, односно први пут до пет голова предности и чинило се да ће Македонци рутински привести меч крају.

Ипак, нису се Чеси предали. Великом серијом на мање од седам минута прије краја стигли до изједначења 22:22, а онда и до свог првог вођства на утакмици, тек у 57. минуту (24:23) и то са играчем мање на терену!

Чували су Чеси предност до посљедњих тренутака сусрета, пола минута прије краја имали и напад за "плус два", али су направили грешку и дозволили Македонцима да у посљедној секунди дођу до седмерца.

Ипак, трагичар Манасков није успио да погоди, те је Чешка уписала први тријумф у другој фази такмичења и сачувала шансе за пласман у полуфинале ЕП.

У побједничком саставу најефикаснији је био Павел Хорак са седам голова, док је један мање постигао Станислав Кашпарек. Филип Талески предводио је Македонце са пет погодака.

Посљедњи мечеви групне фазе такмичења играће се сутра, а Чешка ће у дуелу са Словенијом (16.00), која је данас била боља од Шпаније 31:26, тражити бодове за полуфинале. Ипак, ни тријумф није гаранција да ће се пласирати међу четири најбоље селекције, већ ће зависити од резултата осталих мечева.

Македонцима треба побједа против Данске (18.15), али ни њима она не гарантује пролаз у полуфинале.

Деловало је као сан након ремија са Немачком, све је било отворено данашњим поразом Шпаније, али је онда дошла Чешка и приредила још једно изненађење на Европском првенству у Хрватској. Чеси су вечерас после великог преокрета савладали Македонију у Вараждину и срушили јој снове о пласману у полуфинале, али и себи пробудили наду да у последњем колу могу до сензационалног резултата – 24:25 (13:11).

Изабраници Раула Гонзалеса у 45 минута играли перефктан рукомет, држали су све у својим рукама, али су онда кренули жестоко да падају, па су од резултат 21:17 за свега осам минута стигли до 22:22 и наставили у истом ритму, што су Чеси искористили и дошли на корак од сензационалног резултата. Македонија је после свега виђеног могла и до злата вредног бода, али је Томас Мрква одбранио седмерац Дејану Манаскову.

Македонија је током другог полувремена у три наврата имала максималних пет голова предности, али је ту огромну залиху ипак успела да прокоцка. Павел Хорак је био најефикаснији са осам постигнутих голова, док је код Македоније пет дао Филип Талески.

У последњем колу, које је на програму већ сутра Чешка игра са Словенијом, Македонија са Данском, а Немачка са Шпанијом.

ГРУПА ИИ

19. јануар:
Њемачка - Чешка 22:19
Словенија - Данска 28:31

21. јануар:
Њемачка - Данска 25:26
Македонија - Шпанија 20:31

23. јануар:
Словенија - Шпанија 31:26
Македонија - Чешка 24:25

24. јануар:
Словенија - Чешка (16.00)
Македонија - Данска (18.15)
Њемачка - Шпанија (20.30)

ТАБЕЛА: Данска 6, Шпанија 4, Њемачка 4, Чешка 4, Словенија 3, Македонија 3.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар