“Шећерана“ је још увијек на чекању

Реорганизација бијељинске "Шећеране" је обустављена јер повјерици немају инвеститора који ће финансијски подржати тај процес

Република Српска 20.01.2018 | 14:46
“Шећерана“ је још увијек на чекању
Скупштина повјерилаца "Шећеране" одбила је крајем октобра прошле године план бившег стечајног управника Лазе Ђурђевића да буде настављена продаја имовине фабрике. Тада су и донијели одлуку да буде донесен план реорганизације фабрике. Ђурђевић је након тога поднио оставку, а за новог стечајног управника именован је Небојша Матић из Бијељине.

- Обустављено је доношење плана реорганизације "Шећеране" јер Скупштина повјерилаца нема инвеститора који ће све то да испрати и плати. Затражили су да буде урађена инвестициона студија која би требало да покаже колико би будућег инвеститора коштало покретање производње у фабрици - казао је Матић.

Скупштина повјерилаца затражила је такође од стечајног управника да не посеже за продајом имовине у дијеловима или испод цијене која неће покрити потраживања повјерилаца од 16 милиона КМ.

- Сједница Одбора и Скупштине повјерилаца биће одржана у фебруару и тада ћемо разматрати даљи ток рјешавања стања у предузећу јер је правац који је раније изгласан обустављен. На основу свега јасно је да "Шећерана" неће ускоро прорадити - навео је Матић.

Предузећа која су раније доставила понуде не одустају од куповине фабрике и неке од понуда су побољшане.

- Фирма из Турске увећала је понуду и она сада износи 4,25 милиона евра. Међутим, они не желе да покрену процес производње већ да фабрику измјесте у своју земљу. Одржали смо и више састанака са компанијом из Вијетнама која је раније била заинтересована за "Шећерану". Обећали су да ће доставити нову понуду, али она још није стигла. Такође, у четвртак смо разговарали и са Гораном Вајкићем из Бањалуке, који нам је рекао да ће за 15 дана доставити модификовану понуду - казао је Матић.

Турска компанија "Боздаг имплик" за "Шећерану" је раније нудила шест милиона, "Конструкшн корпорејшн" из Вијетнама десет милиона КМ, а Горан Вајкић у име групе инвеститора 6,75 милиона марака.

Рачун "Шећеране" блокиран је још прије седам година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС, пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца нарко-боса Дарка Шарића. Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године, а крајем те године је стечај и покренут.

Истраге

Припадници МУП-а РС покренули су средином децембра прошле године истраге у "Шећерани" због сумњивих спорова које је ово предузеће губило, што је на крају утицало на износ признатих потраживања.

- Инспектори су изузели документацију о појединим компанијама и физичким лицима. Ми немамо информације докле је стигла истрага - казао је Небојша Матић.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Имам ријешење!

20.01.2018 13:53

Нека Додик шећерану да свом бизнис партнеру Новоматиц Адмиралу да имају гдје складиштити дрогу из Јужне Америке и Јужне Африке коју Новоматиц Адмирал довози на ЕУ тржиште!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

20.01.2018 15:08

Браво.Па бар смо у дроги на врху.Сва дјеца у основним сколама звацу зваку с хероином.Ови убисе и дјецу.Колико су незајазљиви.

Name

007

20.01.2018 15:29

Да је само шечерана на чекању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трте

20.01.2018 16:41

Раде Ракић и Мехо Фафулић на робију па онда и може да се расправља о будућности Шећеране

ОДГОВОРИТЕ
Name

'ре трте

20.01.2018 17:12

И Лазо Дјурдјевиц обавезно

Name

Директ

20.01.2018 21:50

Нека повериоци покрену неку врсту цроwд фундинг кампање. Нека сакупе сваког ко би по улозио по минимум 10000 КМ по инвеститору и тако оформе групу инвеститора који би улозили новац. Ионако висе је новца неголи мјеста за улагање, а сецер је ствар која је послије брасна и млијека по тразености најпопуларнија, а и у све се мијеса: у кексове, сокове, дземове, медове, кремове, цоколаде, пецива, сладоледе.... у све зиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ругло и брука

21.01.2018 08:15

Какву фабрику они уништише..??!! Клати вола за килу меса..!! То само може ова власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијелинац

21.01.2018 11:22

Да је власт хтјела да шечерана ради не би је затворила 2011 године, шецерана је радила 2010 и имала уговоре о сјетви за 2011

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бн,

21.01.2018 15:01

имали уговор ,пољопривредници одали репицу ,лову јос нису добили ;нема сецера нема лове .

Name

Јово

21.01.2018 16:43

Да вам не буде досадно а да вас и посјетим мало ста се радило у Сецерани. Она ти је била оцевина Радета Мехе и Фаика. Отац им се наљутио и оставио их без наследства и тако пропаде сан о брзој заради и отимацини од радника. Неко је рекао да треба да иду на робију, па нормално тамо им је било мјесто одавно само се питам ста је Тузиластво до сада цекало, покренута истрага ал не видим да су послати наследнике да одговарају за злоцин против радника . Матиц це мозда несто и урадити кад се ријесио оне двојице и послао их куци , а да је било у њима и мало морала они су стари и изјапили давно би љуљали своју унуцад а не сједили у фабрици и мезетили и пили као у некој јефтиној биртији. Радници узмите оно сто вам се нуди од било кога јер цете ускоро остати и без оних фамозних надуваних потразивања и без стаза. Оној двојици Мехи и Радету зелим сретан одлазак и лијеп боравак у Туњицама.

ОДГОВОРИТЕ