“Šećerana“ je još uvijek na čekanju

Reorganizacija bijeljinske "Šećerane" je obustavljena jer povjerici nemaju investitora koji će finansijski podržati taj proces

Republika Srpska 20.01.2018 | 14:46
“Šećerana“ je još uvijek na čekanju
Skupština povjerilaca "Šećerane" odbila je krajem oktobra prošle godine plan bivšeg stečajnog upravnika Laze Đurđevića da bude nastavljena prodaja imovine fabrike. Tada su i donijeli odluku da bude donesen plan reorganizacije fabrike. Đurđević je nakon toga podnio ostavku, a za novog stečajnog upravnika imenovan je Nebojša Matić iz Bijeljine.

- Obustavljeno je donošenje plana reorganizacije "Šećerane" jer Skupština povjerilaca nema investitora koji će sve to da isprati i plati. Zatražili su da bude urađena investiciona studija koja bi trebalo da pokaže koliko bi budućeg investitora koštalo pokretanje proizvodnje u fabrici - kazao je Matić.

Skupština povjerilaca zatražila je takođe od stečajnog upravnika da ne poseže za prodajom imovine u dijelovima ili ispod cijene koja neće pokriti potraživanja povjerilaca od 16 miliona KM.

- Sjednica Odbora i Skupštine povjerilaca biće održana u februaru i tada ćemo razmatrati dalji tok rješavanja stanja u preduzeću jer je pravac koji je ranije izglasan obustavljen. Na osnovu svega jasno je da "Šećerana" neće uskoro proraditi - naveo je Matić.

Preduzeća koja su ranije dostavila ponude ne odustaju od kupovine fabrike i neke od ponuda su poboljšane.

- Firma iz Turske uvećala je ponudu i ona sada iznosi 4,25 miliona evra. Međutim, oni ne žele da pokrenu proces proizvodnje već da fabriku izmjeste u svoju zemlju. Održali smo i više sastanaka sa kompanijom iz Vijetnama koja je ranije bila zainteresovana za "Šećeranu". Obećali su da će dostaviti novu ponudu, ali ona još nije stigla. Takođe, u četvrtak smo razgovarali i sa Goranom Vajkićem iz Banjaluke, koji nam je rekao da će za 15 dana dostaviti modifikovanu ponudu - kazao je Matić.

Turska kompanija "Bozdag implik" za "Šećeranu" je ranije nudila šest miliona, "Konstrukšn korporejšn" iz Vijetnama deset miliona KM, a Goran Vajkić u ime grupe investitora 6,75 miliona maraka.

Račun "Šećerane" blokiran je još prije sedam godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. "Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS, pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine, a krajem te godine je stečaj i pokrenut.

Istrage

Pripadnici MUP-a RS pokrenuli su sredinom decembra prošle godine istrage u "Šećerani" zbog sumnjivih sporova koje je ovo preduzeće gubilo, što je na kraju uticalo na iznos priznatih potraživanja.

- Inspektori su izuzeli dokumentaciju o pojedinim kompanijama i fizičkim licima. Mi nemamo informacije dokle je stigla istraga - kazao je Nebojša Matić.

(Glas Srpske)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Imam riješenje!

20.01.2018 13:53

Neka Dodik šećeranu da svom biznis partneru Novomatic Admiralu da imaju gdje skladištiti drogu iz Južne Amerike i Južne Afrike koju Novomatic Admiral dovozi na EU tržište!

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

20.01.2018 15:08

Bravo.Pa bar smo u drogi na vrhu.Sva djeca u osnovnim skolama zvacu zvaku s heroinom.Ovi ubise i djecu.Koliko su nezajazljivi.

Name

007

20.01.2018 15:29

Da je samo šečerana na čekanju?

ODGOVORITE
Name

Trte

20.01.2018 16:41

Rade Rakić i Meho Fafulić na robiju pa onda i može da se raspravlja o budućnosti Šećerane

ODGOVORITE
Name

're trte

20.01.2018 17:12

I Lazo Djurdjevic obavezno

Name

Direkt

20.01.2018 21:50

Neka poverioci pokrenu neku vrstu crowd funding kampanje. Neka sakupe svakog ko bi po ulozio po minimum 10000 KM po investitoru i tako oforme grupu investitora koji bi ulozili novac. Ionako vise je novca negoli mjesta za ulaganje, a secer je stvar koja je poslije brasna i mlijeka po trazenosti najpopularnija, a i u sve se mijesa: u keksove, sokove, dzemove, medove, kremove, cokolade, peciva, sladolede.... u sve zivo.

ODGOVORITE
Name

Ruglo i bruka

21.01.2018 08:15

Kakvu fabriku oni uništiše..??!! Klati vola za kilu mesa..!! To samo može ova vlast.

ODGOVORITE
Name

Bijelinac

21.01.2018 11:22

Da je vlast htjela da šečerana radi ne bi je zatvorila 2011 godine, šecerana je radila 2010 i imala ugovore o sjetvi za 2011

ODGOVORITE
Name

Re Bn,

21.01.2018 15:01

imali ugovor ,poljoprivrednici odali repicu ,lovu jos nisu dobili ;nema secera nema love .

Name

Jovo

21.01.2018 16:43

Da vam ne bude dosadno a da vas i posjetim malo sta se radilo u Secerani. Ona ti je bila ocevina Radeta Mehe i Faika. Otac im se naljutio i ostavio ih bez nasledstva i tako propade san o brzoj zaradi i otimacini od radnika. Neko je rekao da treba da idu na robiju, pa normalno tamo im je bilo mjesto odavno samo se pitam sta je Tuzilastvo do sada cekalo, pokrenuta istraga al ne vidim da su poslati naslednike da odgovaraju za zlocin protiv radnika . Matic ce mozda nesto i uraditi kad se rijesio one dvojice i poslao ih kuci , a da je bilo u njima i malo morala oni su stari i izjapili davno bi ljuljali svoju unucad a ne sjedili u fabrici i mezetili i pili kao u nekoj jeftinoj birtiji. Radnici uzmite ono sto vam se nudi od bilo koga jer cete uskoro ostati i bez onih famoznih naduvanih potrazivanja i bez staza. Onoj dvojici Mehi i Radetu zelim sretan odlazak i lijep boravak u Tunjicama.

ODGOVORITE