Кореје се ''уједињују'' за Зимске олимпијске игре!

Северна и Јужна Кореја су се договориле да под истом заставом изађу на церемонију отварања Зимских олимпијских игара следећег месеца, преноси ББЦ.  ИСТОРИЈА: ЈЕДНА Кореја на ОИ! На Олимпијским играма у Пјонгчангу присуствоваћемо ИСТОРИЈИ!

Остали спортови 19.01.2018 | 20:30
Кореје се ''уједињују'' за Зимске олимпијске игре!
Такође је током преговора у "селу примирја" Панмуњому договорено да женски хокејашки тим буде заједнички.

У питању је историјски договор, који предвиђа да спортисти из две сукобљене земље наступају заједно под заставом "која ће представљати читаво Корејско полуострво".

Договор представља огроман корак ка смањењу великих тензија, а први је увод у помирење наговестио лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, када је рекао да је спреман да разговара са Сеулом о слању спортиста на предстојеће ЗОИ у Јужној Кореји.

Уследио је позив званичног Сеула на прве преговоре на високом нивоу после више од две године, а ускоро је успостављена и "врућа линија" између две Кореје.

Зимске олимпијске игре биће одржане у Пјонгчангу од 9. до 27. фебруара.

Како пише ББЦ, Јапан на отопљавање односа гледа са великом дозом сумње, а из Токија је поручено да "свет не би требало да дозволи да га заслепи нова офанзива шармом из Пјонгјанга".

Заиста, УДАРНА и ДОБРА ВЕСТ!

Јужна Кореја, домаћин предстојећих Зимских Олимпијских игара, и Северна Кореја, договориле су се да у Пјонгчангу (од 9. до 25. фебруара) спортисти обе земље заједно дефилију на свечаном отварању под заставом која још није утврђена/позната!

Ова информација саопштена је у Сеулу, а сви светски медији објавили су је под ознаком: ХИТНО.

Идеја је и да ове две земље имају један тим у женској конкуренцији у хокеју на леду, али ово треба да одобри Међународни олимпијски комитет.

Ово се баш и не допада свима у Јужној Кореји. Један високи званичник јужнокорејског савеза у хокеју на леду, који је тражио да буде анониман, рекао је агенцији Ројтер да је идеја "апсурдна" и да су и он и његове колеге "занемеле од разочарања и беса".

Према ранијем истраживању јавног мњења у Јужној Кореји, чак 70% испитаника није се сагласило са идејом о заједничком тиму са Северном Корејом у хокеју на леду, али је више од 80% њих рекло да је Северна Кореја добродошла на Зимске Олимпијске игре.

Северна Кореја је најавила да ће на Игре послати делегацију од 550 људи, укључујући и тим од 230 навијач(иц)а, певача, певачица, оркестар...

После Другог светског рата, када је Кореја подељена на Северну и на Јужну, односи две земље су веома лоши, а три године је вођен оружани сукоб (Корејски рат од 1950. до 1953. године). Договори о Олимпијским играма су први знаци отопљавања у односима две Кореје.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар