Koreje se ''ujedinjuju'' za Zimske olimpijske igre!

Severna i Južna Koreja su se dogovorile da pod istom zastavom izađu na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara sledećeg meseca, prenosi BBC.  ISTORIJA: JEDNA Koreja na OI! Na Olimpijskim igrama u Pjongčangu prisustvovaćemo ISTORIJI!

Ostali sportovi 19.01.2018 | 20:30
Koreje se ''ujedinjuju'' za Zimske olimpijske igre!
Takođe je tokom pregovora u "selu primirja" Panmunjomu dogovoreno da ženski hokejaški tim bude zajednički.

U pitanju je istorijski dogovor, koji predviđa da sportisti iz dve sukobljene zemlje nastupaju zajedno pod zastavom "koja će predstavljati čitavo Korejsko poluostrvo".

Dogovor predstavlja ogroman korak ka smanjenju velikih tenzija, a prvi je uvod u pomirenje nagovestio lider Severne Koreje Kim Džong Un, kada je rekao da je spreman da razgovara sa Seulom o slanju sportista na predstojeće ZOI u Južnoj Koreji.

Usledio je poziv zvaničnog Seula na prve pregovore na visokom nivou posle više od dve godine, a uskoro je uspostavljena i "vruća linija" između dve Koreje.

Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu od 9. do 27. februara.

Kako piše BBC, Japan na otopljavanje odnosa gleda sa velikom dozom sumnje, a iz Tokija je poručeno da "svet ne bi trebalo da dozvoli da ga zaslepi nova ofanziva šarmom iz Pjongjanga".

Zaista, UDARNA i DOBRA VEST!

Južna Koreja, domaćin predstojećih Zimskih Olimpijskih igara, i Severna Koreja, dogovorile su se da u Pjongčangu (od 9. do 25. februara) sportisti obe zemlje zajedno defiliju na svečanom otvaranju pod zastavom koja još nije utvrđena/poznata!

Ova informacija saopštena je u Seulu, a svi svetski mediji objavili su je pod oznakom: HITNO.

Ideja je i da ove dve zemlje imaju jedan tim u ženskoj konkurenciji u hokeju na ledu, ali ovo treba da odobri Međunarodni olimpijski komitet.

Ovo se baš i ne dopada svima u Južnoj Koreji. Jedan visoki zvaničnik južnokorejskog saveza u hokeju na ledu, koji je tražio da bude anoniman, rekao je agenciji Rojter da je ideja "apsurdna" i da su i on i njegove kolege "zanemele od razočaranja i besa".

Prema ranijem istraživanju javnog mnjenja u Južnoj Koreji, čak 70% ispitanika nije se saglasilo sa idejom o zajedničkom timu sa Severnom Korejom u hokeju na ledu, ali je više od 80% njih reklo da je Severna Koreja dobrodošla na Zimske Olimpijske igre.

Severna Koreja je najavila da će na Igre poslati delegaciju od 550 ljudi, uključujući i tim od 230 navijač(ic)a, pevača, pevačica, orkestar...

Posle Drugog svetskog rata, kada je Koreja podeljena na Severnu i na Južnu, odnosi dve zemlje su veoma loši, a tri godine je vođen oružani sukob (Korejski rat od 1950. do 1953. godine). Dogovori o Olimpijskim igrama su prvi znaci otopljavanja u odnosima dve Koreje.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar