Зашто никада не би требало да задржавате кихање

Никада, нипошто не покушавајте да задржавате кијање. Поготово не запушавањем носа и уста, јер бисте због тога могли да завршите у хитној помоћи.

Здравље 17.01.2018 | 12:41
Зашто никада не би требало да задржавате кихање
Један, иначе здрав, 34-огодишњи Британац осетио је бол у грлу, после кога је почео да кије. Покушао је да спречи кијање запушивиши уста и нос.

До моменета када је стигао код лекара, сасвим је изгубио глас и једва да је могао да гута. Доктори који су да прегледали, могли су да чују пуцкетаве звуке који су се простирали од његовог врата па до грудног коша, пише Гизмодо.

Каснији преглед и снимање су показали да је силина "обрнутог" кијања човеку пробушила ждрело, део грла испод уста и носа а испред једњака и гркљана.

Пуцкетаве звуке произвели су мехурићи ваздуха који су, услед снаге кијања, добили убрзање тарући се о мека ткива врата и простор између плућа.

Због високог ризика од инфекције врата и груди, човек је примљен у болницу и стављен на инфузију.

Има је среће, будућу да је после седам дана његово грло било довољно залечено да би могао да буде скинут са инфузије, па је убрзо пуштен кући - уз инструкције да више никада не задржава кијање.

Доктори истичу да је, иако су овакви случајевио веома ретки, задржавање кијања доводило и до опаснијих последица као што су пробијање бубних опни и пуцања крвних судова мозга, што може да има и фаталне последице.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар