Zašto nikada ne bi trebalo da zadržavate kihanje

Nikada, nipošto ne pokušavajte da zadržavate kijanje. Pogotovo ne zapušavanjem nosa i usta, jer biste zbog toga mogli da završite u hitnoj pomoći.

Zdravlje 17.01.2018 | 12:41
Zašto nikada ne bi trebalo da zadržavate kihanje
Jedan, inače zdrav, 34-ogodišnji Britanac osetio je bol u grlu, posle koga je počeo da kije. Pokušao je da spreči kijanje zapušiviši usta i nos.

Do momeneta kada je stigao kod lekara, sasvim je izgubio glas i jedva da je mogao da guta. Doktori koji su da pregledali, mogli su da čuju pucketave zvuke koji su se prostirali od njegovog vrata pa do grudnog koša, piše Gizmodo.

Kasniji pregled i snimanje su pokazali da je silina "obrnutog" kijanja čoveku probušila ždrelo, deo grla ispod usta i nosa a ispred jednjaka i grkljana.

Pucketave zvuke proizveli su mehurići vazduha koji su, usled snage kijanja, dobili ubrzanje tarući se o meka tkiva vrata i prostor između pluća.

Zbog visokog rizika od infekcije vrata i grudi, čovek je primljen u bolnicu i stavljen na infuziju.

Ima je sreće, buduću da je posle sedam dana njegovo grlo bilo dovoljno zalečeno da bi mogao da bude skinut sa infuzije, pa je ubrzo pušten kući - uz instrukcije da više nikada ne zadržava kijanje.

Doktori ističu da je, iako su ovakvi slučajevio veoma retki, zadržavanje kijanja dovodilo i do opasnijih posledica kao što su probijanje bubnih opni i pucanja krvnih sudova mozga, što može da ima i fatalne posledice.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar