Милиони нестају, шефови спавају

БиХ годишње губи милионе марака због изгубљених судских спорова, а њене институције ни за три године нису спровеле препоруке ревизора усмјерене ка смањењу броја спорова и из њих проистеклих издатака.

Босна и Херцеговина 16.01.2018 | 19:40
Милиони нестају, шефови спавају
На то је упозорила управо Канцеларија за ревизију институција БиХ у новом извјештају под називом "Праћење реализације препорука ревизије учинка" у којем су ревизори пописали шта је власт урадила, а шта не како би било побољшано стање у вези са судским споровима.

Ревизија учинка "Издаци за судске спорове" објављена у октобру 2014. године показала је да институције БиХ не маре много за тужбе које пристижу на њихову адресу и да нема ни системског приступа рјешавању тих проблема. Ревизори су на адресу руководилаца институција послали шест препорука с циљем побољшања стања, али су провјерама закључили да су само двије спроведене у дјело. Двије препоруке су спроведене дјелимично, а за двије су предузете тек почетне активности.

- Резултати праћења указују на извјестан напредак, али се још издвајају милиони марака за изгубљене судске спорове. Број спорова против институција БиХ је смањен и мањи су издаци за извршне поступке. Смањени број тужби и изгубљених спорова показатељ је унапређења система и пракси рада институција БиХ. Нажалост, иако је смањен број изгубљених спорова, њихова вриједност је већа, па су укупни издаци за судске спорове већи у односу на период када је ревизија обављена - наведено је у ревизорском извјештају.

Ревизори су сабрали да су институције БиХ од 2010. до краја октобра 2017. године изгубиле спорове вриједне 31,86 милиона марака, а тај новац је исплаћен из џепова пореских обвезника.

- Иако институције тврде да има више покушаја мирног рјешавања спорова, нису нам понуђени конкретни докази за наведене тврдње. У Правобранилаштву БиХ истичу да нема значајног помака када је у питању мирно рјешавање спорова. Кључни разлог за то је недостатак средстава у текућем буџету институција за мирно рјешавање спорова. С тим у вези истичу примјер изгубљених пресуда на основу радних спорова запослених у Суду и Тужилаштву БиХ. Иако се ови радни спорови губе, тужене институције не користе могућност мирног рјешавања спора и избјегавања додатних трошкова јер у буџету немају средства за исплате онима који су поднијели тужбе - казали су у Канцеларији за ревизију институција БиХ.

У већини институција обухваћених ревизијом тврде да су након објављивања ревизорског извјештаја из 2014. године почели да детаљније анализирају судске спорове, а посебно оне са већом вриједношћу и који се понављају, те да предузимају потребне активности на отклањању узрока њиховог настанка.

Министарство финансија и трезора БиХ тврди, како је наведено у ревизорском извјештају, да институције упозорава на спорове које губе и на слабости система који их узрокују, а Правобранилаштво БиХ да анализира спорове и шаље другим институцијама свој став о томе како би били избјегнути и умањена штета. Високи судски и тужилачки савјет БиХ се, како је наведено, није изјашњавао о анализама властитих судских спорова. Високи судски и тужилачки савјет је, међутим, истакао да је за веће коришћење мирног рјешавања спорова потребно измијенити законе и да је у оквиру реформе правосуђа покренуто неколико пројеката који за циљ имају повећање ефикасности судова.

Са правобраниоцем БиХ Мариофилом Љубићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а из парламентарне Комисије за финансије и буџет наглашавају да руководиоци треба да се уозбиље, јер много новца одлази за надокнаду штете на основу изгубљених спорова.

- Извјештај ревизије показује стварно стање и потребно је да се одговорније поступа према тим пословима јер ће се, у супротном, све понављати. Смисао ревизије учинка јесте да покаже проблеме и буде путоказ како их ријешити. Сваки руководилац мора да се ухвати у коштац са проблемима. Истина је да се дио спорова вуче од раније, да се на неке није ни могло утицати, али има и оних који су могли бити избјегнути - рекао је члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић.

Губици на небу

Канцеларија за ревизију институција БиХ анализирала је шта су институције БиХ урадиле и када је ријеч о контроли неба. Ревизија је 2014. године упозорила да БиХ губи милионе КМ јер није преузела контролу над небом изнад своје територије. БиХ је недуго након објављивања извјештаја преузела контролу ваздушног простора у доњем дијелу неба, али планови за преузимање контроле у горњем дијелу још нису донесени, нити су дефинисани рокови за преузимање потпуне контроле.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар