Прича: Рафаел Надал - ''проклета'' кољена и сан о магичном броју 20!

Пре тачно две године поражен је од земљака Фернанда Вердаска у првом колу Аустралијан Опена.

Тенис 16.01.2018 | 22:50
Прича: Рафаел Надал - ''проклета'' кољена и сан о магичном броју 20!
Само неколико месеци касније, и тутула у Барселони, односно Монте Карлу, морао је да се повуче са њему омиљеног Гренд Слема – Ролан Гароса, због кидања тетиве левог ручног зглоба.

Уследила је нова, дужа пауза, коју су упоредо пратили и хронични проблеми са коленима, па је – попут Роџера Федерера – и за њега владало опште мишљење да је завршио са озбиљним тенисом.

Поред чињенице да је пет година млађи од великог ривала, његови проблеми са повредама били су далеко комплекснији од Швајцарчевих, док је психолошки ефекат, појачан надреалном доминацијом Новака Ђоковића, само продубљивао кризу код великог борца и рођеног шампиона.

Иако делује као најобичнија флоскула, синтагма "рођени шампион" никако није то када стоји поред његовог имена.

Јер, Рафаел Надал у први од четири највећа турнира у години улази као први тенисер света и један од два главна фаворита за пехар који му је замало измакао прошле године, поразом управо од Роџера у великом финалу Мелбурна.

Тридесетједногишњи момак из Манакора је 2017. по трећи пут у каријери направио велики повратак на чело каравана најбољих тенисера данашњице, а четврти од када је постао професионалац.

После изгубљена три финала и неколико неочекиваних елиминација, освојио је Мастерсе у Кнежевини, Барселони и Мадриду, али је то била само најава онога што следи.

'Бик са Маљорке' постао је 29. маја први играч у историји 'белог спорта' који је један Слем освојио десет пута, препустивши у одлучујућој борби у Булоњској шуми само пет гемова Стану Вавринки у свом десетом финалу.

Међутим, када су сви очекивали потпуни повратак оног старог Рафе, за кога ниједна лоптица није изгубљена и ниједан угао немогућ за проналажење путање до винера, Жил Милер поновио је сензацију из 2005. године.

Колико год да Надалу најмање лежи трава, подлога на којој ривали ван самог врха имају највише шансе да га савладају, елиминација двоструког шампиона Вимблдона у борби за четвртину финала од стране Луксембуржаина свакако је била шок.

Иако није желео јавно да говори о томе, било је евидентно да тело још увек не може да испрати све што ум замисли и на шта је иначе навикао, па није превише очајавао ни после пораза од млађаног Дениса Шаповалова у другој рунди на наредном Мастерсу.

Сада је он био тај који је паметно бирао тренутак када треба да пружи апсолутни максимум, а и званични повратак на прву позицију пред старт такмичења на УС Опену сигурно је позитивно утицао на њега. Без Новака Ђоковића у главом жребу, између осталих, све до полуфинала изгубио је само један сет.

Тако је било и у полуфиналу против Хуан Мартина дел Потра, који је претходно избацио Роџера, када је такође направио преокрет после изгубљеног првог сегмента меча, док Кевин Андерсон није имао никакве шансе у борби за шампионски пехар.

Тако је Шпанац стигао до трећег тријумфа на теренима Флашинг Медоуза, али и свог 16. Гренд Слем трофеја, смањивши заостатак на вечној листи у односу на Федерера поново на три.

Нажалост, да крај свакако сјајне сезоне не буде у потпуности бајковит поново су се 'побринула' колена, пре свега због немогућности Рафаела да тенису приступи на било који други начин осим оног који га је и начинио једним од највећих тенисера, али и спортиста у историји.

Сезону је практично завршио предајом меча нашем Филипу Крајиновићу на турниру из Серије 1000 у Паризу, иако је покушао да наступи и на Завршном Мастерсу, али је већ после уводног пораза од Давида Гофана одлучио да се повуче из Лондона.

"Прошла година била је изузетно дуга и напорна, више него иначе због специфичности целе ситуације. Управо из тог разлога сам нешто касније него иначе кренуо са припремама за нову сезону, али сам стигао у Аустралију довољно раније како бих повратио осећај у потпуности", рекао је Рафа.

Управо је толико пута спомињано, 'проклето' лево колено једини разлог који би могао да поремети његове амбиције у Аустралији, пошто је, као и у случају предаје у Паризу, оно наведено као разлог пропуштања традиционалне јануарске егзибиције у Абу Дабију, односно турнира у Бризбејну – посебно имајући у виду да је Рафа увек играо турнире пред Ози Опен.

"Рафа је сасвим у реду, самоуверен је и игра му је на добром нивоу. А, и сви ми смо оптимисти. Верујемо да ће бити у потпуности спреман, ако не дође до некаквог заокрета или промене", рекао је Карлос Моја, играчев тренер, почетком недеље.

Мојина изјава сигурно није умирила Шпанчеве навијаче, али сигурно јесте вест да је њихов љубимац, после пораза од Ришара Гаскеа на егзибицију у Кујонгу (6:4, 7:5), одиграо тренинг меч са Домиником Тимом, нешто што и није толико уобичајено пред највеће турнире.



Против Аустријанца је успео да направи преокрет на Маргарет Корт Арени у супер тај-брејку (6:7, 6:2, 10-8), на којој су, поред новинара и знатижељних навијача, биле и судије, дечаци који скупљају лоптице, уз употребу 'Хаwк еyе' система....

Последње што је било важно у овим окршајима јесте разултат, а оно што је посебно могло да радује је да је Маљорчанин играо без икаквих потешкоћа и да се против Тима истакао са неколико поена у свом препознатљивом, фајтерском стилу.

"Ово су биле донекле симулације правих мечева, што нам је и био циљ, поготово јер су и судије, дечаци који скупљају лопте и тренери били присутни. Играо сам са сјајним играчима и веома сам задовољан, сматрам да је темпо био готово исти као на такмичарском мечу".

Опет, егзибиција је једно, а званичан меч друго, да не говоримо о мечевима на Слемовима...

Новак, Роџер, Стан и неколицина младих нада налазе се на другој страни 'костура', а уколико жели да изједначи резултат из прошле сезоне мораће да савлада, по пројектованом путу, или Григора Димитрова или Џека Сока.

Не треба гледати толико унапред, барем не пре неколико уводних мечева када бисмо могли да имамо јаснију слику о Рафиним дометима и евентуалном походу на други трофеј у Аустралији.

За крај, како каже – то је једина ствар о којој размишља јер, да није тако, у супротном не би ни био у Мелбурн Парку.

"Чим сам овде значи да сам добро, да није тако и да се не осећам како треба не бих био овде, што је свакако добра вест. Настављам са напорним радом у наредних неколико дана како бих максимално спреман дочекао почетак турнира", јасан је Надал.

Надамо се да ће тако и бити јер је тенис тотално 'другачији' спорт када на терену нема Рафаела Надала.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар