Шта ће донијети стратегија ЕК?!

Европска комисија сматра да је изводљиво да до 2025. године Србија и Црна Гора постану пуноправне чланице Европске уније (ЕУ), а у то вријеме би четири преостале земље региона биле дубоко у приступном процесу.

Регион 15.01.2018 | 15:44
Шта ће донијети стратегија ЕК?!
Ово се наводи у стратегији за земље региона који припрема Европска комисија под насловом "Кредибилна европска перспектива за Западни Балкан" у чији је нацрт Радио Слободна Европа имао увид.

Према најави, овај документ ће Европска комисија представити највјероватније 6. фебруара у Стразбуру.

Како Србија тако и Црна Гора би могле постати пуноправне чланице ЕУ до краја 2025. године, ако до 2019. године испуне критеријуме из владавине права, што подразумева да се тамошњи лидери морају "озбиљно и са јасном посвећеношћу" суочити са реформским изазовима.

У случају Србије, да би се реализовао овај временски оквир (2025.), земља мора да испуни и критеријуме који произилазе из поглавља 35 који се односи на нормализацију односа са Косовом.

У нацрту документа Европска комисија представља најоптимистичнији сценарио у временском смислу за сваку земљу региона.

Према индикативном временском оквиру Европске комисије произилази да ће 2019. година бити кључна за државе Западног Балкана.

У документу се наводи да би у току те године Косово и Србија требале да постигну "свеобухватну нормализацију односа", што би "отворило пут за даљи суштински напредак Косова на путу ка европским интеграцијама".

Такође, иста година ће бити важна и за Албанију и Македонију које би требале отворити приступне преговоре са Бриселом, а Босна и Херцеговина би тек тада требала добити статус кандидата.

Отварање могућих приступних преговора са Сарајевом се предвиђа тек 2023. године. Та година ће, према прогнози Европске комисије, бити у знаку завршетка приступних преговора са Црном Гором и Србијом, а 2024. се планира потписивање приступног споразума који би ступио на снагу годину дана касније, односно крајем 2025, када и ове двије земље постану нове чланице ЕУ.

Бриселске институције упозоравају западнобалканске државе да се хитно и озбиљно позабаве рјешавањем свих билатералних спорова који морају бити окончани пре приступања било које земље у ЕУ.

Како се истиче у нацрту стратегије, ово подразумијева и граничне спорове. Брисел поручује да Европска унија не жели да увози билатералне спорове.

"Око граничних спорова који и даље нису ријешени, стране се морају безусловно обратити правно-обавезујућој арбитражи, прије окончања приступних преговора и у потпуности морају испоштовати коначну одлуку", наводи се у нацрту стратегије Европске комисије.

"Принципијелно, земље лидери на европском путу имају стратешки интерес да се залажу, а не да одмажу тежње њихових сусједа. Зато, све земље морају да се уздрже од злоупотребљавања отворених питања у европском приступном процесу", поручује се у нацрту стратегије Европске комисије за земље Западног Балкана.

Временски оквир, Западни Балкан и Европска унија

2019. Србија и Косово постижу споразум о нормализацији односа

2019. Албанија и Македонија отварају приступне преговоре

2019. Босна и Херцеговина добија статус кандидата

2023. Србија и Црна Гора завршавају приступне преговоре

2023. Босна и Херцеговина отвара приступне преговоре

2024. потписивање приступног споразума са Црном Гором и Србијом

2025. Србија и Црна Гора постају чланице Европске уније

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Але Халкиц

15.01.2018 15:06

Само бла бла

ОДГОВОРИТЕ
Name

перспектива

15.01.2018 15:34

У ЕК има доста пророка. Имају стаклену куглу па виде будуцност. Ми смо вец у ЕУ јер нам радна снага ради унутар ње. Приступ ЕУ не знаци ниста за озивљавање БиХ привреде. Јер ЕУ има хиперпродукцију па БиХ мозе само да увози из ЕУ (БиХ то вец сада ради са малим удјелом домацих производа).

ОДГОВОРИТЕ