ОБА већ дуго без цивилног надзора

Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ је већ дуже вријеме без цивилног надзора, чиме се крши закон о тој агенцији, истакао је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Бариша Чолак.

Босна и Херцеговина 15.01.2018 | 09:34
ОБА већ дуго без цивилног надзора
Он је нагласио да су тим законом јасно прописане обавезе Комисије, али да се она не састаје већ дуже вријеме и неизвјесно је када ће бити заказана наредна сједница тог тијела.

Чолак за "Дневни аваз" подсјећа да је крајем децембра прошле године истекао двомјесечни рок у којем је он вршио функцију привременог предсједавајућег те комисије, а да као први замјеник предсједавајућег не може сазвати нову сједницу тог тијела.

Он је појаснио да замјеник може заказати сједницу у случају спријечености предсједавајућег, међутим, у овом случају предсједавајући није спријечен, него га нема још од јула прошле године.

"Из тог разлога очекујем да се Представнички дом што прије изјасни о закључку који му је упутио Дом народа да би смо деблокирали рад ове комисије. Јер ми смо у посљедња два мјесеца једино дали сагласност на буџет ОБА да им не би било угрожено финансирање", рекао је Чолак.

Он је нагласио да су све остале ствари на чекању, а да је сама ОБА већ дуже вријеме без цивилног надзора, што јавност мора знати.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ упутио је Представничком дому још почетком децембра закључак којим тражи да се поведе рачуна о законитом саставу ове комисије и да чланове из странака именује пропорционално њиховој заступљености, што сада није случај.

Заједничка комисија за надзор над радом ОБА мјесецима је у својеврсној блокади и без предјседавајућег од како је са те позиције у јулу прошле године смијењен посланик СНСД-а Никола Шпирић, а након чега је оставку у Комисији поднио и делегат из Клуба српског народа Средоје Новић.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

оба

15.01.2018 08:44

Мора бити без цивилног назора када денис бециревиц води надзор ста срби славе колико пара долази на потоцаре мисли даце мртви и они из мезара усети себи а треба отети од каде и мунирае и цамка да невби пун о узо зуцо јермује то бабо крепани оставијо у аманет и рекому даце клинтон и хиолари пуно промовисат дасе саље пара тамо нека води рацуна да на време заграби даму не покраду пре њега да пази јер треба снаји сабији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

15.01.2018 09:09

Цудно,нема никаквих критика према економској ситуацији,ваљда зато сто хрвати имају све функције сто се тице финанција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

15.01.2018 11:19

Е мој попара стварно си попарен:

Name

Тал

15.01.2018 21:39

А сто не спомену УИО гдје дрзавна ревизија писе о маси неправилнсти,гдје је криминал,корупција и рекет од стране упослених далеко највеци у дрзави,а поготово како је Дјакула директор.За вријеме Цаусевицева мандата све горе наведено је занемарљиво ста се данас ради.Афера милион али је тако добро упаковано и сакривено од јавности.Било би крајње вријеме да се овластене полицијске агенције поцну бавити са овом криминогеном институцијом од врха до дна.