OBA već dugo bez civilnog nadzora

Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH je već duže vrijeme bez civilnog nadzora, čime se krši zakon o toj agenciji, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Bariša Čolak.

Bosna i Hercegovina 15.01.2018 | 09:34
OBA već dugo bez civilnog nadzora
On je naglasio da su tim zakonom jasno propisane obaveze Komisije, ali da se ona ne sastaje već duže vrijeme i neizvjesno je kada će biti zakazana naredna sjednica tog tijela.

Čolak za "Dnevni avaz" podsjeća da je krajem decembra prošle godine istekao dvomjesečni rok u kojem je on vršio funkciju privremenog predsjedavajućeg te komisije, a da kao prvi zamjenik predsjedavajućeg ne može sazvati novu sjednicu tog tijela.

On je pojasnio da zamjenik može zakazati sjednicu u slučaju spriječenosti predsjedavajućeg, međutim, u ovom slučaju predsjedavajući nije spriječen, nego ga nema još od jula prošle godine.

"Iz tog razloga očekujem da se Predstavnički dom što prije izjasni o zaključku koji mu je uputio Dom naroda da bi smo deblokirali rad ove komisije. Jer mi smo u posljednja dva mjeseca jedino dali saglasnost na budžet OBA da im ne bi bilo ugroženo finansiranje", rekao je Čolak.

On je naglasio da su sve ostale stvari na čekanju, a da je sama OBA već duže vrijeme bez civilnog nadzora, što javnost mora znati.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je Predstavničkom domu još početkom decembra zaključak kojim traži da se povede računa o zakonitom sastavu ove komisije i da članove iz stranaka imenuje proporcionalno njihovoj zastupljenosti, što sada nije slučaj.

Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA mjesecima je u svojevrsnoj blokadi i bez predjsedavajućeg od kako je sa te pozicije u julu prošle godine smijenjen poslanik SNSD-a Nikola Špirić, a nakon čega je ostavku u Komisiji podnio i delegat iz Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

oba

15.01.2018 08:44

Mora biti bez civilnog nazora kada denis becirevic vodi nadzor sta srbi slave koliko para dolazi na potocare misli dace mrtvi i oni iz mezara useti sebi a treba oteti od kade i munirae i camka da nevbi pun o uzo zuco jermuje to babo krepani ostavijo u amanet i rekomu dace klinton i hiolari puno promovisat dase salje para tamo neka vodi racuna da na vreme zagrabi damu ne pokradu pre njega da pazi jer treba snaji sabiji.

ODGOVORITE
Name

popara

15.01.2018 09:09

Cudno,nema nikakvih kritika prema ekonomskoj situaciji,valjda zato sto hrvati imaju sve funkcije sto se tice financija.

ODGOVORITE
Name

mm

15.01.2018 11:19

E moj popara stvarno si poparen:

Name

Tal

15.01.2018 21:39

A sto ne spomenu UIO gdje drzavna revizija pise o masi nepravilnsti,gdje je kriminal,korupcija i reket od strane uposlenih daleko najveci u drzavi,a pogotovo kako je Djakula direktor.Za vrijeme Causeviceva mandata sve gore navedeno je zanemarljivo sta se danas radi.Afera milion ali je tako dobro upakovano i sakriveno od javnosti.Bilo bi krajnje vrijeme da se ovlastene policijske agencije pocnu baviti sa ovom kriminogenom institucijom od vrha do dna.