Стонхенџ: Шта то скривају археолози?

Оно што знамо о Стонхенџу је да је он грађевина из неолита и бронзаног доба. Налази се на УНЕСЦО попису заштићене баштине од 1986. године.

Свијет 11.01.2018 | 13:29
Стонхенџ: Шта то скривају археолози?
Налази се у Енглеској и нико још није сигуран како и зашто је Стонхенџ саграђен. Сваке године милиони туриста посјете огромне камене громаде, а многи покушају да поставе теорију како је споменик настао и ко га је саградио. 

Стонхенџе је стар око 5.000 година, а највеће громаде од којих је састављен високе су и до девет метара и тешке око 25 тона. Мањи камени блокови тешки су око четири тоне.

Претпоставља се да су громаде, на мјесто гдје је Стонхенџ, градитељи донијели из 250 километара удаљеног мјеста. Није јасно како су људи у томе успјели. Али то је тек једна од теорија.  Неки научници вјерују да су током Леденог доба ледењаци донијели блокове близу мјеста гдје су данас. 

Постоји пуно теорија о томе зашто је Стонхенџ направљен, али у вријеме када је направљен људи на том подручју су били фармери и земљорадници који нису оставили никакве писане трагове, па можда никада нећемо сазнати тачне одговоре.

Према једној теорији Стонхенџ је древно гробље.

Мјесто терапеутског ходочашћа?

Болесни и повријеђени одлазили су у Стонхенџ због исцјелитељске моћи која се приписивала менхирима, сматра Тимоти Дарвил, вођа археолошког одсјека на Универзитету Борнемут, и Џефри Веинрајт, предсједник Друштва археолога из Лондона. 

Археолози су открили резултате ископавања - посебна боја блокова, донесених из каменолома удаљена 250 км оданде, нагнала је на вјеровање у њихова терапеутска својства, додали су стручњаци.  Бројни мртви људи покопани су око круга Стонхенџа.

Научници су открили гробницу младића покопаног с комадима плавог камена. Комадићи тог камења кориштени су и као талисмани.

"Сви докази подупиру идеју да каква год била функција Стонхенџа, а може бити да их је било више, плаво камење је било централни елемент", рекао је Дарвил.

Шта не желе да видите

Али, на страну теорије чему је тачно Стонхенџ могао да служи, како је уопште изграђен и ко су му били креатори, постоји нешто што археолози знају, а крију од јавности.

Наиме, једна од чињеница за коју зна тек мали број људи је да преостало камење које стоји у склопу древног споменика није старо 5.000 година, пише "Анциент Цоде".

Заправо, оно датира прије тек 50 година, када је у бројним рестаурацијама постављено. Према ријечима једног археолога, већина камена у кругу су рестаурирана у серијама "Макеовера" те су посве "производ индустрије насљеђа 20. вијека".

Сама рестаурација је започела давне 1901. године, а иако је и тада изазвала велику пажњу, па и бијес јавности, ријетко се спомиње у званичним уџбеницима и водичима. 

Вилијам Гоуленд, који је надгледао прву велику рестаурацију споменика, укључујући изравнавање и бетонирање сарсенског камена броја 56 који је био у опасности од пада.

У изравнавању тог камена, он је помјерен пола метра од мјеста гдје се првобитно налазио. Током рестаурације 1920. године, Вилијам Холи, ископао је базу од шест камена, а оно је поновно ископано 1940-их и 50-их, кад су на тој локацији откривене резбарене сјекире и ножеви.

Године 1958. започела је нова рестаурација , а посљедња је проведена 1963. Осим тога, питање је колико је и почетком рестаурација камење било на својим изворним мјестима, јер се претпоставља како се до самог почетка 20-ог вијека, већина камења која сачињава Стонхенџ није се налазила на својим оригиналним локацијама

Разлог томе је повећан број посјетилаца тој локацији, а ти посјетиоци су се често пењали по монолитима и на тај их начин помицали. 

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 0

Оставите коментар