Састанак је био потпуни фијаско

Аналитичари у Хрватској сагласни су у оцјени да је посјета хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић Турској и сусрет са турским предсједником Рецепом Таyyипом Ердоганом био неуспјех, јер није успјела у циљу којег је сама најавила – добивању подршке Анкаре за измјену изборног законодавства у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 11.01.2018 | 08:54
Састанак је био потпуни фијаско
Политички аналитичар и бивши хрватски велепосланик у Русији Божо Ковачевић за Радио Слободна Еуропа (РСЕ) каже да се могло и очекивати да од посјета не буде никаквих резултата.

"Та је посјета унапријед била осуђен на неуспјех, ако је њена главна сврха била придобити предсједника Ердогана да утиче на бошњачку страну у БиХ како би прихватила промјену изборног законодавства. Хрватска, чини се, нема ништа заузврат понудити Турској. Није било јасно који би био мотив предсједника Ердогана да удовољи том захтјеву хрватске стране, јер би једна од могућих посљедица било погоршање односа са бошњачком страном, на коју Турска, очито, има утицај", оцјењује Ковачевић.

Политички аналитичар Жарко Пуховски коментарисао је РСЕ њену намјеру лобирања за промјену изборног законодавства у Босни и Херцеговини.

"У том погледу је она садржајно сасвим сигурно у праву. Тај закон какав је сада дубоко је дискриминаторски и она је у праву са становишта међународног права – предсједница Хрватске која као потписница Даyтонског споразума има неке посебне овласти у његовој имплементацији. Међутим, то је изведено на траљав начин који ће се, заправо, обити о главу не само госпођи Грабар-Китаровић, што није најгора ствар на свијету, него управо и хрватској заједници у Босни и Херцеговини", истиче Пуховски.

Социјалдемократски заступник и замјеник министрице спољних и европских послова у Милановићевој влади Јошко Клисовић за једну приватну телевизију је казао да је предсједничина посјета Анкари неуспјех, јер није успјела у циљу којег је сама најавила – добити турску подршку за измјену изборног законодавства у БиХ.

"Иначе, мислим да је послата погрешна порука, јер је наша предсједница одлазећи Ердогану, да ли свјесно или несвјесно, послала, на жалост, поруку како сматра да је Турска тутор Бошњака у Босни и Херцеговини, а ваљда је онда Хрватска тутор Хрвата у Босни и Херцеговини. То је погрешно! То су два политичка народа који морају самостално бринути о својој судбини, а ми им у томе можемо помоћи. То је Ердоган на крају крајева и поручио врло јавно нашој предсједници", каже Клисовић.

Извор: РСЕ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Турбоскара

11.01.2018 08:13

Што више ту БИх Рс и њене градјане неоставе на миру и Србија И Турска И Хрватска.Увјек ми најгоре најкрвавија продајемо доста нам је свега и још вас.Сви се нешто пртљаге као волите нас а сви нас је...у па растурај од наши ваши њихови колико вас више има.Остсвите нас на миру дс живимо само то тражимо а ни то нам недате .докле више преко наши ледја преко БИХ РС чете Хрватска Србија Турска Русија Америка ЕУ остваривати своје циљеве и препуцавати се преко нас.yневолите ви нас а знате иви јако добро да неволим ни ми вас.Чистите смеће испред свога дворишта с има те га и превише.Пусти те нас знамо ми и супер добро животу без вас и који ћете нам.Најбољи најскромнији. Домаћински народ смо .За разлику од свију вас.Како би било мало за промјену да се мало ми мијешано у Васе а то не може ви сте богом дати а ми Зато надјите друге ко вас је...е ако треба вучени будале само за себе а не за вас .ДАЛЕКО ВАМ БИЛА КУЧА ШТО ДАЉЕ ОД НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

11.01.2018 08:54

Потписујем,прави коментар!

Name

Ре турбос

11.01.2018 10:12

Морао сам два пута да читам , да бих колико толико разумео!!

Name

Даидза

11.01.2018 08:14

ПЛАВУСА и политика!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Први Коментар

11.01.2018 09:27

тако је, пустите нас конацно.

Name

Рада

11.01.2018 12:00

Ружно поређење??? Морам те разочарати,јер очито си заслијепљен,мноооогоооо је плавуша на јавној сцени! Многе то и нису природно,него фарба чини своје! И на крају,без намјере да улазим у политичке ставове,госпођи Колинди се не може порећи природна љепота,ма коју боју косе имала!

Name

?Даиџа

11.01.2018 12:07

Вјетујем да ти је од мајке до снајке,неко офарбан у плаво! Да су бар природне,него им је то опсесија,као и теби!!!

Name

попара

11.01.2018 08:43

Размисљам како би се Хрватска понасала да се Турска граници са БиХ,не би смјели писнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаоооо

11.01.2018 08:44

Исто као да сад Изедтбеговиц иде у Русију и моли Путина да наговори Додика да неслави 9 Јануар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2018 14:56

и руска дума то одма изгласа и све средјено,надам се да це и Турски парламент да уради исто да се не би разоцарала у свој сарм.

Name

ори

11.01.2018 17:49

Одлицан потез колинде.и за улазак у бих и у еу требат це им хрватска.с обзиром да це тразит да испитамо какви су за дат ха ха.

Name

Мароја

11.01.2018 09:49

Који су то аналитичари,они са купљеним дипломама и унучад стари комуњара и удбаша,једу говна а куне им миришу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Србо

11.01.2018 09:53

Није им се свидјела двојка па су звали Бакира да напрве тројку (групни)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Свима

11.01.2018 10:16

Кад неби Срби из БиХ гласали у Србији и кад неби Хрвати из БиХ гласали у Хрватској тад би властима у Србији и властима у Хрватској мање били "потребни за 'поткусуривање' " тј само вас искориставају и дају којекакве "наде" а они узимају кајмак и оно васи на власти.И да се разумијемо ја сам Босњак и против сам да наш лидер мако то био нешта "било шта" шурује са лидером Турске....

Name

Ре Мали С

11.01.2018 10:20

Ма кој звао Бакира? Ста лупетас ту?

Name

Ре

11.01.2018 14:57

Не да су звали Бакира но му послали и селфи.

Name

Освит

11.01.2018 10:13

Господа Колинда Китаревиц је саврсено тацно поставила стање утицаја на Босну и Херцеговину како Хрватске и Србије на своје заједнице тако и пресудан утицај Турске и Русије на Босњацку и Српску заједницу у Би Х .Медутим прецијенила је како своју тако и улогу Хрватске у медународним односима и добила поруку да није играц са којом Турска зели равноправно да разговара.Наравно ово је јасна порука и граданима и народима БиХ да це убудуце свакако бити монета за покусуривање великих и инструмент за постизање неких својих циљева.Посјета Пресједника Јузне Осетије није ниста друго него демонстрација моци Русије и порука да мозе да утице на политицке процесе у овом дјелу Европе .Уколико се народи ове земље не окрену једни другима и не договоре да ми треба да зивимо и радимо на овом простору а не да идемо из сукоба у сукоб само це се убрзати процес у који смо усли а то је нестајање са овог простора и дебљање банковних рацуна оних који процесе сукоба воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

11.01.2018 10:29

Није био потпуни фијаско, ипак није било Дацица !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

11.01.2018 12:56

Очито је да колнда није могла задовољити овог турског пашу и бимбашу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мароја

11.01.2018 13:27

Фијаско је неком у глави,ал оцито не могу схватит кад су празне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

турбос

11.01.2018 13:33

Нема Турска никакав утјецај на Бошњаке, нити желимо то.. немамо ми менторе у Анкари, као неки у БГ и ЗГ... боримо се само за нашу и вашу јединствену и недјељову БиХ.. свима би било боље да се неке старјешине окрену БиХ, а не некаквом сну припајања некога- некоме... нема од тог ништа... позз нормалним

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2018 22:43

Па кад се борите за јединствену зашто не поштујете РС која је дио те БиХ. Зашто не поштујете када нешто славимо

Name

Знам

11.01.2018 15:28

Ста је она мислила да Ердоган висе воли Хрвате од Босњака хехехее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

11.01.2018 15:48

Балканско размишљање дотичнеОна мисли ако она управља Човичем Вучич Додиком да Ердоган управља Бакиром.... хахахаххахахахахахахх мајко мила будалетине на квадрат.

ОДГОВОРИТЕ