Sastanak je bio potpuni fijasko

Analitičari u Hrvatskoj saglasni su u ocjeni da je posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Turskoj i susret sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom bio neuspjeh, jer nije uspjela u cilju kojeg je sama najavila – dobivanju podrške Ankare za izmjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 11.01.2018 | 08:54
Sastanak je bio potpuni fijasko
Politički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da se moglo i očekivati da od posjeta ne bude nikakvih rezultata.

"Ta je posjeta unaprijed bila osuđen na neuspjeh, ako je njena glavna svrha bila pridobiti predsjednika Erdogana da utiče na bošnjačku stranu u BiH kako bi prihvatila promjenu izbornog zakonodavstva. Hrvatska, čini se, nema ništa zauzvrat ponuditi Turskoj. Nije bilo jasno koji bi bio motiv predsjednika Erdogana da udovolji tom zahtjevu hrvatske strane, jer bi jedna od mogućih posljedica bilo pogoršanje odnosa sa bošnjačkom stranom, na koju Turska, očito, ima uticaj", ocjenjuje Kovačević.

Politički analitičar Žarko Puhovski komentarisao je RSE njenu namjeru lobiranja za promjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

"U tom pogledu je ona sadržajno sasvim sigurno u pravu. Taj zakon kakav je sada duboko je diskriminatorski i ona je u pravu sa stanovišta međunarodnog prava – predsjednica Hrvatske koja kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima neke posebne ovlasti u njegovoj implementaciji. Međutim, to je izvedeno na traljav način koji će se, zapravo, obiti o glavu ne samo gospođi Grabar-Kitarović, što nije najgora stvar na svijetu, nego upravo i hrvatskoj zajednici u Bosni i Hercegovini", ističe Puhovski.

Socijaldemokratski zastupnik i zamjenik ministrice spoljnih i evropskih poslova u Milanovićevoj vladi Joško Klisović za jednu privatnu televiziju je kazao da je predsjedničina posjeta Ankari neuspjeh, jer nije uspjela u cilju kojeg je sama najavila – dobiti tursku podršku za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

"Inače, mislim da je poslata pogrešna poruka, jer je naša predsjednica odlazeći Erdoganu, da li svjesno ili nesvjesno, poslala, na žalost, poruku kako smatra da je Turska tutor Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a valjda je onda Hrvatska tutor Hrvata u Bosni i Hercegovini. To je pogrešno! To su dva politička naroda koji moraju samostalno brinuti o svojoj sudbini, a mi im u tome možemo pomoći. To je Erdogan na kraju krajeva i poručio vrlo javno našoj predsjednici", kaže Klisović.

Izvor: RSE

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Turboskara

11.01.2018 08:13

Što više tu BIh Rs i njene gradjane neostave na miru i Srbija I Turska I Hrvatska.Uvjek mi najgore najkrvavija prodajemo dosta nam je svega i još vas.Svi se nešto prtljage kao volite nas a svi nas je...u pa rasturaj od naši vaši njihovi koliko vas više ima.Ostsvite nas na miru ds živimo samo to tražimo a ni to nam nedate .dokle više preko naši ledja preko BIH RS čete Hrvatska Srbija Turska Rusija Amerika EU ostvarivati svoje ciljeve i prepucavati se preko nas.ynevolite vi nas a znate ivi jako dobro da nevolim ni mi vas.Čistite smeće ispred svoga dvorišta s ima te ga i previše.Pusti te nas znamo mi i super dobro životu bez vas i koji ćete nam.Najbolji najskromniji. Domaćinski narod smo .Za razliku od sviju vas.Kako bi bilo malo za promjenu da se malo mi miješano u Vase a to ne može vi ste bogom dati a mi Zato nadjite druge ko vas je...e ako treba vučeni budale samo za sebe a ne za vas .DALEKO VAM BILA KUČA ŠTO DALJE OD NAS.

ODGOVORITE
Name

Zoki

11.01.2018 08:54

Potpisujem,pravi komentar!

Name

Re turbos

11.01.2018 10:12

Morao sam dva puta da čitam , da bih koliko toliko razumeo!!

Name

Daidza

11.01.2018 08:14

PLAVUSA i politika!?

ODGOVORITE
Name

Prvi Komentar

11.01.2018 09:27

tako je, pustite nas konacno.

Name

Рада

11.01.2018 12:00

Ружно поређење??? Морам те разочарати,јер очито си заслијепљен,мноооогоооо је плавуша на јавној сцени! Многе то и нису природно,него фарба чини своје! И на крају,без намјере да улазим у политичке ставове,госпођи Колинди се не може порећи природна љепота,ма коју боју косе имала!

Name

?Даиџа

11.01.2018 12:07

Вјетујем да ти је од мајке до снајке,неко офарбан у плаво! Да су бар природне,него им је то опсесија,као и теби!!!

Name

popara

11.01.2018 08:43

Razmisljam kako bi se Hrvatska ponasala da se Turska granici sa BiH,ne bi smjeli pisnuti.

ODGOVORITE
Name

jaoooo

11.01.2018 08:44

Isto kao da sad Izedtbegovic ide u Rusiju i moli Putina da nagovori Dodika da neslavi 9 Januar.

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2018 14:56

i ruska duma to odma izglasa i sve sredjeno,nadam se da ce i Turski parlament da uradi isto da se ne bi razocarala u svoj sarm.

Name

ori

11.01.2018 17:49

Odlican potez kolinde.i za ulazak u bih i u eu trebat ce im hrvatska.s obzirom da ce trazit da ispitamo kakvi su za dat ha ha.

Name

Maroja

11.01.2018 09:49

Koji su to analitičari,oni sa kupljenim diplomama i unučad stari komunjara i udbaša,jedu govna a kune im mirišu.

ODGOVORITE
Name

Mali Srbo

11.01.2018 09:53

Nije im se svidjela dvojka pa su zvali Bakira da naprve trojku (grupni)

ODGOVORITE
Name

Re Svima

11.01.2018 10:16

Kad nebi Srbi iz BiH glasali u Srbiji i kad nebi Hrvati iz BiH glasali u Hrvatskoj tad bi vlastima u Srbiji i vlastima u Hrvatskoj manje bili "potrebni za 'potkusurivanje' " tj samo vas iskoristavaju i daju kojekakve "nade" a oni uzimaju kajmak i ono vasi na vlasti.I da se razumijemo ja sam Bosnjak i protiv sam da naš lider mako to bio nešta "bilo šta" šuruje sa liderom Turske....

Name

Re Mali S

11.01.2018 10:20

Ma koj zvao Bakira? Sta lupetas tu?

Name

Re

11.01.2018 14:57

Ne da su zvali Bakira no mu poslali i selfi.

Name

Osvit

11.01.2018 10:13

Gospoda Kolinda Kitarevic je savrseno tacno postavila stanje uticaja na Bosnu i Hercegovinu kako Hrvatske i Srbije na svoje zajednice tako i presudan uticaj Turske i Rusije na Bosnjacku i Srpsku zajednicu u Bi H .Medutim precijenila je kako svoju tako i ulogu Hrvatske u medunarodnim odnosima i dobila poruku da nije igrac sa kojom Turska zeli ravnopravno da razgovara.Naravno ovo je jasna poruka i gradanima i narodima BiH da ce ubuduce svakako biti moneta za pokusurivanje velikih i instrument za postizanje nekih svojih ciljeva.Posjeta Presjednika Juzne Osetije nije nista drugo nego demonstracija moci Rusije i poruka da moze da utice na politicke procese u ovom djelu Evrope .Ukoliko se narodi ove zemlje ne okrenu jedni drugima i ne dogovore da mi treba da zivimo i radimo na ovom prostoru a ne da idemo iz sukoba u sukob samo ce se ubrzati proces u koji smo usli a to je nestajanje sa ovog prostora i debljanje bankovnih racuna onih koji procese sukoba vode.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

11.01.2018 10:29

Nije bio potpuni fijasko, ipak nije bilo Dacica !

ODGOVORITE
Name

Лија

11.01.2018 12:56

Очито је да колнда није могла задовољити овог турског пашу и бимбашу.

ODGOVORITE
Name

Maroja

11.01.2018 13:27

Fijasko je nekom u glavi,al ocito ne mogu shvatit kad su prazne.

ODGOVORITE
Name

turbos

11.01.2018 13:33

Nema Turska nikakav utjecaj na Bošnjake, niti želimo to.. nemamo mi mentore u Ankari, kao neki u BG i ZG... borimo se samo za našu i vašu jedinstvenu i nedjeljovu BiH.. svima bi bilo bolje da se neke starješine okrenu BiH, a ne nekakvom snu pripajanja nekoga- nekome... nema od tog ništa... pozz normalnim

ODGOVORITE
Name

re

11.01.2018 22:43

Pa kad se borite za jedinstvenu zašto ne poštujete RS koja je dio te BiH. Zašto ne poštujete kada nešto slavimo

Name

Znam

11.01.2018 15:28

Sta je ona mislila da Erdogan vise voli Hrvate od Bosnjaka hehehee.

ODGOVORITE
Name

sudija

11.01.2018 15:48

Balkansko razmišljanje dotičneOna misli ako ona upravlja Čovičem Vučič Dodikom da Erdogan upravlja Bakirom.... hahahahhahahahahahahh majko mila budaletine na kvadrat.

ODGOVORITE