"Нисам Вучићу служио опело"

Амфилохије рекао да се нада да председник Вучић не припада онима "који су спремни да се одрекну историје, традиције и највећих вредности свог народа".

Србија 09.01.2018 | 10:47
"Нисам Вучићу служио опело"
Митрополит црногорско-приморски је преко портала "Ин4С" реаговао на осуде званичника Србије на његову ранију изјаву да страхује да политика предсједника Србије Александра Вучића "води издаји Србије и Косова". Како је рекао, против Вучића нема ништа лично, а истакао је и да није њему држао опело већ "Ивици Дачићу и тадашњој Скупштини".

"Никога не нападамо ни ја, ни црква, већ изражавамо забринутост за судбину најважнијег и најсветијег дела српске државе", поручио је митрополит Српске православне цркве и саопштио да нема ништа лично против Вучића.

Амфилохије је казао да је "неприхватљиво постизање било каквих обавезујућих споразума са терористима који управљају окупираним Косовом и Метохијом" и оценио да је питање Косова и Метохије питање "судбине народа".

"Господин Вучић је председник Србије и велика је одговорност на његовим плећима. Ипак, ту одговорност нема право да скида са себе, каква је сада тенденција. Косово је питање свих нас, а да није било језика цркве, не би смо имали ни ослобођење Косова и Метохије 1912. године, нити бисмо очували Пећку патријаршију и Високе Дечане", казао је Амфилохије.

Додао је да је прихватањем Бриселског споразума "кренуло одрицање од Косова и Метохије".

"Надам се да Вучић не припада онима који су спремни да се одрекну своје историје, традиције и највећих вредности свог народа, као што је то урадила дукљанско-монтенегринска власт у данашњој Црној Гори", казао је Амфилохије.

Званичници Владе Србије оштро су у понедељак осудили ранију изјаву митрополита СПЦ-а о страху да Вучић "води политику издаје Србије и Косова" и поручили митрополиту СПЦ-а да он, као црквени поглавар, "неће водити државну политику Србије".

Вучић за сада није коментарисао Амфилохијев иступ и најавио је да ће о томе говорити 14. јануара.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милица

09.01.2018 10:26

Амфилохије је велики црквени великодостојник привржен народу и цркви, тако да би се његова мисао требала уважавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Википедија има друго мисљење

09.01.2018 11:29

Амфилохијево политичко дјеловање у оквиру Српске православне цркве изазива бројне контроверзе у јавности због великосрпског национализма, негирања црногорског народа и државности, реафирмације четништва као и због противљења еуропским интеграцијама. Његово судјеловање у политичком животу се сматра изразито конзервативним и милитантним.

Name

луи

09.01.2018 11:47

Ух јаста брате, вјерски поглавници су нам и у послости били добри савезници у тлацењу других, поред Српских наравно и Католицки као онај посвецени бискуп из ЗГ или босански Имами који су посвецивали прије похода на цивиле. Немају се црквени у политику мијесати. Њихове су богомоље и дусевне ствари, од политике треба да се макну.

Name

Алоооо

09.01.2018 11:52

А која је разлика измедју дрзања опела зивом Вуцицу или Дацицу. Као то га оправдава, срам га било.

Name

ре Милица

09.01.2018 11:56

Ово је апсолутно тачно како је Милица казала. Амфилохије свакако да припада самом врху теолога које СПЦ тренутно има. Његово високо преосвештенство је и егзарх Пећког трона. Међутим убјеђења сам да СПЦ може више да учини за наш Српски духовни центар од личног подвижништва Теодосија, Амфилохија и других. По мени би било добро да код млађих архијереја овлада мишљење да би следећи Патријарх Српски требао да уради бар 2 ствари. 1. Да се трајно измјести из БГ и столује у Пећи, да се дистанцира од политичара макар били изабрани вољом и промишљу духа светог а не изборним преварама. То би васколиком српству сигурно донијело бољитак. Христос се роди!

Name

ОПРОСТИТЕ

10.01.2018 09:25

ОВО НИЈЕ СТАВ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ВЕЦ ПОЛИТИЦАРА ,СРПСКЕ И ЦРНОГОРСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ КОЈА КАСЉЕ ЗА ПАРАМА

Name

ДАЛИ

10.01.2018 09:43

ДАЛИ ЈЕ АХФИЛОХИЈЕ СРПСКИ ВЕЛИКОДОСТОЈНИК КОЈИ ДАЈЕ САВЕТЕ ИЗ ДРЗАВЕ КОЈА ПРИЗНА КОСОВО ,

Name

Дијагноза

09.01.2018 11:20

Попе одрицање од Косова је кренуло кад су косовски Срби за добре паре продавали имања и куповалу станове и локале по централној Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

10.01.2018 09:26

ИМА ИСТИНЕ

Name

циник

09.01.2018 11:22

Ниси служио, а можда си требао!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубикон

09.01.2018 11:48

Попе, држи се своје цркве и не гурај народ у рат, сем ако ћеш ти бити на челу те колоне, што никада у историји није био случај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г.Анфилохије

10.01.2018 09:29

Од вас се трази само да постујете десет бозијих заповести и ниста висе , ви се тиме бавите и то радите а политицари нрка раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ