"Nisam Vučiću služio opelo"

Amfilohije rekao da se nada da predsednik Vučić ne pripada onima "koji su spremni da se odreknu istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda".

Srbija 09.01.2018 | 10:47
"Nisam Vučiću služio opelo"
Mitropolit crnogorsko-primorski je preko portala "In4S" reagovao na osude zvaničnika Srbije na njegovu raniju izjavu da strahuje da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "vodi izdaji Srbije i Kosova". Kako je rekao, protiv Vučića nema ništa lično, a istakao je i da nije njemu držao opelo već "Ivici Dačiću i tadašnjoj Skupštini".

"Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države", poručio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve i saopštio da nema ništa lično protiv Vučića.

Amfilohije je kazao da je "neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom" i ocenio da je pitanje Kosova i Metohije pitanje "sudbine naroda".

"Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo je pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje Kosova i Metohije 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", kazao je Amfilohije.

Dodao je da je prihvatanjem Briselskog sporazuma "krenulo odricanje od Kosova i Metohije".

"Nadam se da Vučić ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda, kao što je to uradila dukljansko-montenegrinska vlast u današnjoj Crnoj Gori", kazao je Amfilohije.

Zvaničnici Vlade Srbije oštro su u ponedeljak osudili raniju izjavu mitropolita SPC-a o strahu da Vučić "vodi politiku izdaje Srbije i Kosova" i poručili mitropolitu SPC-a da on, kao crkveni poglavar, "neće voditi državnu politiku Srbije".

Vučić za sada nije komentarisao Amfilohijev istup i najavio je da će o tome govoriti 14. januara.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Milica

09.01.2018 10:26

Amfilohije je veliki crkveni velikodostojnik privržen narodu i crkvi, tako da bi se njegova misao trebala uvažavati.

ODGOVORITE
Name

Vikipedija ima drugo misljenje

09.01.2018 11:29

Amfilohijevo političko djelovanje u okviru Srpske pravoslavne crkve izaziva brojne kontroverze u javnosti zbog velikosrpskog nacionalizma, negiranja crnogorskog naroda i državnosti, reafirmacije četništva kao i zbog protivljenja europskim integracijama. Njegovo sudjelovanje u političkom životu se smatra izrazito konzervativnim i militantnim.

Name

lui

09.01.2018 11:47

Uh jasta brate, vjerski poglavnici su nam i u poslosti bili dobri saveznici u tlacenju drugih, pored Srpskih naravno i Katolicki kao onaj posveceni biskup iz ZG ili bosanski Imami koji su posvecivali prije pohoda na civile. Nemaju se crkveni u politiku mijesati. Njihove su bogomolje i dusevne stvari, od politike treba da se maknu.

Name

Aloooo

09.01.2018 11:52

A koja je razlika izmedju drzanja opela zivom Vucicu ili Dacicu. Kao to ga opravdava, sram ga bilo.

Name

re Milica

09.01.2018 11:56

Ovo je apsolutno tačno kako je Milica kazala. Amfilohije svakako da pripada samom vrhu teologa koje SPC trenutno ima. NJegovo visoko preosveštenstvo je i egzarh Pećkog trona. Međutim ubjeđenja sam da SPC može više da učini za naš Srpski duhovni centar od ličnog podvižništva Teodosija, Amfilohija i drugih. Po meni bi bilo dobro da kod mlađih arhijereja ovlada mišljenje da bi sledeći Patrijarh Srpski trebao da uradi bar 2 stvari. 1. Da se trajno izmjesti iz BG i stoluje u Peći, da se distancira od političara makar bili izabrani voljom i promišlju duha svetog a ne izbornim prevarama. To bi vaskolikom srpstvu sigurno donijelo boljitak. Hristos se rodi!

Name

OPROSTITE

10.01.2018 09:25

OVO NIJE STAV SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE VEC POLITICARA ,SRPSKE I CRNOGORSKE OPOZICIJE KOJA KASLJE ZA PARAMA

Name

DALI

10.01.2018 09:43

DALI JE AHFILOHIJE SRPSKI VELIKODOSTOJNIK KOJI DAJE SAVETE IZ DRZAVE KOJA PRIZNA KOSOVO ,

Name

Dijagnoza

09.01.2018 11:20

Pope odricanje od Kosova je krenulo kad su kosovski Srbi za dobre pare prodavali imanja i kupovalu stanove i lokale po centralnoj Srbiji.

ODGOVORITE
Name

DA

10.01.2018 09:26

IMA ISTINE

Name

cinik

09.01.2018 11:22

Nisi služio, a možda si trebao!?

ODGOVORITE
Name

Rubikon

09.01.2018 11:48

Pope, drži se svoje crkve i ne guraj narod u rat, sem ako ćeš ti biti na čelu te kolone, što nikada u istoriji nije bio slučaj!

ODGOVORITE
Name

G.Anfilohije

10.01.2018 09:29

Od vas se trazi samo da postujete deset bozijih zapovesti i nista vise , vi se time bavite i to radite a politicari nrka rade svoj posao.

ODGOVORITE