Како је фински систем образовања постидио чак и САД?

Једна од најбољих земаља на свету када је образовање у питању свакако је Финска, а чини да би и САД могле да науче штошта од њих. А зашто је њихов систем образовања најквалитетнији на свету прочитајте у наставку.

Занимљивости 09.01.2018 | 09:25
Како је фински систем образовања постидио чак и САД?
1. Не такмичење већ сарадња
Финска је на време схватила да такмичење међу школама и ђацима лоше за децу. Сарадња чини супротно и уместо анимозитета настају пријатељства. То је један од разлога зашто у Финској не постоје приватне школе. Свака академска институција у земљи финансира се из јавног фонда, а учитељи се тренирају појединачно, а што је најважније родитељ верује државној институцији.

2. Учитељство је један од најцењенијих послова
У Финској запослени у просвети нису мало плаћени као у САД. Заправо, њихово занимање се много више поштује с обзиром на то да Финци сматрају да је квалитетно детињство најважнији темељ за даљи живот. Да би постали учитељи или наставници, кандидати морају да имају завршене мастер студије и положе одређене државље и, што је најважније, персонализоване, тестове.

3. Финска слуша истраживања
У САД, резултати студија који показују шта је оно што највише иде у корист ученицима, а шта не – најчешће заврше у нечијој фиоци. У Финској таква истраживања прво саслуша Министарство за образовање и културу и одмах реагује, па временом види да ли се промена исплатила. Наравно да су до сада увек били у праву.

4. Финци се не плаше да експериментишу
Добра ствар слушања истраживача јесте да се не устручавате да покажете зубе. У Финској се учитељи охрабрују да направе своје мини-лабораторије у којима могу истраживати заједно са својим ученицима, којима је такав начин учења далеко занимљивији од теорије.

5. Време за игру је светиња
За разлику од САД где се време за игру све више скраћује, фински закон налаже да дете после 45 минута чаша мора имати обавезних 15 минута за одмор. Касније су и студије показале да деца која имају 15 минута одмора након сваког часа имају далеко боље резултате у школи од деце која немају ову привилегију.

6. Шта је то домаћи задатак?
Захваљујући узајамном поверењу између школе, учитеља и родитеља деца добијају врло мало задатака које треба да одраде кући. Родитељи и школа претпостављају да су учитељи испредавали градиво и заједнички сматрају да је додатно ангажовање непотребно. Време код куће намењено је за породицу где једине лекције које треба да уче су оне животне.

7. Предшколско
Скоро 97 одсто деце до седам година иде у предшколско. Деца се већ припремају за школу и обављање задатака и свако дете да похађа предшколско. У Америци се пак, од родитеља очекује да плате за рано образовање, чиме се постављају неједнакости због којих би дете могло да има проблема у каснијим годинама.

8. Факултет је бесплатан
За разлику од америчких студента који издвајају хиљаде и хиљаде долара за одлазак на колеџ, Финци ништа не плаћају. За диплому основних студија, мастера и докторских студија, образовање је финансирано из пореског фонда грађана и Владе. Ово отклања велики проблем у главама младих који не морају да се плаше да ли ће имати новац за факултет, а право на образовање је право сваког човека.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Родитељ

09.01.2018 11:31

Свака им част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

10.01.2018 05:20

Ја сам похађао школу деведесетих, и наши професори и учитељи су све радили супротно одо ових седам ставки које сте навели у овом тексту, и сад ми је јасно засто смо ту где јесмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2018 07:04

Каква Финска. Сви хрле у Америку из Европе да предају на њиховим Универзитетима и сколама. Из Америке, Кине, Кореје и Јапана сви патетнти, а ви се ухватили Финске. Немојте ме насмијавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

10.01.2018 13:13

Да код нас свака будала мозе радити у просвети,.Па и онај сто рсди у комуналном плазе неке тестове ссмо ове за сколу не провјерава нико!

ОДГОВОРИТЕ