Целер чува артерије

Корен целера нарочито би требало да буде заступљен у исхрани током зиме. Овај плод садржи обиље хранљивих материја, а нарочито погодује здрављу крвних судова.

Здравље 09.01.2018 | 09:08
Целер чува артерије
КОРЕН целера нарочито би требало да буде заступљен у исхрани током зиме. Овај плод садржи обиље хранљивих материја, а нарочито погодује здрављу крвних судова.

Супстанце из целера опуштају артерије, омогућавајући им да се шире, и тако доприносе еластичности крвних судова који су током зиме често оптерећени великим температурним разликама.

Осим тога, хранљиве материје из ароматичног корена побољшавају крвну слику и циркулацију, апетит, уклањају сметње код варења, док ацетиленикс, један од његових састојака, зауставља умножавање ћелија рака. Делотворан је и у ублажавању астме, промуклости, реуме, а због високог садржаја натријума - гихта, мокраћних путева, бубрега, нервних обољења.

Целер смањује и концентрацију лошег холестерола, а због обиља витамина Ц помаже да се лакше преболи прехлада и побољша имунитет. Због тога што садржи активне фталиде, састојке који опуштају мишиће артерија, целер може да регулише и крвни притисак. За целер постоји веровање да поспешује и полну моћ.

Сирови целер је веома делотворан састојак исхране код кожних обољења. Препоручује се и особама које имају камен у бубрегу или мокраћној бешици, зато што је добар диуретик. Да би се постигао жељени ефекат, треба ситно настругати једнаке количине целера и јабуке, састојке добро измешати и узимати више пута у току дана.

ПРОТИВ ХОЛЕСТЕРОЛА

ЗА припрему напитка против холестерола од целера и лимуна потребно је: три лимуна, пола килограма целера и литар воде. Воду прокувајте и оставите да се охлади. Лимун добро оперите и исеците на комаде, са кором. Целер очистити и исећи на комаде. Лимун и целер добро самљите. Када добијете фину кашасту масу прелијте је прокуваном водом и измешајте. Поклопите и оставите да одстоји преко ноћи, а ујутру процедите и налијте у стаклену флашу. Пијте ујутру и увече по пола децилитра напитка, пре јела. Пожељно је да избегавате слатко. После осам седмица проверите ниво холестерола.


УБЛАЖИТЕ РЕУМУ

ПРОКУВАЈТЕ пола литре воде и додајте јој 20 грама лишћа целера, поклопите и пустите да се кува 20 минута. Скините са ватре и оставите поклопљено да се прохлади. Процедите и пијте током дана. За лечење реуме пожељно је свакодневно пити по четири шоље чаја од целера у трајању од 43 недеље.

Новости
фото:интернет
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

целер

09.01.2018 23:49

мозе бит мозе небит ја знам даје добар за супу тосам пробо кадага зена стави у супу

ОДГОВОРИТЕ