Celer čuva arterije

Koren celera naročito bi trebalo da bude zastupljen u ishrani tokom zime. Ovaj plod sadrži obilje hranljivih materija, a naročito pogoduje zdravlju krvnih sudova.

Zdravlje 09.01.2018 | 09:08
Celer čuva arterije
KOREN celera naročito bi trebalo da bude zastupljen u ishrani tokom zime. Ovaj plod sadrži obilje hranljivih materija, a naročito pogoduje zdravlju krvnih sudova.

Supstance iz celera opuštaju arterije, omogućavajući im da se šire, i tako doprinose elastičnosti krvnih sudova koji su tokom zime često opterećeni velikim temperaturnim razlikama.

Osim toga, hranljive materije iz aromatičnog korena poboljšavaju krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanjaju smetnje kod varenja, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Delotvoran je i u ublažavanju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrijuma - gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja.

Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se lakše preboli prehlada i poboljša imunitet. Zbog toga što sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija, celer može da reguliše i krvni pritisak. Za celer postoji verovanje da pospešuje i polnu moć.

Sirovi celer je veoma delotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik. Da bi se postigao željeni efekat, treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, sastojke dobro izmešati i uzimati više puta u toku dana.

PROTIV HOLESTEROLA

ZA pripremu napitka protiv holesterola od celera i limuna potrebno je: tri limuna, pola kilograma celera i litar vode. Vodu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Limun dobro operite i isecite na komade, sa korom. Celer očistiti i iseći na komade. Limun i celer dobro samljite. Kada dobijete finu kašastu masu prelijte je prokuvanom vodom i izmešajte. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, a ujutru procedite i nalijte u staklenu flašu. Pijte ujutru i uveče po pola decilitra napitka, pre jela. Poželjno je da izbegavate slatko. Posle osam sedmica proverite nivo holesterola.


UBLAŽITE REUMU

PROKUVAJTE pola litre vode i dodajte joj 20 grama lišća celera, poklopite i pustite da se kuva 20 minuta. Skinite sa vatre i ostavite poklopljeno da se prohladi. Procedite i pijte tokom dana. Za lečenje reume poželjno je svakodnevno piti po četiri šolje čaja od celera u trajanju od 43 nedelje.

Novosti
foto:internet
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

celer

09.01.2018 23:49

moze bit moze nebit ja znam daje dobar za supu tosam probo kadaga zena stavi u supu

ODGOVORITE