Отварање нових поглавља у марту

Наредна међувладина конференција Србије и Европске Уније готово сигурно ће сачекати пролеће. Београд већ спреман за преговоре у областима 9, 13 и 33, али Бриселу то није довољно.

Србија 08.01.2018 | 13:07
Отварање нових поглавља у марту
Србија би следећа преговарачка поглавља са Европском унијом могла најраније да отвори у марту, сазнају "Новости" у Бриселу.

"Још се по питању Србије, због новогодишњих празника, нисмо чули са Софијом, откако је преузела председавање. Нова поглавља у јануару су практично искључена, а било би велико изненађење и ако би се то догодило у фебруару", истиче, за "Новости", добро обавештени извор у бриселском здању "Јустус Липсијус", где заседа Европски савет.

Поглавља 9, 13 и 33 (финансијске услуге, рибарство и финансијске и буџетске одредбе), уз мало више исказане воље у Бриселу, могла су да буду отворена још у децембру. Наш извор истиче да за ове области "нема техничких проблема":

"Тачно је да би било нормално да закажемо међувладину конференцију чим будемо имали спремна поглавља. Али Србија се налази у специфичној ситуацији због тога што се у сваком тренутку тражи напредак у пољима 23, 24 и 35, која се односе на владавину права и нормализацију односа с Приштином."

Неке земље сматрају да би требало заказати више међувладиних конференција у предстојећих пола године. Међу њима је и тренутни председавајући Бугарска, уз већи број чланица које заступају став да европску перспективу целог региона треба поспешити конкретним потезима.

С друге стране, има оних које су на становишту да је једна конференција, у јуну, сасвим довољна. Најрезервисаније чланице чекају редовни годишњи извештај о напретку који ће ЕК објавити у априлу, да би евентуално дале сагласност. И даље резонују по принципу да треба дати времена времену, односно да је квалитет важнији од брзине. Нема их много, реч је о три-четири земље, али за договор је потребан консензус.

Да ли ће бити још неких поглавља у овом полугодишту осим три поменута, зависи од политичке процене у европским престоницама. Засада, из "Берламона", где заседа Европска комисија, прекопута у "Јустус Липсијус" нису стизали предлози за нова отварања.

ГОДИНЕ ЗА ЗАТВАРАЊЕ

УЗ отварања, нашу земљу чека мукотрпан посао и затварања поглавља. Црна Гора је, на пример, до сада отворила готово сва поглавља, али је затворила само три. Новом стратегијом проширења ЕУ, која ће бити објављена у фебруару, нашој земљи се нуди могућност да пуноправна чланица постане за седам година, под условом остваривања реформи и затварања свих поглавља до 2023.

(Вечерње новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дуро

08.01.2018 13:50

"...Тражи напредак у пољима 23, 24 и 35, која се односе на владавину права и нормализацију односа с Приштином." А шта рече Амфилохије на то ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУЗИ СУЗИ

08.01.2018 14:28

МА ЈЕЛ ОВО СУЗАНА МАНЧИЋ С ЊИМ. Е ОНДА ВЈЕРУЈЕМ. ПОШТО БОЉЕ ПЈЕВА ОД ИВИЦЕ ГАРАНТ ЋЕ СЕ И ПОГЛАВЉА БРЖЕ ОТВОРИТИ, АКО ИХ ОНА БУДЕ ОТВАРАЛА. А МОГАО ЈЕ И НА САРМУ СВРАТИТИ. ДА УБРЗАМО.

Name

"европски пут"

08.01.2018 14:52

Црно нам се писе. Акција се позурује. Морацемо опет "појести" сервирано.

ОДГОВОРИТЕ