Otvaranje novih poglavlja u martu

Naredna međuvladina konferencija Srbije i Evropske Unije gotovo sigurno će sačekati proleće. Beograd već spreman za pregovore u oblastima 9, 13 i 33, ali Briselu to nije dovoljno.

Srbija 08.01.2018 | 13:07
Otvaranje novih poglavlja u martu
Srbija bi sledeća pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom mogla najranije da otvori u martu, saznaju "Novosti" u Briselu.

"Još se po pitanju Srbije, zbog novogodišnjih praznika, nismo čuli sa Sofijom, otkako je preuzela predsedavanje. Nova poglavlja u januaru su praktično isključena, a bilo bi veliko iznenađenje i ako bi se to dogodilo u februaru", ističe, za "Novosti", dobro obavešteni izvor u briselskom zdanju "Justus Lipsijus", gde zaseda Evropski savet.

Poglavlja 9, 13 i 33 (finansijske usluge, ribarstvo i finansijske i budžetske odredbe), uz malo više iskazane volje u Briselu, mogla su da budu otvorena još u decembru. Naš izvor ističe da za ove oblasti "nema tehničkih problema":

"Tačno je da bi bilo normalno da zakažemo međuvladinu konferenciju čim budemo imali spremna poglavlja. Ali Srbija se nalazi u specifičnoj situaciji zbog toga što se u svakom trenutku traži napredak u poljima 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom."

Neke zemlje smatraju da bi trebalo zakazati više međuvladinih konferencija u predstojećih pola godine. Među njima je i trenutni predsedavajući Bugarska, uz veći broj članica koje zastupaju stav da evropsku perspektivu celog regiona treba pospešiti konkretnim potezima.

S druge strane, ima onih koje su na stanovištu da je jedna konferencija, u junu, sasvim dovoljna. Najrezervisanije članice čekaju redovni godišnji izveštaj o napretku koji će EK objaviti u aprilu, da bi eventualno dale saglasnost. I dalje rezonuju po principu da treba dati vremena vremenu, odnosno da je kvalitet važniji od brzine. Nema ih mnogo, reč je o tri-četiri zemlje, ali za dogovor je potreban konsenzus.

Da li će biti još nekih poglavlja u ovom polugodištu osim tri pomenuta, zavisi od političke procene u evropskim prestonicama. Zasada, iz "Berlamona", gde zaseda Evropska komisija, prekoputa u "Justus Lipsijus" nisu stizali predlozi za nova otvaranja.

GODINE ZA ZATVARANjE

UZ otvaranja, našu zemlju čeka mukotrpan posao i zatvaranja poglavlja. Crna Gora je, na primer, do sada otvorila gotovo sva poglavlja, ali je zatvorila samo tri. Novom strategijom proširenja EU, koja će biti objavljena u februaru, našoj zemlji se nudi mogućnost da punopravna članica postane za sedam godina, pod uslovom ostvarivanja reformi i zatvaranja svih poglavlja do 2023.

(Večernje novosti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Duro

08.01.2018 13:50

"...Traži napredak u poljima 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom." A šta reče Amfilohije na to ...

ODGOVORITE
Name

SUZI SUZI

08.01.2018 14:28

MA JEL OVO SUZANA MANČIĆ S NJIM. E ONDA VJERUJEM. POŠTO BOLJE PJEVA OD IVICE GARANT ĆE SE I POGLAVLJA BRŽE OTVORITI, AKO IH ONA BUDE OTVARALA. A MOGAO JE I NA SARMU SVRATITI. DA UBRZAMO.

Name

"evropski put"

08.01.2018 14:52

Crno nam se pise. Akcija se pozuruje. Moracemo opet "pojesti" servirano.

ODGOVORITE