Прича: Бркови више нису у моди...!

Камил Стох је прва фаца пољског спорта!

Остали спортови 11.01.2018 | 23:15
Прича: Бркови више нису у моди...!
Никола (Миколај) Коперник је пре скоро пет векова свету подарио теорију о хелиоцентричном систему. Истовремено је био подржаван и оспораван.

Шестог јануарског дана ове године је други Пољак - Камил Стох - свету ски скокова пружио необориве доказе да је најбољи летач на скијама, остваривши убедљив тријумф на 66. Турнеји Четири скакаонице. Јездио је орао из Закопана висинама Аустрије и Немачке као Земља око Сунца и сва четири пута завршавао на највишем степенику победничког постоља. Свен Ханавалд је после 16 година добио „цимера“ у историји престижног такмичења. Геодетски речено - 4/4 по други пут!

Онај ко се роди у Закопанама може бити столар, пекар, трговац, посластичар, али највише шансе има да постане врхунски ски скакач. Још у мајчиној утроби почне да кормилари. Кад се роди пркоси ваздушним струјама, а по одрастању конкурентима.  Јунак ове приче није изузетак. Или, ипак, јесте?

Знате ону о милионеру из блата. Камил Стох је шампион из снега. Боље рећи са њега.

Почео је као петлић у фудбалу, само што је уместо теренчића и малих голова Пољак стасавао комбинујући скокове на мањим скакаоницама и трчећи на скијама. Да се дете не повреди, да не страда нос. За стварање шампиона је потребно време. И храброст. Дозирана.

Пажљиво вајан, у својој 16. години је почео добијати контуре будућег аса. На родној груди први пут се почетком 2004. нашао у сениорском друштву, заузевши 49. место на такмичењу Светског купа. Врабац међу орловима, рекли би неки. Тачно, а врапци су храбре птице, не лете на југ кад „стегне“ зима.

Наредне сезоне је уследио и први пласман међу десет најбољих - седмо место. Сведоци су били гледаоци у италијанском Вал ди Фјемеу. Успон је почео, све чешће је даље од гнезда летео Камил, а кад је пре девет година на Светском првенству у Либерецу освојио четврто место улазница у сам врх чекала га је на благајни.

Ако је у првих седам година каријере тражио путоказ до трона, јануара 2011. га је сигурно нашао. У родном граду је остварио премијерну победу у планетарном купу,  затим још две, а у генералном пласману засео на десету позицију  по окончању сезоне. Дилеме није било, искуснији такмичари су имали разлог за стрепњу.

Уследила је још успешнија сезона и пет места бољи пласман у купу наше васионе. У том тренутку су квоте везане за његов пласман почеле да падају. Оправдано. Вратио се „убица“ на место злочина и у другом месецу 2013, на месту свог првог ТОП 10 пласмана „убио“ ривале. Златна медаља на Мундијалу у Вал ди Фјемеу, разлог за интонирање „Мазурке Домбровског“ је био више него јасан. Најнижи ниво подијума у Светском купу разлог за још веће задовољство.

И после овог успеха, сигурно је било оних „филозофа“ који су рекли „важно је бити светски првак, али без олимпијског злата си нико и ништа“. Уз сва очекивања, Стох је имао бригу више. Олимпијске игре 2014. одржане су на мору, у руском Сочију. Црно море, а медаље златне. Обе око врата Камила Стоха, на малој и великој скакаоници. Недовољно?  Апетити су порасли, па је и трофеј намењен победнику Светског купа завршио у његовим витринама. Ни овде није био крај. Шлаг на торту је био тренутак кад је проглашен најбољим спортистом своје земље. Кад је ту шлаг, недостаје јагода. Нашао ју је, и то аристрократску сорту - државно одликовање „Препород Пољске“.

Шта су после овога могли да му замере, било је питање за цепидлаке. Сетили су се - није победио на Новогодишњој турнеји. Чекао је три године од експлозије и дочекао прошле сезоне.  Придодао је и светску круну у тимској конкуренцији, као и прво место у Купу нација. Награђен је још једним орденом своје земље, додељен му је „Малопољски крст“, а чланови скакачког каравана су могли да се крсте молећи Бога да наследник легендарног брке Адама Малиша не настави у истом ритму.

Чинило се да ће бити по њиховим жељама. Кратко беше. После лошијег старта, „стелт“ из Закопана  је почео и завршио наступе на Четири скакаонице. Остало је још да се пешке попне на месец. Чуда су могућа.

Мастер физичке културе, доктор скијашких скокова. Коперник на скијама - Камил Стох.



Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар