Priča: Brkovi više nisu u modi...!

Kamil Stoh je prva faca poljskog sporta!

Ostali sportovi 11.01.2018 | 23:15
Priča: Brkovi više nisu u modi...!
Nikola (Mikolaj) Kopernik je pre skoro pet vekova svetu podario teoriju o heliocentričnom sistemu. Istovremeno je bio podržavan i osporavan.

Šestog januarskog dana ove godine je drugi Poljak - Kamil Stoh - svetu ski skokova pružio neoborive dokaze da je najbolji letač na skijama, ostvarivši ubedljiv trijumf na 66. Turneji Četiri skakaonice. Jezdio je orao iz Zakopana visinama Austrije i Nemačke kao Zemlja oko Sunca i sva četiri puta završavao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Sven Hanavald je posle 16 godina dobio „cimera“ u istoriji prestižnog takmičenja. Geodetski rečeno - 4/4 po drugi put!

Onaj ko se rodi u Zakopanama može biti stolar, pekar, trgovac, poslastičar, ali najviše šanse ima da postane vrhunski ski skakač. Još u majčinoj utrobi počne da kormilari. Kad se rodi prkosi vazdušnim strujama, a po odrastanju konkurentima.  Junak ove priče nije izuzetak. Ili, ipak, jeste?

Znate onu o milioneru iz blata. Kamil Stoh je šampion iz snega. Bolje reći sa njega.

Počeo je kao petlić u fudbalu, samo što je umesto terenčića i malih golova Poljak stasavao kombinujući skokove na manjim skakaonicama i trčeći na skijama. Da se dete ne povredi, da ne strada nos. Za stvaranje šampiona je potrebno vreme. I hrabrost. Dozirana.

Pažljivo vajan, u svojoj 16. godini je počeo dobijati konture budućeg asa. Na rodnoj grudi prvi put se početkom 2004. našao u seniorskom društvu, zauzevši 49. mesto na takmičenju Svetskog kupa. Vrabac među orlovima, rekli bi neki. Tačno, a vrapci su hrabre ptice, ne lete na jug kad „stegne“ zima.

Naredne sezone je usledio i prvi plasman među deset najboljih - sedmo mesto. Svedoci su bili gledaoci u italijanskom Val di Fjemeu. Uspon je počeo, sve češće je dalje od gnezda leteo Kamil, a kad je pre devet godina na Svetskom prvenstvu u Liberecu osvojio četvrto mesto ulaznica u sam vrh čekala ga je na blagajni.

Ako je u prvih sedam godina karijere tražio putokaz do trona, januara 2011. ga je sigurno našao. U rodnom gradu je ostvario premijernu pobedu u planetarnom kupu,  zatim još dve, a u generalnom plasmanu zaseo na desetu poziciju  po okončanju sezone. Dileme nije bilo, iskusniji takmičari su imali razlog za strepnju.

Usledila je još uspešnija sezona i pet mesta bolji plasman u kupu naše vasione. U tom trenutku su kvote vezane za njegov plasman počele da padaju. Opravdano. Vratio se „ubica“ na mesto zločina i u drugom mesecu 2013, na mestu svog prvog TOP 10 plasmana „ubio“ rivale. Zlatna medalja na Mundijalu u Val di Fjemeu, razlog za intoniranje „Mazurke Dombrovskog“ je bio više nego jasan. Najniži nivo podijuma u Svetskom kupu razlog za još veće zadovoljstvo.

I posle ovog uspeha, sigurno je bilo onih „filozofa“ koji su rekli „važno je biti svetski prvak, ali bez olimpijskog zlata si niko i ništa“. Uz sva očekivanja, Stoh je imao brigu više. Olimpijske igre 2014. održane su na moru, u ruskom Sočiju. Crno more, a medalje zlatne. Obe oko vrata Kamila Stoha, na maloj i velikoj skakaonici. Nedovoljno?  Apetiti su porasli, pa je i trofej namenjen pobedniku Svetskog kupa završio u njegovim vitrinama. Ni ovde nije bio kraj. Šlag na tortu je bio trenutak kad je proglašen najboljim sportistom svoje zemlje. Kad je tu šlag, nedostaje jagoda. Našao ju je, i to aristrokratsku sortu - državno odlikovanje „Preporod Poljske“.

Šta su posle ovoga mogli da mu zamere, bilo je pitanje za cepidlake. Setili su se - nije pobedio na Novogodišnjoj turneji. Čekao je tri godine od eksplozije i dočekao prošle sezone.  Pridodao je i svetsku krunu u timskoj konkurenciji, kao i prvo mesto u Kupu nacija. Nagrađen je još jednim ordenom svoje zemlje, dodeljen mu je „Malopoljski krst“, a članovi skakačkog karavana su mogli da se krste moleći Boga da naslednik legendarnog brke Adama Mališa ne nastavi u istom ritmu.

Činilo se da će biti po njihovim željama. Kratko beše. Posle lošijeg starta, „stelt“ iz Zakopana  je počeo i završio nastupe na Četiri skakaonice. Ostalo je još da se peške popne na mesec. Čuda su moguća.

Master fizičke kulture, doktor skijaških skokova. Kopernik na skijama - Kamil Stoh.



Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar